Baloňák: Kouzelný plášť do nepohody

Móda 1. dubna 2012

Dnes se zaměříme na baloňáky. Ve zkrácených délkách, krémové i v pestrých barvách. S přicházejícím jarem módní téma číslo jedna!

Alespoň jeden baloňák, ať už v přírodních tónech, nebo oživený pestrobarevnými trendy, máme ve skříni asi každá. Do dámského šatníku prostě patří stejně jako lodičky a klasický kostým.

Věděla jste ale, že má předobraz v uniformě vojáků za první světové války? Té se začalo říkat válka zákopová - a „trench“ znamená zákop. Pogumovaný svrchník do deště „trenchcoat“ pochází z dílny Thomase Burberryho.

Cestovatel Roald Amundsen v něm zdolal jižní pól, seriálový inspektor Colombo vyřešil nejeden případ a Audrey Hepburn ho povýšila na navýsost módní záležitost.

Tradiční pogumovaný, posléze plátěný trenčkot míval hnědou nebo světlounce béžovou barvu, pásek, řemínky kolem rukávů, zesílené partie v ramenou, dvojité zapínání a objemné kapsy na předním díle.

Klasika v novém hávu

V současném pojetí trenčkotů se objevuje spousta modifikací, které jim dodávají na zajímavosti, ale taky na ženskosti a vtipu. Jedná se především o světlé odstíny krémové barvy, často s nádechem až do bíla, výrazné lemy, nabírané rukávy a atypické prošívání.

Už několik sezon jsou hitem novodobé kabátky na způsob trenčkotů - takzvané baloňáky, které hýří barvami.

Seženete je v různých délkách a střihových obměnách, nicméně vždy s náznakem siluety a se zvýrazněným pasem.

Ženské postavě přidávají plus body právě svým vychytaným áčkovým střihem, precizním zpracováním a množstvím zajímavých detailů, které upoutají pozornost. Zároveň je baloňák i velmi praktický, můžete si k němu vzít džíny stejně jako společenské pouzdrové šaty, vždycky vám bude slušet.

Vybrali jsme pro vás absolutní baloňákové tutovky. Inspirujte se v naší FOTOGALERII!

Co si rozumí s baloňákem:

  • Pokud jste moc nevyrostla, doporučujeme vyšší, nicméně pohodlné podpatky (ano, i to je možné!).
  • A pokud máte centimetrů na výšku dost, můžete si ke sportovnímu baloňáku směle obout balerínky nebo kecky. Budete tak ještě o stupínek atraktivnější právě díky neotřelému stylu, který se v módě cení.
  • Rozhodně nedoporučujeme rozšířené nohavice, neboť dvě „áčka“ těsně pod sebou nemohou slušet ani modelkám. Zaměřte se spíše na úzké roury.
  • Naprosto skvěle se s baloňákem shodne moderní sukně. Odhalené hezké nohy totiž trenčkotům sluší ze všeho nejvíc.

Plášť do nepohody
zdroj: Archiv firem

Plášť do nepohody
zdroj: Archiv firem