Ptá se vás dítě na sex? Máme pro vás prima nákres!

Láska a vztahy 14. srpna 2012

Začínají se vaše děti či vnoučata ptát na sexuální život, až se červenáte. Vezměte si při vysvětlování na pomoc náš obrázek. Plus přidáváme další rady.

„Rodiče někdy nejsou zvyklí o tak intimních věcech hovořit. Mnohdy mají podobnou zkušenost z vlastního dětství, kdy s nimi o sexu nikdo nemluvil, a toto téma bylo v rodině tabu. Musíme si však uvědomit, že se týká každého dítěte a každé dítě se o svou sexualitu přirozeně zajímá,“ říká psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová.

Bohužel i v této oblasti panuje řada mýtů. Třeba že sex je pouze pohlavní styk. Nebo že čím dříve se dítě dozví o sexu, tím dříve zahájí vlastní sexuální život. A taky ten „pštrosí“, totiž že nebudeme-li s dětmi o sexu mluvit, tak jej nebudou zkoušet.

Jenže v době internetu navíc není pro děti těžké se dostat k informacím a ne vždy v podobě, kterou bychom chtěli. Proto je lepší, když se děti včas dozví co nejvíce informací od rodičů či z důvěryhodných zdrojů.

Speciálně k tomuto tématu pro vás máme praktický obrázek. Doufáme, že vám usnadní vysvětlit potomkovi některé pojmy, na které právě na internetu narazí:

(Obrázek zvětšíte pomocí lupičky v pravém horním rohu.)

sexualni vychova
zdroj: Archiv

Jak mluvit s dětmi o sexu?


3x kabelkové know how:

Důležitou součástí sexuální výchovy by mělo být poučení o riziku rakoviny děložního čípku. Ta se nepřenáší pouze pohlavním stykem, jak se mnoho lidí mylně domnívá, ale k nákaze může dojít i při nekoitálních sexuálních aktivitách, které k dospívání a poznávání vlastní sexuality patří. (Vakcína plně hrazená ze zdravotního pojištění.)

  1. Buďte otevření. O sexu mluvte stejně, jako mluvíte o jiných oblastech života. Určitě víte, co se vám v komunikaci s dítětem osvědčilo.

  2. Co nejdříve s dítětem mluvte o jeho intimitě, o hranicích, které by měli ostatní dospělí respektovat. Konkrétně například, že cizí dospělí nemají dítěti sahat na intimní místa a dělat cokoli, co se mu nelíbí.

  3. Sex není jen pohlavní styk, ale patří k němu postupné objevování intimity a rozkoše. K sexu patří také různé praktiky, které bude vaše dítě zkoušet.

  4. Respektujte sexuální potřeby dítěte, jsou přirozené a patří k normálnímu vývoji.

  5. Mluvte se svým dítětem o sexuálně přenosných nemocech, intimních potížích a virových onemocněních.

  6. Nikdy se dítěti nesmějte a nepodceňujte jeho prožívání prvních lásek a vážných vztahů. Nalomili byste tak jeho důvěru k vám.

  7. Posilujte v dítěti odpovědnost za vlastní sexuální život. Nabízejte mu dostupné antikoncepční a preventivní prostředky (kondom, hormonální antikoncepci ve spolupráci s lékařem, očkování proti rakovině děložního čípku apod.)

  8. Pokud se sami na rozhovor s dítětem necítíte, bez obav požádejte odborníky o pomoc (učitele, psychology, lékaře apod.).

žena dívka
zdroj: www.thinkstock.cz