ONA a ON: Je ráno moudřejší večera?

Láska a vztahy 14. června 2012

Jak vidí „osvědčené pravdy“ obyvatel Marsu a jak kráska z Venuše? Mohou se vůbec ti dva shodnout, třeba co se týče vhodného času na řešení problémů?

Dagmar Školoudová 5

Adam Sklenička

Co ještě o Magdaleně možná nevíte

Přesně tímhle mě můj manžel přivádí k šílenství. Když se až ráno rozhoduje, jestli si dá k snídani vajíčka, nebo kaši, je to jeho věc. Taky je mi šumák, když se rozhoduje, v jakém servisu nechá zkontrolovat auto. Ale když řeší nějakou situaci se mnou a uprostřed debaty sdělí, že už je pozdě na složité věci a chce se mu spát, tak to mě zaručeně rozběsní!

Na složitá témata máme čas právě jen večer, což není ideální. Ale každá žena ví, že když je něco složité, je potřeba to identifikovat, rozebrat, pokusit se vyjasnit stanoviska, pochopit toho druhého, dořešit a pak jít v objetí spát.

Můj muž to bere zkratkou – dokáže identifikovat, sdělit, že to je složité, a pak jde spát. Případně v objetí. Obě varianty jsou pro mě za trest. Jak mám usínat, objímajíc někoho, s kým jsem ve sporu? Nebo když tedy nemám objímat, protože jsme ve sporu, jak mám usnout?

Věřím, že je opravdu unavený. Přesto mu pak posílám vzteklé smsky na mobil, co leží jen dva metry ode mě, abych si aspoň trochu ulevila. A když je situace obzvlášť výbušná, jsem schopná ho vzbudit. Mžourá, nechápe, není schopen ničeho. Ne že bychom tahle cvičení prováděli každou noc, ale už se to párkrát stalo.

Nemyslím, že je dobré čekat do rána, protože problém pak nabývá monstrózních rysů – aspoň v mojí hlavě jistě. A pak, převalujíc se, dumám: Proč jsem si já nebohá nevzala Pištu Hufnágla?

Dagmar Školoudová podpis do čtverce

Pár triků by tu bylo:

Každý, kdo mě někdy viděl po ránu, jak nevnímající, neslyšící, nevidoucí a nechápající dělám pouze automatické pohyby a začínám procitat až po sprše a vražedně silném kafi, musí mít víru v toto přísloví silně otřesenou. Jednou jsem po ránu uviděl v zrcadle svůj výraz a moudrost od něj byla vzdálena světelné roky.

Jasně – přijít večer urvaný z práce domů a začít řešit nepříjemnosti, to fakt člověka už jen dorazí a nezřídka to skončí hádkou. Ale začít je řešit hned po probuzení a zkazit si den už v jeho úvodu? Není lepší to nepříjemné smáznout hned a nepatlat se v něm dny a týdny?

Na řešení nepříjemného je prostě kterákoliv doba špatná a je úplně jedno, kdy se do toho pustíme. Leckdy je to „maňana“ výhodné - některé věci druhý den už nejsou tak horké, jakými se zdály být. Pravdou ale je, že jiné v člověku bublají tak dlouho, až jednou vybuchnou bez ohledu na denní či noční hodinu.

Takže ráno, večer, nebo v poledne – ono je to fuk. Na mnohé věci prostě „moudrá chvíle“ není nikdy a tím je, paradoxně, vlastně kdykoli.

Problémem bývá, že ženská se rozhodne a chce mít vyřešeno právě teď, v tuto vteřinu. Chlap nechce řešit nikdy. Žena řeší spíš emotivně, muž přehodí výhybku na pragmatičnost a „technické“ řešení. I tu závažnost problému každý vnímá jinak. Není ona ta rozbuška právě v tom?

podpis adam černý

žena postel
zdroj: Isifa.com

Dagmar Školoudová 5

Dagmar Školoudová celý dospělý život strávila prací v médiích - naposledy jako šéfredaktorka tištěné Vlasty před odchodem na mateřskou dovolenou. Teď jí čas zabírá samozřejmě především roční chlapeček, ale každou volnou chvilku tráví u notebooku psaním pro Vlastu webovou - třeba v pražském parku Stromovka u kočárku. Občas by si taky ráda přečetla nějakou knihu, ale musí si momentálně nechat zajít chuť.

Adam Sklenička

Adam Sklenička se v mediálních vodách pohybuje od střední školy. Má rád komunikaci a samotu. I z toho vyplývá, že zbožňuje paradoxy. Miluje film, pro vlastní zábavu si i sám občas něco natočí. Když nekouká na filmy, čte. Když nekouká na filmy nebo nečte, někde jezdí a chodí. Zvláštní oblibu má v Krušných horách. Rád fotí. Nerad se fotí. Vadí mu, že všechno výše uvedené prostě nejde stihnout.