Budoucnost patří ženám

Láska a vztahy 10. května 2012

Muži dlouho vládli lidstvu. Trendy však naznačují, že karta se obrací. Zde je pět nejzávažnějších důvodů, proč to s pány tvorstva vypadá bledě.

Muži jsou silnější pohlaví, mezi nejmocnějšími světa se mnoho žen nenajde. To je fakt. Ale šéfeditor našeho partnerského webu National Geographic Tomáš Karlík sesbíral další, nejnovější fakta, a na jejich základě došel k názoru, že pánové jsou odepsaní...

1. Žen bude víc

Příroda stanovila a Fischerův zákon potvrdil, že mužů a žen by mělo být přibližně stejně. Ale ono to nefunguje – statisticky je mužů o něco více než žen, především kvůli oblastem, kde se považuje dívka do rodiny za neštěstí.

Pokud se však podíváme na mapu, kde je poměr mužů a žen vyznačen podle států, vynikne fakt, že země s převládající ženskou populací jsou ty bohatší.

Ženy převažují počtem nad muži v USA a prakticky v celé Evropě. To Indie, Čína a arabské země to mají naopak, což jim podle sociologů přinese v budoucnosti obrovské problémy. Společnosti s velkým počtem nezadaných mladých mužů jsou totiž méně stabilní, mají větší sklony ke zkratovitým změnám a kolapsům.

Ženy se navíc dožívají vyššího věku. Holčička, která se v těchto letech narodí, se odhadem dožije téměř 81 let, zatímco u chlapečka to bude necelých 75 let. Muži nejenže častěji umírají na různé choroby, ale především častěji riskují a pracují v rizikových povoláních.

2. Ženy zvládly lépe krizi

Až budou psát historici dějiny hospodářské krize, která začala roku 2007, musí označit vítěze a poražené. Vítězi jsou v tomto případě jasně ženy – a poraženými logicky muži.

Časopis Newsweek to shrnul lapidárně: „Mužům přinesla krize jedinou výhodu: mají manželky, které se o ně postarají.“

Ukázalo se totiž, že odvětví typická pro mužskou práci, byla krizí postižena výrazně více, konkrétně finanční služby, výroba těžké techniky a stavebnictví. Takže když recese dorazila roku 2007 do Spojených států, tvořili dvě třetiny propuštěných muži. Ekonomové odhadují, že až tato krize pomine (pokud pomine), bude nezaměstnaný každý šestý muž.

Pokud se utěšujete tím, že v Evropě je to jinak, musíme vás zklamat. Není. Z 8 milionů pracovních míst, která vznikla po roce 2000, jich 75 % získaly ženy!

3. Ženy ovládnou finance

Ženy jsou prostě nejvíce rostoucím globálním trhem světa. Tomuto tématu se věnuje i březnové číslo magazínu TIME. Podle něj je z 15 druhů zaměstnání, která mají v této dekádě nejvíc růst, celkem 13 primárně ženských. Přestože tyto změny ještě nejsou navenek příliš vidět, přijdou už brzy.

Server www.sheconomy2020.com tvrdí, že zlom přijde v roce 2024 – to by se měly průměrné ženské platy vyrovnat těm mužským. A pak už ženy muže překonají… I tento trend se šíří po celém světě napříč společnostmi i kulturami. Podrobněji jsme na to upozorňovali v článku Zaplať, drahá.

Jenže nejde jen o platy, světu vládnou velké peníze a obrovské investice. A ani v tomto oboru se ženy nemusejí stydět.

Sice se do burzovních her a investičních pokusů hrnou mnohem méně než muži, ale když už to zkusí, jsou úspěšné.

Muži prý dělají více chyb, jsou uspěchanější a také trpí přehnaným sebevědomím. To ženy jsou schopné držet akcie i v době, kdy ztrácejí – počkají si prostě na ideální čas prodeje. Nevrhají se tolik do rizika, ale ani zbytečně ze sentimentu nedrží akcie zbytečně dlouho. Jejich investiční strategie jsou zkrátka úspěšnější.

žena bublifuk

Krizi zvládly ženy lépe

zdroj: smagpix.com
žena platební karty

A teď převeznou i finance

zdroj: smagpix.com

4. Ženy převezmou moc

Že je demokracie v mnoha ohledech pro ženy lepší než pro muže, už se snažilo dokázat několik studií. Političky - když už se do volených pozic dostanou - jsou překvapivě výkonné. Podle vědců ze Stanfordu jsou americké kongresmanky aktivnější než jejich mužští kolegové.

Podílejí se na tvorbě více zákonů a více se zasazují o jejich podporu. A platí to napříč politickými stranami.

Stejně nápadné je, že v Americe, která vždy byla baštou bílých protestantských mužů, ženy poprvé vedou ve vzdělání. Jedná se o skupinu žen ve věku mezi 25–30 lety. Rozdíl je sice pouhé jedno procento, ale víme, jak to chodí - trendy, které vidíme dnes v Americe, se do několika let přenesou přes oceán...

A nejenže mají vyšší vzdělání, ale Američanky také budou zřejmě mužům šéfovat ve firmách. Naznačuje to průzkum OSN, podle něhož ženy rozjíždějí v USA více firem než muži. A tento trend se začíná objevovat v čím dál větším počtu rozvojových zemí, včetně těch, kde se na ženy pohlíží jako na méněcennější pohlaví.

5. Muži nebudou potřeba

Zdá se, že jediná role, která mužům zůstane a v níž jsou nenahraditelní, je plození dětí. Omyl. Britští vědci z univerzity v Newcastlu přetvořili kmenové buňky z jednodenního embrya v lidské spermie. „Mají hlavičky, bičíky a hýbou se,“ vysvětlil deníku vedoucí týmu, íránský profesor Karima Nayern. „Nemají sice ještě úplně normální tvar a pohyb, ale obsahují bílkoviny schopné aktivovat vajíčko.“

Od té doby už uplynuly tři roky a humbuk kolem umělých spermií trošku pominul. Ukázalo se totiž, že výzkum bude mnohem náročnější, než se původně zdálo.

Takže svět bez mužů ještě nějakou dobu nebude možný. A upřímně řečeno – nám by to bylo i dost líto. Vám ne?

Podělte se s námi o svůj názor v komentářích pod článkem.

spermie