8 rad, jak se správně rozhodovat

Láska a vztahy 15. 10. 2014

Každý den činíme řadu rozhodnutí. Problém je v tom, že mnohdy se nedokážeme přiklonit k žádné z variant řešení situace. Největším dilematem často bývá, zda se přiklonit k rozumovému, či citovému řešení. Konkrétní radu vám dát nemůžeme, ale když si projdete našich osm vybraných bodů, onen akt rozhodnutí se vám bude činit určitě o něco snáze!

1. STRACH ZE ZTRÁTY

rozhodnutí
foto:

Když přijde na rozhodování, mnozí z nás jsou tak zaměřeni na nejhorší možný scénář, že tím vlastně ochromí možnost volby jako takové. Právě obavy ze ztrát jsou nejčastějším důvodem špatného odhadu situace – a špatného rozhodnutí. Strach ze ztráty máme v sobě ale zakódovaný a je těžké se ho zbavit. Některé experimenty dokonce naznačují, že podobně se chovají i primáti, takže to může být důsledek dávné evoluční historie. Strach z prohry má zkrátka větší váhu než potěšení z výhry.

Možná by vám tak při rozhodování mohlo pomoci vědomí toho, že i když tato ztráta či špatný scénář nastanou, prožíváme je mnohem méně intenzivněji, než jsme předpokládali. Ať už vás v budoucnu potká jakékoli trápení, nejspíš vás bude tížit mnohem méně, než si myslíte.