Zapůjčeno od mužů. S láskou

Móda 22. března 2012

Chcete být za dámu? Oblékněte se v pánském stylu a svoji ženskost zvýrazněte výběrem ryze dámských doplňků. Anebo to udělejte přesně naopak.

Uni, nebo sex?

Dnešní uspěchaná doba si žádá osobitý přístup i v módě. Rozdíly mezi muži a ženami se jeví jako stále méně zřejmé - tedy alespoň v sociální rovině.

Ovšem nežehrejte na zkažené 21. století, tenhle trend zažil svůj boom už ve 20. letech toho minulého. Ženy byly tehdy nuceny opustit výsadní postavení matek a udržovatelek rodinného krbu na plný úvazek a aktivně se podílet na obnovení válkou zdevastovaného průmyslu.

Zlatá dvacátá a třicátá

Tohle období takzvané „plochoprsé“ módy proslavila především inovátorka Coco Chanel. Radikální změny v oblasti dámského šatníku i chování by však přišly i bez ní – byly prostě nevyhnutelné.

Dvacátá a třicátá léta se ženou napříč Evropou a Amerikou! Ženy začínají kouřit na veřejnosti, bez uzardění popíjejí šampaňské a vůbec působí lehce vulgárně. Z dámského módního repertoáru mizí těsné korzety a - světe, div se - dámy začínají dokonce hubnout!

Košile v pánském stylu potlačují ženské tvary a oblíbený pyžamový kostým dodává figuře neformální rozměr. Odtud už je to jen krůček ke klasickému kalhotovému kostýmu. Mezi hollywoodskými hvězdami v něm bourá tabu ikonická Marlene Dietrich nebo tajemná Greta Garbo, které si z poutavě protismyslné sexuální přitažlivosti udělaly doslova přes noc svoji značku.

„Oblékám se kvůli své image. Ne kvůli sobě, ne kvůli veřejnosti, ne kvůli módě, ne kvůli mužům.“ herečka Marlene Dietrich

Zapůjčeno od mužů. S láskou. Marlene Dietrich
Zapůjčeno od mužů. S láskou. Marlene Dietrich
zdroj: Isifa.com

Revoluční šedesátky

V souvislosti s propojením mužské a ženské image nemůžeme samozřejmě opomenout kulturu 60. let minulého století, jejímž módním protagonistou je návrhář Yves Saint Laurent a jeho kolekce Le Smoking a Rive Gauche.

Herečky a popové hvězdy se v jeho kalhotovém kostýmu či ženské verzi smokingu rády a často prezentují. Úspěšné tažení YSL završí (a to s notnou pompou) Jane Birkin ve filmu Zvětšenina.

„Coco Chanel dala ženám svobodu, Yves Saint Laurent jim dal moc.“ průmyslník Pierre Bergé

Oblékejte se hlavou

Klidně se s vámi vsadíme, že i když je kalhotovému kostýmu skoro sto let, hned tak se neokouká. Můžete ho nosit do práce stejně jako do společnosti, podstatné je, aby vám senzačně padl. Důležitá je ovšem kvalita použitých materiálů a dokonalý střih.

Při výběru kostýmu se více než kdy jindy vyvarujte nesmyslných módních výstřelků a investujte do nadčasového designu. Krátkodobými trendy, jak v oblasti barevnosti nebo netypických sezonních střihů, se nechte ovlivnit maximálně při výběru doplňků. Tenhle racionální přístup vám rozhodně bankovní konto nezruinuje a nebudete si rvát vlasy, že jste něco nákladného neunosila.

V případě stavebních kamenů šatníku, jako je kostým, kabát nebo malé černé, by prostě měla nadčasovost a možná variabilita kombinování s ostatním oblečením vítězit nad okamžitou extravagancí na celé čáře.

I v kostýmu sexy

Košilí v jejích rozmanitých podobách nemůžete nic zkazit. Ale stará dobrá klasika - tedy bílá s límečkem, stejně vede na celé čáře. Pokud chcete pánský look trochu „změkčit“, upoutejte jemným fiží v oblasti hrudníku nebo ve formě zakončení dlouhých rukávů, které budou ledabyle vykukovat zpoza saka.

Nosí se i projmutá tílka a přízové svetříky a své osobité kouzlo na vlnách těžko snesitelného erotického dusna má kostým oblečený na holé tělo. Tohle je spíše večerní varianta, která ovšem – pokud to proporce dovolí - nemá chybu.)


KTERÉ HVĚZDY MILUJÍ KALHOTOVÝ KOSTÝM?

  • Aňa Geislerová kostýmy nejen ráda nosí, ale i navrhuje pro značku pietro filipi. Jsou elegantní, a přitom mají patřičnou šťávu.
  • Dana Morávková a Eva Herzigová v rámci propagace 1-2-3 Paris oblékají dokonalé kalhotové kostýmy. Druhá ze jmenovaných dam jim propadla i v osobním životě.
  • Tereza Brodská miluje pánský styl a perfektně jí sedí.
  • Marta Jandová, sexbomba plných tvarů, umí kalhotový kostým posunout na erotický ohoz.
  • Když si kostým vezme štíhlá Ivana Chýlková, všem se tají dech - její podoba s Umou Thurman je v ten okamžik téměř zaměnitelná.

Zapůjčeno od mužů. S láskou. Aňa Geislerová

Aňa Geislerová

zdroj: Isifa.com
Zapůjčeno od mužů. S láskou. Marta Jandová

Marta Jandová

zdroj: Isifa.com