Rozkódujte dress code

Móda 16. května 2012

White tie, black tie, smart casual, semi-formal... Zahlédla jste na pozvánce podobné označení a zoufale hledala ve skříni, co vlastně obléct?

Nejen na společenských akcích, ale často i ve firmách se musí dodržovat určitý dress code, tedy styl oblékání, který utváří image firmy. Jistě znáte už zažité firemní volné pátky, kdy si zaměstnanci mohou obléct klidně i džíny, ačkoli v ostatní dny se musejí povinně soukat do kostýmků a obleků.

Ve firmách se většinou dodržuje business dress code nebo uvolněnější, přesto dostatečně reprezentativní smart casual.

Právě smart casual představuje páteční oděv, v jehož rámci si můžete obléct džíny či světlé kalhoty, které zkombinujete s košilí a blejzrem, případně oživíte zajímavým šátkem. „Skvělou službu vám také udělá jednoduchý propínací svetřík či rolák. S lodičkami nebo balerínami a velkou barevnou kabelou budete za firemní hvězdu!“ radí Michaela Stabrynová, stylistka ze školy líčení a oblékání Surface.

Business dress code pak dodržíte kostýmkem, ať už kalhotovým, či sukňovým. Pokud zvolíte sukni, nezapomeňte na punčochy a uzavřené boty. Boty s otevřenou špičkou se totiž (vyjma volných pátků) do kanceláře nehodí. Stejně jako chození bez punčoch.“

Módní diktát

Smart casual se často uplatňuje i na pozvánkách na společenské akce. Většinou se jedná o méně formální příležitosti, jako jsou vernisáže a večírky, kam si s klidem můžete obléct capri kalhoty, džíny či minisukni a doplnit je topem a sáčkem.

Tip redakce

Malé černé jsou věčné a vděčné, proto se do nich nebojte investovat. Vydrží vám dlouho, nikdy nevyjdou z módy, využijete je na firemní večírky, do divadla, do opery, na bankety, rauty a vyhovíte jimi téměř každému dress code.

„Existují různé druhy pravidel oblékání. Ve večerní společnosti se dodržuje black tie nebo ještě formálnější white tie – s tím se ale v životě setká jen hrstka lidí. Pokud hledáte univerzální kousek, který si můžete vzít téměř kamkoli a využít takřka pro jakoukoli příležitost, vsaďte na kvalitní „malé černé“. Už jejich autorka Coco Chanel věděla, že v jednoduchosti je krása, proto se nesnažte o přehnané kombinace.

Do společnosti tyto univerzální šaty spárujte třeba s výrazným šperkem, například blýskavým náhrdelníkem či velkým prstenem, psaníčkem a sandály na podpatku. Pro ležérní a uvolněný vzhled přidejte koženou bundu do pasu a třeba pánské šněrovací polobotky,“ radí Michaela, stylistka ze školy líčení a oblékání Surface.

Jste pozvaná na večírek a máte se obléct semi-formal? Pokud se jedná o dopolední či odpolední událost, postačí vám kostýmek. Pokud ale akce začíná večer, sáhněte už právě po malých černých. Dlouhou róbu však nechte ve skříni, na podobnou akci se nehodí.

Slovníček ze skříně:

  • Black tie Na méně významnou večerní příležitost si oblékněte malé černé. Jedná-li se o důležitou událost, zvolte večerní toaletu.

  • White tie Velice formální dress code. Využívá se u významných událostí. Dodržíte ho, zvolíte-li dlouhou večerní róbu doplněnou případně o rukavičky.

  • Casual chic Tomuto dress code vyhovíte módním oblečením, například skinny (na tělo) černými džínami, hedvábnou barevnou halenkou a trendy sandálky.

  • Cocktail Na méně formální události si oblékněte šaty dle vlastní volby v délce ke kolenům, na formálnější příležitost zvolte malé černé.

  • Dressy casual Elegantní, ale neformální styl. Vyhněte se džínům. Optimální jsou kalhoty a módní top nebo pouzdrové šaty oživené trendy doplňky.

  • Lounge suit Tento dress code je velice podobný semi-formal a cocktail dress code. Dodržíte ho šaty ke kolenům či kostýmkem na dopolední a odpolední událost. Na večerní událost pak malými černými.

Z červeného koberce

Prohlédněte si, jak se na slavnostní příležitosti oblékají slavné tváře, a inspirujte se ve fotogalerii našimi tipy, které oblečení by nemělo ve vašem šatníku chybět.

rihanna

Rihanna si na Brit Awards 2012 vzala dlouhou večerní róbu na pomezí black a white tie, kterou doplnila společenskými rukavičkami nad lokty.

zdroj: Isifa.com
wintour

Šéfredaktorka americké Vogue, Anna Wintour, umí v módě chodit. Tentokrát se oblékla semi-formálně. Plisovaná sukně a kontrastní top se hodí jak do práce, tak na méně formálnější odpolední společenskou akci.

zdroj: Isifa.com

kerr

Smart casual v podání modelky Mirandy Kerr. Pouzdrovou sukni a top si na sebe můžete vzít ve firemní volný pátek. Outfit doplňte sáčkem.

zdroj: Isifa.com
Clarkson

Tyto šaty splňují kritéria white tie. Patricia Clarkson se na zahájení sezony v Metropolitní opeře objevila v dlouhé róbě, kterou doplnila pláštěm a rukavičkami ve stejné barvě.

zdroj: Isifa.com

kurková

Namísto malých černých můžete sáhnout po elegantních šatech v délce ke kolenům nebo pod kolena jako Karolína Kurková. Vyhovují dress code lounge suit, cocktail i dressy casual.

zdroj: Isifa.com