10 částí štěstí: Jak konečně docílit spokojenosti?

Láska a vztahy 23. 7. 2014

Pro někoho je to „muška jenom zlatá“, tedy nedosažitelný sen – pro jiného každodenní realita. Štěstí se těžko definuje, už jen proto, že každý ho spatřuje v něčem jiném. Vědci už alespoň přišli na to, které faktory pocit štěstí ovlivňují.

3. BOHATSTVÍ

štěstí
zdroj: Thinkstockphotos.com

Samozřejmě, za peníze si štěstí nekoupíš. Ale zase bez peněz nikomu hej nebude. Nejlepší je, když je člověk bohatý tak akorát. To znamená, že má na jídlo, bydlení a oblečení.

Ona totiž spojitost mezi bohatstvím a štěstím není jednoznačná. Zdá se, že peníze a spol. přinášejí uspokojení, jen pokud jste bohatší než vaše okolí. Majetek svým způsobem zajišťuje jistou společenskou prestiž, ale té se dá dosáhnout i jinak – proto se například mnozí lékaři a vědci ochotně vzdávají výrazného finančního ocenění – jejich práce jim za to stojí. Existují studie, podle nichž u nás v Česku peníze přinášejí nejvíc blaženosti lidem, kteří vydělávají zhruba 60 tisíc měsíčně.

S touhle výplatou v klidu pokryjí všechny základní potřeby a poplatky. Pocit štěstí jim pak přináší investování do zážitků a svých nejbližších.