Milujeme retropuntíky

Móda 16. února 2012

Mini nebo maxi, s ostrou konturou nebo mázlé, pravidelné nebo ledabyle rozházené, ale vždycky veselé. Puntíky se s paní módou kamarádí už léta.

Poprvé prý vtrhly do tanečních sálů v roce 1835 spolu s rozvernou polkou, což nám připomíná název tohoto klasického dekoru v angličtině – polka dot. Dámy tehdy houfně oblékaly puntíkované halenky a do vlasů si vplétaly mašle v podobném designu.

Považovali jste dosud puntíky za spíše mladistvý vzor? Omyl! Například letos si je oblíbily i celebrity, kterým rozhodně není „náct“. Většinou sáhly po umírněnějších barevných variacích v tónech béžové, hnědé, skořicové, černé a bílé.


Milla Jovovich a Kourtney Kardashian

Ale ani červená puntíkovaná halenka a modrobílá sukně nejsou pro některé hvězdy tabu. Umění nosit je s patřičnou grácií a s trochou ironické nadsázky však neovládají všechny. Načerpejte alespoň inspiraci, to ostatní (možná) přijde samo.

Odvážným typům, jako je MILLA JOVOVICH, sluší výrazné barevné kombinace a mohou si dovolit i lehký úlet v podobě puntíkované dvojkombinace. Červená košile skvěle koresponduje s modrou sukní v délce těsně nad kolena, která neurazí ani nepohorší, a přitom dá vyniknout hezkým nohám. Vyšší pas je stále v kurzu, stejně jako střevíčky s otevřenou špičkou.

Slavná sestra ještě slavnější herečky KOURTNEY KARDASHIAN oblékla béžovou blůzku s vázačkou a k ní zvolila jednoduchý účes a doplňky v seriózních tmavých tónech. Uvolněné, pohodové, dobře nositelné.


Olivia Wilde a Michelle Hunziker

OLIVIA WILDE sáhla po modelu z časů našich prababiček. Ale proč ne? Retro je v kurzu a pohodlí se cení. Dlouhé šaty by ovšem zasloužily alespoň odlišně zbarvený pásek, který by zvýraznil ženskou siluetu, takhle model vypadá trochu jako župan. Naštěstí ho oživují zajímavé brýle a maxi kabela v přírodních tónech. Ovšem pozor – tyto šaty rozhodně neoblékejte, pokud máte pod 160 centimetrů a nad 70 kilogramů!

Příjemná blondýnka a bývalá manželka zpěváka Erose Ramazzottiho MICHELLE HUNZIKER vyznává ležérní styl, ke kterému jaksi nutně patří zajímavá šála kolem krku a obrovská kabela. Jemný a decentní puntík je to pravé ořechové pro krásku jejího typu, plášť ladí tón v tónu s ostatními vybranými kousky, a přestože nejde o žádný nadčasový módní výkřik, model se povedl.


Jennie McAlpine

Pokud máte výrazně zrzavé vlasy, ať již přírodní nebo chemií podpořené, nebojte se sáhnout po rezavém sáčku v retrostylu stejně jako JENNIE MCALPINE. Rukávy sice mohly být o trochu delší (nebo naopak výrazně kratší), nicméně černobílé puntíkaté koktejlky jsou klasika, která nikdy nezestárne, podobně jako lodičky s páskem přes nárt. Celkově svěží oblečení, které dodržuje styl.










Vtipná tečka

Jestliže vás puntíky baví, ale upřednostňujete strohý styl oblékání, můžete si s nimi pohrát na doplňcích. K těm však zvolte decentní základ, který jim dá o to více vyniknout.

(Puntíky si mohou oblíbit i vaše dospívající děti. Klukům bychom je příliš nedoporučovali, maximálně na ležérní kravatě nebo vložkách do bot, ale pro děvčata je na trhu výběr těch nejúžasnějších retrokousků. Jen ať se mládí vydovádí!)