Jak být baculkou, co má šmrnc

Móda 27. května 2012

Podvyživené modelky na mola oficiálně nesmějí, jenže opak je pravdou. Některé značky se ale XL nebojí. Ukážeme vám, jak proměnit kilogramy v přednost.

Zatímco ve dvaceti jste mohla sníst všechno, na co jste měla chuť, a obešlo se to víceméně bez následků, po čtyřicítce dá udržet si štíhlou postavu práci. Ať už jste přibrala v důsledku nemoci, hormonálních změn, nebo si prostě jen ráda dopřáváte, fakt je, že většina z nás se v kategorii boubelek či baculek necítí dobře. Raději prostě vidíme, když ručička váhy klesá.

Pokud se vám zrovna do hubnutí nechce a jste ve fázi, kdy si raději dáte dobrý dortík než hodinu v posilovně, provedeme vás lekcí, v níž se naučíte nosit i milovat své obliny. A ve fotogalerii vám nabídneme kousky z českých obchodů, které vašim tvarům budou slušet.

Inspirativní boubelky

Boubelky 2

Crystal Renn má sice štíhlý trup i obličej, ale nenechte se klamat. Boky a zadeček jí příroda nadělila větší a Crystal tak nosí velikost 44.

zdroj: Isifa.com

Crystal Renn se snažila prosadit jako modelka, a dokonce zhubla na 45 kilogramů - při výšce 175 centimetrů! Světu módy to ale stále bylo málo. Pak jí její agentka nabídla, aby se stala takzvanou plus-size modelkou, tedy modelkou předvádějící nadměrné velikosti. A tak se zrodila hvězda.

Crystal se stala tváří módní značky Evans, která si uvědomuje, že nemá cenu šít miniaturní oblečky, a soustředila se na opravdové ženy. Nabízí trendy a vkusné modely pro ženy s bujnějšími tvary ve velikostech 44 a výše. Tato značka bohužel není na českém trhu k mání, ale slušný výběr oblečení ve větších velikostech nabízí C&A, Marks&Spencer, Takko v kolekci Maxi Blue a Charles Vögele v kolekci Grandiosa.

Boubelky 1

Tara Lynn se za své tělo nestydí. Nahá nafotila titulní stranu francouzské Elle.

zdroj: Isifa.com

Stejný úspěch jako Crystal sklízí i plus-size modelka Tara Lynn. Ta se objevila dokonce na titulní straně francouzské mutace časopisu Elle. Což je takový úspěch i proto, že právě francouzští (a taky italští) návrháři odmítají modelky s jinou než chlapeckou postavou.

Boubelky 3

Katya Zharkova dala světu najevo, že je hrdá na své tvary.

zdroj: Isifa.com

Že kilogramy navíc mohou být předností, dokazuje i ruská modelka Katya Zharkova. Ta v rouše Evině, objímajíc anorektičku, pózovala pro časopis Plus Model Magazine. Časopis se tak snažil světu ukázat, jak nepřirozené je být hubená.

Inspirujte se těmito krásnými, plnoštíhlými ženami a naučte se za pomoci našich rad umět nosit své tvary:

1. Narovnejte se

Zkuste se postavit před zrcadlo a prohlédnout si, jak vypadá vaše tělo, když jste shrbená. Určitě se vám tento pohled nebude líbit. Když se narovnáte, jako mávnutím kouzelného proutku ztratíte na objemu kolem bříška, jelikož ho automaticky vtáhnete dovnitř. Pokud se budete umět nosit jako dáma, budete působit sebevědoměji a pro okolí přitažlivěji.

2. Volte dobrý střih a barvu

Vybírejte si jednoduché, splývavé oblečení. Naopak se vyhněte zbytečně zdobenému a vzorovanému. Naprosto nevhodné jsou horizontálně umístěné volány, vodorovné pruhy, balonový střih sukní a šatů a také pestré vzory.

Zapomeňte na beztvaré haleny a tuniky, akorát jimi na své kilogramy zbytečně upozorňujete. Optimální je véčkový střih horních dílů, který zeštíhlí trup a zdůrazní dekolt.

Partie, které chcete zamaskovat, halte do tmavších barev, naopak světlé barvy noste na těch částech těla, které považujete za hezké.

3. Zdůrazněte své přednosti

Máte ladnou šíjí, husté vlasy, pěkná lýtka? Odveďte pozornost od kypřejších partií právě k nim. Jste-li třeba hrdá na svá štíhlá lýtka, nebojte se je ukázat v áčkové sukni ke kolenům. Pěkné vlasy ozdobte čelenkou nebo zajímavou sponou - každý bude obdivovat váš účes a nikdo nebude řešit, že nemáte perfektní postavu.

4. Využívejte doplňky

Zajímavě uvázaný šátek, originální brož připnutá na svetříku nebo dlouhý náhrdelník, to vše dokáže oživit outfit a navíc odvést pozornost od problematických partií.

5. Pořiďte si kvalitní prádlo

V módě jsou nyní kalhotky s vyšším pasem, které báječně stáhnou bříško, a přitom sluší. Pokud gravitace nad vašimi ňadry vítězí, pořiďte si kvalitní push-up podprsenku. Nadělila vám příroda širší stehna? Vyzkoušejte stahovací kalhotky, které se dělají v různých délkách a bezešvém provedení a pod oblečením nejsou vůbec vidět. (Jen poznámka: Musíte si být jistá, že se ten večer nebudete odhalovat, ať nedopadnete jako filmová hrdinka Bridget Jonesová.)

6. Noste podpatky

Možná se v nich necítíte pohodlně a bezpečně a klenbě nohy také zrovna dvakrát neprospívají, ale boty na vysokém podpatku vás jednoznačně opticky zeštíhlí. Mužům navíc žena na podpatcích připadá přitažlivější a bezbranná, což je pro ně přinejmenším znepokojivá kombinace.

Podívejte se na dvě praktické videoukázky, jak se obléknout, když jste (přinejmenším) „krev a mlíko“.

(Pro jazykově méně zdatné nabízíme pod videem překlad.)

PŘEKLAD: Namísto boje s váhou se raději oblečte tak, abyste vypadala štíhleji. Jeden tip pro hubenější vzhled: ozdobte svůj pas páskem. Odvede pohledy od boků k pasu a výš. Pokud se necítíte dobře s odhalenými rameny, oblečte si kardigan nebo něco s krátkým rukávkem. Dlouhý kardigan zamaskuje všechny nedostatky postavy a volánky uprostřed zdůrazňují vertikální linii. Vysoké podpatky prodlouží pak vaši siluetu. Zkuste také zvonové rukávy - definují postavu a dodávají postavě útlejší vzhled. Zároveň rukávy zamaskují případné nedostatky paží.

PŘEKLAD: Pár tipů pro ty z vás, které jsou silnější, nosí pár kilogramů navíc a touží vypadat štíhleji. Ano, opravdu to jde:

Vyhýbejte se oblečení, kde je až moc látky. Větší neznamená lepší! Když jste silná, budete v něm vypadat ještě silnější. Prospěje vám splývavé oblečení, v němž stále vynikne obrys postavy. Na druhou stranu nenoste ani příliš upnuté oblečení. Jestli si myslíte, že čím upnutější to bude, tím více vaší „hmoty“ to udrží, jste na omylu - akorát budete vypadat tlustší. Správná volba je oblečení, které tak akorát kopíruje postavu.

Další věcí je způsob ušití. Vyhněte se všemu hranatému, beztvarému. Pokud si obléknete hranatou věc, sama budete hranatá. Lépe budete vypadat v něčem, co má střih a švy. Ty, ať už zepředu, nebo zezadu, vás zeštíhlí.

To samé platí o pruzích. Jakékoli vertikální opticky zeštíhlují. A obecně se soustřeďte na vertikální linie.

Pokud chcete vypadat štíhlejší, upozorněte na centrální část těla. Pokud tam umístíte nějaký „soustředící bod“, třeba šálu nebo dlouhý náhrdelník, pohledy lidí se budou soustředit na ně.