Žena na palubu!

Žena na palubu!
Kamarádky na suchu i na lodi.
Móda 14. května 2012

Námořnický styl je letní evergreen. Je uvolněný, svěží a má švih. Takže zvedněte kotvy a vrhněte se do letošního módního příboje. Ukážeme vám kurz.

„V Jokohamě v přístavu, kde noc vládne tmou, loučil se tam námořník se svou dívenkou...“ Známá námořnická odrhovačka je oproti námořnické módě zbytečně teskná.

Z filmů přece víme, že námořníci jsou drsní hoši, kteří citově strádají jen zřídka (a v přístavech víceméně nikdy!). Takže spíš než těžký život osamělých mořských vlků navozuje móda operující námořnickými prvky svěží atmosféru dálek.

Pruhy na ústupu

Oblečení, v jehož designu se snoubí uvolněnost divokého mořského příboje, skučení větru a dunění vlnobití spolu s nablýskanou čistotou a sterilní uniformitou, má něco do sebe. Základ tvoří klasická trojkombinace modré, červené a bílé doplněná o další přídavné prvky.

Různě široké proužky jsou samozřejmostí, ale často hrají jakoby nenápadné druhé housle. Objevují se pouze v podobě lampasů nebo jako design podšívky. Převládají celistvé temně modré plochy rozbité kontrastními vsadkami a lemy.

Také námořnický límec, tolik typický pro tento trend, ustupuje trochu do pozadí a nahrazuje ho tenká vázačka nebo šátek. A ani atypické nárameníky už nejsou na pořadu dne.

Příbojovou vlnu letošního léta oživuje kontrastní lemování, zlaté prýmky a stužky, mosazné knoflíky a výrazné doplňky z kočičího zlata.

Žena na palubu!

Pruhy a proužky k ležérnímu sportovnímu stylu patří stejně jako džínová minisukně a pohodlné sandály na klínku.

foto:
zdroj: Archiv firem
Žena na palubu!

Kotva jako symbol volání mořských dálek je stále populární, ať už jako potisk na námořnickém tričku, ozdoba knoflíků nebo výrazný motiv plážové tašky.

foto:
zdroj: Isifa.com

Kapitáne, kam s tou lodí?

Základ oblečení ale stále tvoří bílé lněné kalhoty, s nimiž ve třicátých letech minulého století přišla slavná Coco Chanel. Pokud ovšem mají opravdu kopírovat námořnický styl, vyžadují precizně sežehlené puky.

Tip redakce

Jestli jste námořníky a jejich světem tak trochu posedlá a čeká vás den s velkým D, máme pro vás inspiraci: Pobřeží Floridy a Austrálie brázdí plovoucí kaple. Romantika houpání na vlnách a posvátné noblesy kostelů si v nich podávají ruku. Kaple vypadají obdobně jako jejich pozemské předlohy, oddávat vás ale bude kapitán v námořnické uniformě. Tenhle svatební výstřelek pořídíte cca od 20 tisíc korun. No, a kdyby vám to třeba nevyšlo, rozvedou vás i na souši. Více na www.celebrationsafloat.com.au a www.yachtwedding.com.

Můžete ale popustit uzdu hravosti a obléknout i tříčtvrťáky nebo kraťasy a kolem boků si omotat obyčejný provaz. Ten má připomínat lanoví a lodní uzle a součástí námořnického outfitu se stává jaksi nenásilně. Anebo si oblečte kratší sukni, ideálně v délce těsně nad kolena, s pravidelnými sklady. Důraz se klade hlavně na preciznost a vytříbený styl.

Kočičí zlato na knoflících se přemístilo i na střevíce a kabelky. A nosný motiv kotvy, který jako výlisek zdobí pravé námořní knoflíky, najdete i ve formě barevných potisků. V kurzu jsou také kormidla, ráhna a plachty. A určitě nezapomeňte na bižuterii s prvky moře - medúzy, ryby roztodivných tvarů, sasanky, chobotnice...

Námořnice pod čepcem

Pokud chcete být letos opravdu trendy mariňačkou, pořiďte si klobouček, který je dodnes součástí vycházkové uniformy žen sloužících v americké námořní pěchotě. Má čistě bílý základ a od typické „lodičky“, kterou si na hlavu nasazují muži, se liší tvarem. Ten upřednostňuje klasické pojetí s krempou, tentokrát v modré barvě.

Mrkněte do naší fotogalerie, tentokrát opravdu stojí za to - je doslova nacpaná těmi nejlešími námořnickými kousky, které jsme našli v našich obchodech!

Žena na palubu!

Pirátský šátek v kombinaci s maxi brýlemi, pohodovou tunikou a pruhovanými balerínkami dává jasný signál, že dovolená, ideálně v nějakém přímořském letovisku, je tu co nevidět.

foto:
zdroj: Archiv firem