Vítejte v módním pekle!

Móda 22. června 2012

Můžete se obléct sebeluxusněji, ale stačí jediná chyba a vaše snaha přijde vniveč. Poradíme vám, jak se vyhnout nejzávažnějším módním hříchům.

Představte si ženu s nádherným účesem, perfektním make-upem i manikúrou, v pěkném topu a dobře padnoucích kalhotách. Řekli byste, že vypadá nádherně, kdyby... si neobula tenisky. Ne plátěné kecky, ne baleríny, ale sportovní obuv.

Pokud se nad tím nepodivujete, o to víc je tento článek určený právě vám. Existuje totiž řada módních prohřešků, kterých by se stylová žena neměla nikdy dopustit.

MÓDNÍ HŘÍCH 1: Příležitost dělá doplňky

Není nic pekelnějšího, než když vidíte elegantní ženu, která si to šine ulicí na podpatcích s batohem na zádech. Sportovní batohy by měly mít etiketu stejně jako cigarety. Na ní by stálo:

Nošením batohů mimo výlety se dostanete do módního pekla!

Je jasné, že na horský trekking bez ruksaku nevyrazíte a ani to po vás nikdo nechce. Ale buďte soudné a na denní nošení využívejte kabelky.

Pokud (ačkoli už nejste školou povinná) musíte přece jen mít sportovní batoh přes den, patřičně se k němu oblékněte. To znamená, že doma necháte podpatky i elegantní kabát a obléknete si bundu a tenisky. Batohy se vyrábějí i v elegantním provedení, a můžete je nosit třeba s chino kalhotami a šněrovacími polobotkami.

žena

Vyrážíte do města? Kecky nechte doma.

zdroj: www.thinkstock.cz
boty

Stejně tak si k botám na podpatku neberte batoh.

zdroj: www.thinkstock.cz

MÓDNÍ HŘÍCH 2: S džíny opatrně

Ačkoli jsou tyto modré kalhoty pravděpodobně nejoblíbenějším kusem oblečení na světě a brzy oslaví už 140. narozeniny, nehodí se je nosit vždy a všude. S klidem si je oblékněte o víkendu nebo na procházku, ale do kanceláře, na sport nebo do divadla se prostě nenosí.

Sice občas v parku vídám nadšenkyně na in-linech oblečené v džínách, ale přestože si myslí, že vypadají stylově, dle mého názoru působí spíše úsměvně. Vždyť se v nich nedá pořádně hýbat!

I ve volném čase si ale džínový outfit důkladně promyslete. Nikdy nenoste více než jeden džínový kousek. Ruda z Ostravy si může dovolit obléct džínovou bundu a džíny, protože se jedná o recesi, a tento outfit k němu neodmyslitelně patří. Ženy by se ale tohoto faux pas měly rozhodně vyvarovat.

Také při výběru džínů si dávejte pozor. Omšelý efekt, zejména vybělená část na zadku nebo na stehnech, už je out. Vyhněte se také těm s různými nášivkami a dírami.

Zvolte kvalitní tmavé džíny rovného nebo zúženého střihu s vyšším pasem. Působí vkusněji a v kombinaci s halenkou a slušnými botami se dají obléct i do práce.

A když už je řeč o botách, i zde platí určitá pravidla. K džínům si prosím neobouvejte tenisky, ty noste s tepláky, šusťáky nebo se šortkami na sport. Vhodným „džínovým“ obutím jsou baleríny, plátěné kecky typu Converse, boty na klínku nebo podpatku.

Linda Hogan

Linda Hogan, exmanželka slavného wrestlera Hulka Hogana, vypadá jako od kolotoče. Takovéto džíny do šatníku jednoduše nepatří.

zdroj: Isifa.com
Geri Haliwell

Geri Halliwell z května letošního roku. Krásná postava, kterou zpěvačka má, stojí jistě spoustu úsilí. Pokud ale Geri tak ráda sportuje, proč si proboha na jogging oblékla džínové šortky? Pamatujte, že na sport patří sportovní oblečení, džínové šortky noste na dovolené.

zdroj: Isifa.com

MÓDNÍ HŘÍCH 3: Boty dělají člověka

Obouvání si ale zaslouží kapitolu samu o sobě. Měla byste mít několik druhů bot pro různé příležitosti, v různých barvách a pro různá roční období.

To znamená: tenisky na sport, baleríny, letní páskové sandálky, žabky k vodě, lodičky, boty na podpatku/klínku s otevřenou špičkou, polobotky, plátěné kecky, kozačky na podpatku, kozačky bez podpatku a zimní obuv do hor.

A jak je (ne)kombinovat s oblečením?

  • Gumové žabky se hodí jen a pouze k vodě. Naopak do kanceláře si je neobouvejte nikdy, tam se nosí uzavřená obuv.
  • Do otevřených bot nenoste ponožky ani podkolenky. Sem tam se sice v módních trendech objevují podkolenky v lodičkách, ale dovolit si je nosit mohou jen ženy, které oplývají vkusem. Takové ženy ví, že si mohou obléct třeba pastelově modré podkolenky ke krémové plisované sukni a béžovým lodičkám, ale že by si nikdy neoblékly capri kalhoty s trekovými sandály a silonovými ponožkami.
  • Ponožky noste jen do uzavřené obuvi a tak, aby lem ponožky nevykukoval z kalhot.
  • Platí také, že silonové ponožky patří do balerín a lodiček, bavlněné do tenisek a kecek.


Inspirujte se naším fotomanuálem ve fotogalerii a naučte se v módě chodit!


A příště vám přineseme příbuzné téma – módní faux pas okolo spodního prádla. Aneb, jak se zlobívaly naše babičky:

„Nahoře huj, vespod fuj.“

MÓDNÍ HŘÍCH 4: Legíny ≠ kalhoty

Připadá mi, jako by se z fenoménu legín stalo civilizační onemocnění. Každá pátá žena na ulici jde oblečená buď v sukni, kterou doplní legínami, nebo v horším případě jen v legínách doplněných delším topem. Dost často top nekončí ani pod zadkem.

Dámy, legíny opravdu nejsou kalhoty! Dříve je většina z nás nosila jen na cvičení nebo na doma, tak proč v nich teď chodíte ven?

Nejenže jsou nevkusné, ale v 7/8 délce vám navíc opticky zkracují nohy. Pokud si chcete obléct sukni nebo šaty, noste je buď na holé nohy, nebo si oblékněte punčochy. K dlouhému topu nenoste legíny, ale skinny kalhoty.

Jestliže si legíny nemůžete odpustit, volte dlouhé, v černé barvě a netransparentní. K nim si oblékněte vrchní díl, který s jistotou končí alespoň pod zadkem.

Mariah Carey

Že legíny, které mnohé ženy mylně považují za kalhoty, postavě absolutně nelichotí, dokazuje Mariah Carey.

zdroj: Isifa.com
Katie Price

Legíny opravdu nejsou kalhoty, Katie Price! Platí to dvojnásob, pokud jsou transparentní a prosvítají pod nimi kalhotky.

zdroj: Isifa.com

MÓDNÍ HŘÍCH 5: Nezabíjejte své křivky

Stačí jeden špatně padnoucí kousek a váš půvab je tentam. Vždy si vybírejte oblečení, které vám sedí. Takovým problematickým kouskem oblečení jsou džíny. Řada žen se souká do kalhot o velikost menších, protože buď přibraly a nechce se jim utrácet za švadlenu ani za nové kalhoty, nebo si nedej bože myslí, že jim opravdu padnou.

Výsledkem je Archimédův zákon – když se objem břicha do kalhot nevejde, vyleze nad nimi.

A vytvoří nevzhlednou přetékající pneumatiku. Tento katastrofický dojem umocníte ještě tím, že si obléknete přiléhavý top, který milou pneumatiku obtáhne.

Buďte soudná. Proč se ukazovat v horším světle, když i špíčky jdou zahalit tak, že vám budou slušet. Stačí zvolit dobře padnoucí kalhoty, ze kterých se nadbytečné kilogramy nederou ven, a k nim top nebo tuniku splývavého nebo volného střihu.