Rozvodové triky dokážou být pěkná špína. Pojďte se s nimi (radši) seznámit

Láska a vztahy 2. června 2014

Některé jsou přímo nezákonné. Jiné jsou rafinované, až zlomyslné a další sice nepříliš originální, přesto nepříjemné. I když ne každé manželství se rozpadá v atmosféře boje na život a na smrt, špinavé a podlé triky v rozvodovém klání jsou častější, než si možná myslíte.

Žádný rozvod není příjemná záležitost. Některé páry se dokážou dohodnout v klidu a mimo soudní síň, takže rozchod je rychlý, téměř bezbolestný a na první pohled bez podrazů.

Relativně šťastných konců je ale bohužel málo. Čeká-li vás rozvod, musíte být připravená na vše - a především být aktivní. Nemůžete si dovolit čekat, jestli se váš manžel náhodou nezachová slušně, musíte počítat s nejhorším. Proto si v prvé řadě udělejte s pomocí kvalifikovaného finančního poradce pořádek ve svých financích a důležitých dokumentech a smlouvách. A nezapomeňte, že během rozvodového klání musíte myslet prakticky, nikoli emotivně, tak abyste zajistila finanční jistotu a klidný život sobě i svým dětem.

NEJČASTĚJŠÍ ROZVODOVÉ PODRAZY:

BLOKACE RODINNÝCH FINANCÍ

Možná nemáte příliš velké povědomí o rodinných financích - a toho by váš manžel mohl lehce zneužít. Například může zařídit, aby měl přístup k penězům jako jediný právě on. Může vám zrušit kreditní kartu, převést většinu rodinných peněz na jiné účty, anebo dokonce změnit svou životní pojistku ve prospěch někoho jiného. Zjistěte včas prostřednictvím svého právníka, jak tomu můžete zabránit. Mohla byste totiž taky zůstat téměř bez prostředků! Nejenže by nemuselo zbýt skoro ani na chleba, ale už vůbec byste si nemohla najmout slušného právníka - zatímco váš muž by si mohl dovolit klidně i toho nejlepšího. Tohle bývá často případ zneužívaných žen, které žijí v permanentním strachu o sebe i o své děti.

SKRÝVÁNÍ AKTIV

Je to neetické a nelegální, nicméně celkem běžné. Všímejte si pozorně určitých varovných signálů - váš muž by si mohl schovat peníze v bezpečnostní schránce (nebo kdekoli jinde), podhodnotit svůj příjem, zapomenout na daňový přeplatek, přeplatit věřitele (peníze by dostal zpět po skončení rozvodu), nechat si pozdržet výplatu, odložit nové smlouvy a tak dále a tak dále.

foto

Kdepak, aktiva... žádná nejsou!

foto:

ZDRŽOVÁNÍ

Někteří manželové se snaží zdržovat, a co nejvíce protahují veškeré rozvodové procedury. Rozvod se tak může protáhnout i na roky! Opakované změny termínů soudních jednání, zahlcování právníků hromadami dokumentů, žádostí a dodatků, stále další a další požadavky na doplňující informace mají za následek nejen stoupající soudní náklady, ale zároveň se tak prodlužuje období, kdy se musíte obejít bez alimentů či jakéhokoli jiného finančního vyrovnání z jeho strany. Co tím sleduje? Samozřejmě doufá, že vám dojdou peníze a budete nucena přistoupit na jeho návrh dohody, který bude nejspíš výrazně ve váš neprospěch.

foto

Zdržování je častou taktikou.

foto:

TLAK NA RYCHLÉ UJEDNÁNÍ

Zatímco někteří zdržují, jiní mají naopak extrémně naspěch. Proč? Nejspíš proto, že něco skrývají. Používají následující taktiku: Velmi záhy po začátku procesu vám právník vašeho manžela pošle návrh smlouvy s tím, abyste si ji přečetla a poslala zpět. Což může znamenat, že váš muž touží mít rozvod co nejrychleji za sebou a chce, abyste přistoupila na to, co na první pohled vypadá jako celkem rozumná nabídka. Problém je samozřejmě v tom, že nemáte dost času na kontrolu veškeré dokumentace, takže vaše povědomí o manželově finanční situaci, jeho příjmech, výdajích, dluzích apod. bude neúplné. Dost možná před vámi skrývá nějaký majetek či aktiva a nabízí vám fifty-fifty dohodu jen ze zlomku toho, čím ve skutečnosti disponuje. Neudělejte chybu a nepodepisujte nic, dokud nebudete mít k dispozici všechny důležité informace!

„ROZPOROVÁNÍ“ NEJLEPŠÍCH ROZVODOVÝCH PRÁVNÍKŮ

Tahle strategie získává stále více na oblibě, hlavně v případech, kdy se jedná o výrazně velký majetek a finance. Je to jednoduché. Váš manžel si domluví schůzku s nejznámějšími a nejlepšími rozvodovými právníky v okolí. Sejde se s nimi, ovšem jen velmi krátce. Jediné, co musí totiž udělat, je sdělit právníkovi dost informací na to, aby mezi nimi vznikl vztah advokát-klient. Tím pádem mu totiž znemožní pracovat pro vás. Samozřejmě že váš muž ve skutečnosti nemusí mít v úmyslu ani jednoho z těchto právníků doopravdy najmout. Chce o tuto možnost připravit hlavně vás. Jediný způsob, jak tomu zabránit, je najmout si právníka co nejdříve. Samozřejmě nikoli bez rozmyslu. Ale pokud budete čekat příliš dlouho, mohla byste narazit na jisté „omezení“.

rozvod

Může se vám pokusit "odloudit" nejlepší právníky.

foto:

NEPLNĚNÍ VÝŽIVOVÉ POVINNOSTI ČI NESOUHLAS S ODEVZDÁNÍM MAJETKU

Pokud se váš manžel neřídí rozhodnutím soudu, porušuje zákon. A také vás nutí dožadovat se dohodnutých plateb - za výrazně vyšší náklady - soudně. Kromě toho jsou takové finanční bitvy časově velmi náročné - a čas jsou peníze, takže jsme zase zpátky tam, kde jsme byli. Navíc naše soudy bohužel ne vždy celou situaci ulehčují, takže to chce opravdu pevné nervy.