I ty kecko!

I ty kecko! Keds
Keds
Móda 29. března 2012

Schválně, co se vám vybaví, když zaslechnete slovo kecky? Starším ročníkům hodiny tělesné výchovy, kde spolu s jarmilkami hrály osvědčený duet. Mladším conversky, jednoznačně ikonická záležitost. Televizním maniakům reklama na mobilního operátora. A mužskému pokolení napříč věkovým spektrem návštěva tchyně!

Současné kecky, nebo chcete-li tenisky či plátěnky, jsou prostě fenomén. Už víc jak sto let si zachovávají tradiční design a ani podrážka výrazně nemění svou tvář. Tedy alespoň naoko, protože technologie zpracování pádí mílovými kroky vpřed. Určité parametry ale zůstávají.

A proč představujeme kecky právě na našem webu 40+? Protože jsou nadčasové, originální, svěží, dokážou pobavit a i přes svůj pokročilý věk vypadají úžasně. Právě tak jako my!

Od pneumatik k podešvím

První zmínky o sportovních botách na bázi textilu a gumové podrážky pocházejí ze staré dobré Anglie kolem roku 1860. Říkalo se jim „plimsolky“ a nosili je hráči kriketu.

Nejprve ale nesly pojmenování „sneakers“ odvozené od slova plížit se, a to z toho prostého důvodu, že chůze v nich byla téměř neslyšná. Tiše se tak postavily po bok původně indiánských bot - kožených mokasínů.

Koncem 19. století se společnost US Rubber company, dnešní Michelin, specialista na výrobu pneumatik, intenzivně vrhla na výrobu gumových podrážek. V roce 1916 sjednotila svých 30 obuvnických značek pod společnost Peds (latinsky chodidlo).

Jenže tato ochranná známka byla zadaná, původní jméno se tedy pozměnilo na Keds. A tak se konečně dostáváme k meritu věci - odtud už je totiž (nejen lingvistický) krůček k českým keckám.

All Star, na scénu!

V USA se objevily v roce 1917 jako tenisky. Jak název napovídá, byly určeny výhradně pro bílý sport. Za jejich obrovským přerodem na kultovní obuv stojí slavný Marquis M. Converse, který provedl na tu dobu nečekaně chytrý tah a do reklamy angažoval známou celebritu.

Basketbalový hráč Charles „Chuck“ H. Taylor přišel za výrobcem s tím, že ho boty tlačí. Marquis mu vyrobil kotníkové kecky s bílou gumovou špičkou přímo na míru. Chuck byl ohromně spokojený a stal se tváří bombastické kampaně. Roku 1923 byly jeho tenisky pokřtěny na „Chuck Taylor All Star“ podle týmu, který nesl jméno tohoto hvězdného basketbalisty.

I ty kecko! Keds
zdroj: Vlasta.cz

Neshazujte bomby, shazujte kecky

K nám se ikonické plátěnky dostaly poměrně netradiční cestou, stejně jako žvýkačky a konzervy. Ano, je to tak – v rámci humanitární pomoci za druhé světové války padaly z amerických letadel i kecky. Umíte si to představit?! Našim pradědečkům a prababičkám se natolik zalíbily, že jim zůstali věrní i v době, kdy už kecky zase nebyly k sehnání.

V 50. letech minulého století ovládly tenisky módní sféry - nechal se v nich fotografovat James Dean a zbláznila se do nich celá řada světových celebrit. Náruživým průkopníkem tenisek se stal božský Elvis Presley (a tím pádem s okamžitou platností i celá řada jeho skalních fanoušků). Král rokenrolu je samozřejmě nosil i k obleku. Podle některých snílků v nich chodí dodnes, jen nevíme kde...


Pozor na „ustřelený kecky"

Záleží na vaší fantazii a často taky soudnosti, jaký typ si vyberete a s čím ho zkombinujete, tady těžko radit. Jen pozor na parametry postavy.

Dámy se štíhlýma dlouhýma nohama si mohou kecek užít do sytosti. Vypadají skvěle k úzkým džínům, legínám, ale i ke kraťasům nebo sportovní sukni po kolena.

Ne že by si podsadité menší typy nemohly tyhle ikonické botky užít, jen se musí vyvarovat těsně obepnutých džínů a triček do pasu - tohle na svých bedrech neunesou ani staré dobré tenisky. Ne nadarmo se říká, že někdo působí jak „ustřelený kecky“.

Berte prostě ohled na to, co vám plochá podrážka opticky provede s lýtky (o nožní klenbě nemluvě!). Aby z vás nebyl vzpěrač Oto Zaremba...

I ty kecko! Converse, 1790 Kč
zdroj: Vlasta.cz

I ty kecko! Converse, 1590 Kč
zdroj: Vlasta.cz