Jsem závislá na svém partnerovi. Pomoc!

Láska a vztahy 6. ledna 2020

Termín závislost slýcháme většinou ve spojení se slovy jako drogy, alkohol a podobně. Jenže i závislost na partnerovi může být pořádný průšvih.

Psychologové tvrdí, že partnerská závislost je dokonce závažnější než alkoholová a velmi těžko se odbourává. Žádná léčebna vás jí nezbaví.

Kdykoli se mluví o partnerství, skloňují se slova tolerance a ústupky, případně kompromis. Což je naprosto v pořádku. Jenom pozor, aby jich nebylo příliš a nebyly jednostranné! Každý vztah dvou lidí v sobě nese prvky určité závislosti. Na tom není nic nezdravého.

Jenže není závislost jako závislost. Patologicky závislý člověk je až příliš zaměřený na toho druhého. Bojí se vlastní nedostatečnosti, je „někdo“ pouze v páru, a proto má ze ztráty vztahu až panickou hrůzu. Je schopen udělat cokoli, jen aby se to nestalo.

Vznik patologické závislosti většinou souvisí s nízkým sebevědomím. Určitá míra existenční i psychologické závislosti na partnerovi je dána i tradičním a donedávna převažujícím postavením ženy ve společnosti. To se sice změnilo, ale v mnoha případech pouze navenek.

Udělám pro tebe cokoliv

Ženská partnerská závislost bývá i důsledkem větší ochoty přizpůsobit se. Odmala slyšíme, že máme být milé, hodné, nekomplikované - tak prý máme větší šanci na lásku. Jenže i tady platí heslo všeho s mírou. Uječenou fúrii nechce mít doma žádný chlap, na druhou stranu přílišná poddajnost a oddanost může působit až odpudivě.

Ve strachu ze ztráty partnera se mnohé ženy přizpůsobují veškerým jeho požadavkům, vzdávají se svých koníčků i přátel, ve jménu lásky jsou ochotné zcela se změnit. Nejhorší je obětovat ve jménu lásky i svou profesi.

Pokud sama žena se sebou zachází s neúctou, vycítí to, a jedná s ní stejně. A to jak psychicky, tak bohužel i fyzicky. Partner buď začne takovou ženou pohrdat, a tak nastane to, čeho se dotyčná nejvíc bojí, totiž že ji opustí, anebo ji začne týrat. Žena v panickém strachu ze samoty jeho chyby omlouvá, bere veškerou vinu na sebe a to, že jí ubližuje, odůvodňuje svým špatným jednáním.

Vše má své hranice

Jak tedy najít tu správnou míru? Základem je cítit se dobře. Závislost vzniká tam, kde jeden z partnerů ustupuje, a přitom se cítí svázaný a nesvobodný. Člověk by neměl ustupovat jen „aby byl klid“. V případě maličkostí, jako je způsob stlaní nebo rovnání nádobí do myčky, můžete mávnout rukou.

Ale u důležitějších věcí byste měli vždycky najít kompromis, který vyhovuje oběma, jinak se vám to vymstí. Ano, můžete dělat i razantní změny, na sobě, v sobě. Ale jen proto, že sama chcete, ne proto, abyste neztratila svého muže!

To, jakým způsobem vnímáte sama sebe, se odráží v partnerském vztahu. Věříte-li, že bez partnera za nic nestojíte, budete v tom nevědomky utvrzovat i jeho. Léčba partnerské závislosti spočívá proto hlavně v tom, postavit si znovu vlastní život, najít si své hodnoty a být v něm spokojená.