Zdravá líbačka aneb pusou ku zdraví

Láska a vztahy 1. května 2017

Líbat se je fajn. Ale není to jen příjemná kratochvíle, nýbrž i zdraví prospěšná činnost! Pokud se ovšem líbáte nejméně tři minuty. Nu co, to přece není až taková oběť, ne?

Trápí vás vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi či snad přibývající vrásky v obličeji? * Líbejte se* a možná vaše neduhy zmizí, ani se nenadějete. Tohle všechno totiž podle vědců taková poctivá líbačka umí šmahem napravit!

Cesta ke zdraví a štíhlé linii

A také odbourává stres a pomáhá snižovat tvorbu zubního kazu. Kromě toho posiluje svaly obličeje, a tím bojuje proti stárnutí pleti. Hra s jazykem vám tak dost možná ušetří pěkných pár tisícovek za plastickou operaci.

Takový jeden pěkně rozdivočelý polibek uvede do pohybu desítky obličejových mimických svalů a na vrásky působí jako žehlička na hedvábí.

Lékaři mimo jiné doporučují terapii líbáním i na bolest všeho druhu. Tělo při této bohulibé činnosti totiž vylučuje endorfiny, které způsobují lehkou euforii. A zrychlí se vám srdeční frekvence, a tím povzbudíte krevní oběh.

Japonští lékaři dokonce tvrdí, že líbání je skvělým lékem na sennou rýmu. Tříminutové intenzivní pusinkování důkladně pročistí dýchací cesty, a zastaví tak dráždivé kýchání.

Tělo se totiž při laškování se rtíky uvolňuje, a zatímco vaše jazýčky se proplétají v milostném opojení, produkce histaminu zodpovědného za alergické symptomy se snižuje. Nejenže budete zdraví, ale budete i štíhlejší.

Při takovém vášnivém políbení spálíte totiž za minutu až 30 kalorií. Jen pro představu: minuta rychlé chůze vás připraví jen o 4 až 5 kalorií.

Na druhou stranu polibek může být i zdrojem nemocí – obsahuje totiž velké množství bakterií. Díky nim ale zároveň de facto posilujeme imunitu; líbání je tak vlastně i příjemná forma jakéhosi očkování.

Imunitní systém se mobilizuje a posiluje. Tak na to nezapomínejte a poctivě posilujte!