Dárek pro dědečka nebo babičku? Ježíšek musí být hlavně praktický

Láska a vztahy 17. prosince 2019

Pořizovat dárky dětem, partnerovi, kterého znáte jako své boty, nebo dobré kamarádce je legrace. Horší je to s vánočními dárky pro seniory. Když se babičky nebo dědy zeptáte, co by si přáli, pravděpodobně se dozvíte, že všechno mají a nic nepotřebují. Navrch přidají doporučení, ať si neděláte škodu. Co s tím?

Pokud si lámete hlavu, co prarodičům pod stromeček nadělit, vsaďte na dárky, které jsou praktické, a tak se z nich nestanou lapače prachu nebo neskončí v původní krabici na dně skříně. Pokud babičce nebo dědovi zdraví neslouží tak, jak by mělo, porozhlédněte se po pomocnících, kteří jim usnadní každodenní život.

Možná si říkáte, že zdravotní nebo kompenzační pomůcky nejsou něco, co by si lidé pořizovali pro radost, ale spíš z nutnosti. Proto zkuste balíček doplnit přáníčkem, ve kterém prarodičům vtipně a citlivě vysvětlíte, že nejlepší dárky jsou ty, které jim umožní, aby s vámi mohli co nejdéle držet krok. A to metaforicky i doslova.  

Pro snadnější pohyb

Bývá-li chůze vašeho seniora občas nejistá, pomůže mu s pohybem hůlka. Ale ne jen tak ledajaká: šikovný skládací model se vejde do každého zavazadla, a tak po něm děda nebo babička mohou sáhnout jen ve chvíli, kdy ho opravdu potřebují. Tím se také eliminuje riziko, že hůlku někde odloží a zapomenou, což se ostatně stává i mladším ročníkům třeba s deštníky.

I když není vůbec jisté, jestli budou letošní Vánoce bílé, hodí se počítat se všemi eventualitami. Jakmile napadne sníh a namrznou chodníky, obávají se někteří senioři úrazu, a tak se raději drží doma. To je ale škoda, protože pohyb na čerstvém vzduchu je důležitý v každém věku. Proto preventivně pořiďte protiskluzový nástavec na hůlku, který v případě sněhové kalamity a ledovky eliminuje riziko pádu.

PR

Když chůze bolí, není to veselé, ale to neznamená, že by na senioři měli na jakýkoliv pohyb rezignovat. Je naopak důležité, aby unavené nebo bolavé dolní končetiny procvičovali a trénovali. Pomůže jim s tím trenažér, díky kterému může babička nebo dědeček zapojit nohy třeba při sledování oblíbeného pořadu nebo seriálu. A jako bonus s ním kromě prokrvení končetin také spálí vánoční kalorie.

TIP: Podívejte se na další pomůcky, které mohou usnadnit pohyb.

Aby hygiena byla bezpečná

Jestli něco seniory děsí, je to kluzký povrch sprchového koutu nebo vany. Důvod je zřejmý – nepříjemné úrazy v koupelně jsou u starších lidí bohužel celkem časté. Ideálním dárkem pro babičku, která má sprchový kout, proto bude rohová protiskluzová stolička, která jí sprchování usnadní. Stolička se vejde i do malého sprchového koutu, má nastavitelnou výšku sedu a protiskluzový povrch sedátka.

Dalším pomocníkem do koupelny, ať už jako doplněk ke sprchovému koutu, vaně nebo WC, je stabilní protiskluzové madlo. To dodá seniorovi jistotu při každodenních hygienických úkonech, protože poskytuje oporu při dosedání, vstávání, podporuje při sezení a zajišťuje bezpečnou podporu během přesedání. Navíc ho lze namontovat horizontálně, vertikálně i diagonálně.

Vždy jako ze škatulky

Pokročilý věk rozhodně není důvod k tomu, aby o sebe člověk přestal pečovat. Je ale důležité, aby měl k dispozici pomůcky, se kterými se mu bude dobře manipulovat. Přesně takové obsahuje kosmetická sada, kterou tvoří mycí houba, hřeben a pilník. Pomůcky jsou opatřené prodlouženou ergonomickou rukojetí umožňující pohodlné používání i těm, kteří jsou v důsledku zdravotního stavu omezeni v pohybu.

Pro řadu seniorů je namáhavé také oblékání. Ta proč jim ho neusnadnit? Nadělte babičce nebo dědečkovi některý z praktických navlékačů ponožek a punčoch, včetně těch kompresních. Tato vychytávka jim umožní navléknout si ponožky nebo punčochy bez ohýbání, a to i v případě, že mají slabost v rukách nebo sníženou pohyblivost trupu.