Tři, dva, jedna... A bývalý je z hlavy pryč!

Láska a vztahy 30. března 2017

Kéž by to bylo tak jednoduché, že jo? Jestli jste se právě teď ocitla sama a nemůžete svého ex pustit z hlavy, zkuste naše rady. Platí v případě, že jste se rozhodla odejít dobrovolně, i pokud vás opustil on.

Jestli vás opustil on, máte to mnohem lepší. A přestaňte se uprostřed slz tak ironicky smát. Tady jsou aspoň karty rozdané a pravděpodobně vám bývalý muž nebude ničit život návrhy typu „pojďme to spolu ještě zkusit“.

Stejně tak do vás asi nebude hustit celá širá rodina, abyste mu dala ještě šanci. Věřte, že tahle jedovatá sdělení říkají svým dcerám dokonce vlastní matky. Takže pokud se váš Petr rozhodl odejít sám za nějakou Nagyovou, ať si to dá.

Vy na prvním místě

Schvalujete to, že se žena rozejde s mužem, protože ji trápí? Určitě. Ale na druhé straně určitě velmi dobře rozumíte i jejím možným obavám z toho, že už nikdy nebude šťastná, nikdy nebude mít úplnou rodinu, nikdo ji nepodpoří finančně ani prakticky.

„Naděje na lepší budoucnost ale přesahují jeden vztah. Myslet si, že když nejste se svým bývalým, musíte se vzdát svých nejniternějších přání, není dobré. Je to právě naopak, svoje touhy nenecháváte u něj, berete si je s sebou,“ říká americká terapeutka specializovaná na partnerské vztahy Kristin Carmichael. Radí nenechat se po rozchodu zdeptat beznadějí, i když dny i noci budou plné zoufalství a pláče.

Pokud váš vztah opravdu nebyl dobrý a vedl z jedné nebo druhé strany k rozchodu, je dobré se v něm zpětně příliš nepitvat. Jak se chovat k muži, s nímž jste se rozešla? „Měla byste s ním odříznout veškerou komunikaci, podívat se na něj v pravém světle a stavět sebe sama na první místo,“ radí terapeutka.

rozchod 2

Berte to tak, že na prvním místě jste vy a až pak on.

zdroj: www.thinkstock.cz

Otázka a žádná odpověď

„Proč mi to udělal?“ To je otázka, kterou si po rozchodu klade každá žena. Odpověď si zasloužíte, ale nikdy ji nedostanete, aspoň ne plnohodnotnou. Takže čím dřív se s touhle nespravedlností smíříte, tím líp pro vás.

Mozek vám ale říká, že pokud přijdete na to, proč vám bývalý ublížil, můžete problém vyřešit. Nebo se aspoň utěšit pochopením. Jenomže takhle to bohužel nefunguje. Ve skutečnosti žádná správná odpověď neexistuje, i když se ji budete snažit hledat vy i všichni vaši známí. Budete se v tom jenom šťourat a tím v sobě vyvolávat naději na návrat.

Řešení je těžké: místo zkoumání, proč to udělal, přijměte fakt, že protože byl takový. Věřte, že to jde, i když to dlouho trvá. Kdybyste se mohla podívat sama na sebe za dva tři roky, uvidíte, že vám to bude jedno. To jenom právě teď se soustředíte na tuhle otázku, místo toho, abyste věnovala pozornost jiné: „Co můžu aktivně udělat, abych se konečně přestala cítit tak špatně?“

Zaplnit samotu

Myslete především na svoje vlastní štěstí. Pokud vám pořád v hlavě naskakují smutné myšlenky, nezlobte se na sebe. Odstrčte je, ale jemně. Být smutná a bez naděje je normální.

Zkuste si najít pozitiva tam, kde zatím žádná nevidíte. Třeba v tom, že nemusíte denně vařit, a tak můžete jít večer s kamarádkou do kina. Nebo že můžete jet na dovolenou tam, kde se vám opravdu líbí.

Především ale musíte zaplnit samotu. Vaším úkolem je najít si jiné vztahy s lidmi. Nestyďte se požádat o přátelství a pomoc, vždyť vy byste jiné ženě taky pomohla, kdyby vás o to požádala. Pokud jste měli jenom společné přátele, najděte si nové. Není to lehké, ale jde to v každém věku. Zkuste se přihlásit do nějakého kurzu, je jedno, jestli na vaření, nebo na počítače.

Také musíte zaplnit touhu po fyzickém doteku, a není řeč jen o sexu. Dotýkání a objímání nám opravdu pomáhá. Můžete si pořídit domácí zvíře, objímat častěji děti nebo se objednat na masáž. Netvařte se, že dotyky nepotřebujete. Tak by se jenom zhoršovala touha po vašem bývalém muži.

rozchod 3

Nebojte se samoty po muži.

zdroj: www.thinkstock.cz

Zvládnete to taky

Když se vám po něm začne stýskat, přemýšlejte, jakou vaši osobní potřebu by právě teď naplnil. Abyste měla s kým koukat na televizi? K tomu nikoho nepotřebujete. Abyste si měla s kým popovídat? Zkuste vytočit číslo kamarádky nebo i krizového centra. Nemusíte volat jemu. Můžete na to myslet, ale prostě to neuděláte. Pravda je, že to je zatraceně těžké a trvá to dlouho. Ale pravda taky je, že když to zvládly jiné ženy, zvládnete to taky.

A ještě poslední rada: radši nepijte alkohol, i když je to lákavé, protože byste se mohla cítit ještě víc plačtivá, osamělá a nešťastná. A dělat hlouposti. „Až příliš mnoho chytrých, duševně vyrovnaných žen končí tak, že v opilosti volají svému bývalému, aby mu vynadaly, křičely na něj a prosily, aby se vrátil,“ konstatuje psycholožka Kristin Carmichael. Lepší je myslet na sebe než na něj.

rozchod 4

Hlavně žádný alkohol a telefonní hovory bývalému.

zdroj: www.thinkstock.cz