Dejte bílému trendu šanci

Trendy bílá DAGMAR: Džíny, H&M, 349 Kč; košile, Camaieu, 499 Kč; svetr, Kappahl, 699 Kč; náhrdelník, Kappahl, 349 Kč; mokasíny, Beltissimo, 2990 Kč. KATEŘINA: Šaty, tIQe by Petra Balvínová, info o cen
DAGMAR: Džíny, H&M, 349 Kč; košile, Camaieu, 499 Kč; svetr, Kappahl, 699 Kč; náhrdelník, Kappahl, 349 Kč; mokasíny, Beltissimo, 2990 Kč. KATEŘINA: Šaty, tIQe by Petra Balvínová, info o ceně v butiku; šálka, Promod, 349 Kč; boty, Albano, Beltissimo, 5890 Kč.
Móda 12. března 2012

Že to vlastně není barva? Nesmysl, vždyť vzniká míšením základních barev, takže její spektrum je bohatší, než by se na první pohled zdálo. A sluší - obzvlášť na jaře!

S přicházejícími teplými dny oceníte nespornou výhodu bílé barvy: Nepohlcuje sluneční paprsky, naopak jí procházejí, takže se v ní za horkých letních dnů nebudete pařit.

Rozbořte mýty

Klišé, že bílá sluší pouze ženám s dokonalou postavou, se naštěstí už dávno přežilo. To praxe je vyvrátila. Ano, při nevhodně zvoleném střihu vám může přidat nějaké to kilo navíc (to ostatně každá barva), ale při troše uvažování a vkusu si s tím hravě poradíte.

Důležité je uvědomit si, že styl porcelánové panenky nebo romantického diblíka není nic pro zralou (nebo chcete-li dospělou) ženu, ať vypadá sebelíp.

Jak začlenit bílou (aspoň na zkoušku) do vašeho šatníku? Zaměřte se na minimalismus, čisté strohé linie, jednoduché, ač rafinované, střihy a elegantní doplňky.

Není bílá jako bílá

I bílá existuje v mnoha odstínech. V základě se dají rozlišit na studené a teplé tóny.

Studená bílá, to je barva jiskřícího, čerstvě napadaného sněhu, namodralá běloba porcelánu, bílá s našedlým nádechem.

K teplým tónům řadíme barvu přírodní vlny, krémově bílou, smetanovou a barvu slonoviny.

Je to možná trochu zvláštní, ale i u bílé barvy platí, že letní a zimní typy by se měly přiklánět k chladnějším odstínům bílé a jarní a podzimní typy zabodují v jejích teplých tónech. Stejn2 jako jinde, ani tady však pravidlo neplatí absolutně. Nicméně timhle se řídit můžete: Barva přírodní vlny sluší všem bez rozdílu.


Kombinujte s rozvahou

Chcete-li zachovat elegantní a střídmý dojem, doplňte bílou přírodními odstíny pískové, béžové, světle hnědé, kakaové nebo šedé. Efektní je kontrast matu a lesku nebo kombinace zdánlivě různorodých materiálů. Hedvábný satén se lněnými prvky nebo krajka v duetu s bavlnkou dokážou divy!

Tip redakce

Pokud máte dojem, že vaše dokonalé opálení vynikne ponejvíc právě v bílé barvě, dejte si pozor na antiefekt. Bílá totiž zdůrazňuje nedokonalosti pleti. Ano, dokáže ji sice rozjasnit, ale pokud jste to se solárkem přehnala, nic vás nezachrání.

Bílá spolu s modrou, ať již námořnickou, ocelově modrou nebo nachovou - to je zaručená klasika, stejně jako variace „jahody se šlehačkou“. Ale nemusíte se bát ani kombinace s ostatními výraznými barvami nebo potisky, jen mějte na zřeteli, že nic se nemá přehánět.

Pokud vás bílá oslovila natolik, že se do ní halíte od hlavy až k patě, pokuste se rozbít nemocniční dojem alespoň doplňky nebo jednoduchými kontrastními lemy a prošíváním. Skvěle se vyjímají perlové náhrdelníky, zlaté šperky a přírodní kameny.


Bělostná symbolika:

  • Bílá barva vyjadřuje čistotu, nevinnost, něhu. Současně v sobě ovšem skrývá touhu po absolutní dokonalosti a jistou dávku perfekcionismu. Údajně napomáhá přemýšlení, stabilizuje a posiluje mysl a výrazně umocňuje působení druhé kombinační barvy. Ačkoli u nás náleží třeba ke svatbám, v některých kulturách však bývá spojována se stárnutím a smrtí. Třeba pro Tibeťany je bílá barvou hory Méru, středobodu světa, a symbolizuje poznání. V Orientu je zase výsadní barvou truchlení.