Ženská, nebo sněhulák: Jak se obléct, aby to každý rozeznal

Móda 3. prosince 2012

Nenechte zimu, aby vám ubrala na ženskosti. I v chladných dnech můžete mít šmrnc. Poradíme vám, co nesmí ve vašem zimním šatníku chybět!

Možná si říkáte, čím může být letošní zima jiná? Vždyť se stejně bude nosit bunda nebo kabát, kozačky, čepice, šála a rukavice. A máte pravdu.

Jenže módní trendy se mění, a tak jsou některé loňské kabáty i kozačky už out. Je třeba tyto kousky obměnit za novější, módnější, a doplnit je trendy letošní zimy. Vyzbrojte se proti zimě s předstihem, protože podle prognóz bude opravdu tuhá.

1. Všechny barvy duhy

Ani v nadcházející sezoně nezmizí z obchodů barevné džíny a kalhoty. Chino kalhoty se nabízejí v tlumenějších tónech, jako je starorůžová, vínová, khaki nebo banánová, naopak džínům vládnou stále syté tóny – zelená, korálová, citronově žlutá, tyrkysová, fialová. V obchodech jste si nemohla nevšimnout také divoce potištěných kalhot a legín. Už dávno nejsou barevné a potištěné kalhoty výsadou náctiletých. Když je vkusně zkombinujete s tlumenějšími kousky, můžete je nosit v létě, v zimě, ať je vám dvacet, nebo pětačtyřicet.

2. Potisky holubic

Puntíky, kostky, pruhy, to vše už tu bylo. Proto návrháři letos přišli s novým motivem, motivem holubic. Holubice vypadají velice originálně, a v bílém provedení se skvěle vyjímají jak na šátcích, tak na větších kusech oblečení, třeba šatech či kalhotách. Samozřejmě ani klasickým vzorům neodzvonilo. Kostkované šály a košile seženete v obchodech i letos, ale pokud chcete působit neotřele, vsaďte právě na holubice.

3. Ponča

Ponča pocházejí původně z Jižní Ameriky, ale už léta se zabydlují také v našich šatnících. Pravidelně rok co rok jsou ponča v kurzu. Nejenže zamaskují nějaký ten přebytečný kilogram, ale jsou velice pohodlná a snadno se zapínají (většinou na jeden knoflík). Navíc se pod pončo vejde více vrstev než pod klasický kabát. V módě jsou kostkovaná ponča a ponča s indiánskými motivy.

4. Jezdecké kalhoty

Letošní zima se nese v duchu pohodlí. Nač se škrtit v džínách, když si můžete obléct jezdecké kalhoty. Mají vyšší, gumový pas, takže perfektně zpevní a zamaskují větší bříško. Právě s jezdeckými kalhotami můžete perfektně zkombinovat již zmíněné pončo. Nosit je můžete ke koženým polobotkám, kotníčkovým kozačkám na klínku i k vysokým koženým kozačkám. Dobře vypadají s bílou košilí a svetrem do véčka, ale také s volnými tunikami, dlouhými kardigany, případně si přes ně můžete obléct úpletové šaty.

pončo

V ponču naděláte plno parády.

zdroj: www.thinkstock.cz
kůň

Na koně hned nemusíte, ale v jezdeckých kalhotách vám bude pohodlně.

zdroj: www.thinkstock.cz

5. Dlouhý kardigan

Není nic příjemnějšího, než se v chladných dnech zachumlat do teplého vlněného svetru. Letos vládne módě oversized trend, kdy oblečení vypadá, jako by vám bylo velké. Svetry jsou tedy dostatečně velké, aby zahřály každičkou část zimou prokřehlého těla. Letí také pletené kabáty, které vám přijdou vhod, pokud se nechystáte na dlouhý pobyt venku, ale jen přebíháte mezi bytem, autem a kanceláří.

6. Kůže a kožešiny

Kožešinové límce, ušanky, beranice, návleky, kožešinové lemování na kapucích a rukávech. Kožešiny vládnou letošní zimě, stejně jako kožené vestičky a křiváky. Naprosto senzačně vypadají kožešinové vesty, ale pokud nemáte ráda extravaganci, stačí si pořídit třeba pletenou čepici s bambulí vyrobenou z kožešiny lišky nebo mývala. Jestliže patříte mezi ochránce zvířat, zvolit můžete umělou kožešinu, která je téměř k nerozeznání od pravé. Dobře vypadá kožešinový límec, který můžete připnout na svetr nebo na kabát. Méně nápadně působí kožešinové klapky na uši nebo kožešinové návleky na ruce.

7. Návleky

Abyste nenastydla od nohou, vsaďte na návleky. Můžete je nosit přes kozačky, nebo v kombinaci se šaty, černými punčocháčemi a kotníčkovými botami. Návleky se vyrábějí také na ruce, a chybět by vám letos neměla rozhodně ani navlékací šála. Vypadá mladistvě a svěže, nosí se přes kabát (oproti běžné šále, kterou můžete uvázat těsně kolem krku a schovat ji pod kabát), její jedinou nevýhodou je, že ji nemůžete uvázat na vícero způsobů, ale zase vám ušetří čas.

kadrigan

Kardigan užijete nejen na doma.

zdroj: www.thinkstock.cz
návleky

Návleky jsou trendy už několikátou sezonu. Letos k nim přibyla kůže a kožešina.

zdroj: www.thinkstock.cz

8. Třpytivé oblečení

Nejen náušnice a náhrdelníky se mohou třpytit. Obchody se pomalu začínají plnit vánočním a silvestrovským oblečením. Téměř každá značka nabízí úplně totožné černé flitrové sukně a šaty. Skvěle ale vypadají také metalické topy a kalhoty, třeba v bronzové nebo stříbrné barvě. Hitem jsou také kovové plíšky zdobící ramena na košilích a topech. Doplňkům vládnou flitry, které se objevují na psaníčkách a šátcích.

9. Péřové bundy a kabáty

Ano, tvídový kabát vypadá dobře, ale na horách vám velkou službu neprokáže. Na zimu byste měla být vybavena alespoň dvěma kabáty – jedním flaušovým a jedním péřovým, případně péřovou bundou. Černým vypasovaným péřovým kabátem rozhodně nic nezkazíte. Letos ale můžete vybírat z mnohem širší škály barev. Kabáty se šijí v karamelově hnědé, zlaté nebo tmavě modré, péřové bundy se nabízejí ve výrazných barvách, jako je žlutá, růžová, fialová, modrá a zelená.

10. Vysoké kozačky

Zatímco loni se nosily kozačky „over knees“, tedy nad kolena, letos se trend vrátil k výšce pod kolena. Natahovací kozačky povětšinou vystřídaly modely na zip, na noze dobře vypadají jezdecké kozačky se zipem vzadu. Z barev vládne tradiční černá, ale také koňaková nebo tmavě hnědá. Pokud si myslíte, že vám kozačky pod kolena nesluší, nebo vám opticky zkracují nohy, pořídit si můžete také válenky nebo kotníčkové kozačky. Volte ty, které jsou zateplené kožešinou, aby vás i v mrazivých dnech dobře hřály.

péřová

Péřová bunda vás zahřeje.

zdroj: www.thinkstock.cz
kozačky

Letos kozačky nemusí být nad kolena.

zdroj: www.thinkstock.cz