Plavkyně, nebo plážová lady?

Móda 4. června 2012

Dnes se zaměříme na plavky, které jsou k plavání opravdu určeny, a v kontrastu s nimi na ty, které mají především slušet. Jaké si vyberete vy?


Na co se v kabince při výběru plavek soustředit, jsme probírali minulý týden v článku Hurá do plavek! Dnes budeme konkrétnější a zaměříme se na elegantní a sportovní styl. A můžete se těšit na další díl, který bude plný barev a vzorů!

KDYŽ CHCETE OSLNIT LETOVISKO (NEBO ASPOŇ PLOVÁRNU)

Jestliže je váš plavecký styl dalek známého rčení „jako ryba ve vodě“ a váš pobyt na pláži se omezuje na chytání bronzu a rozdávání širokých úsměvů na všechny světové strany, cílíme následujícími radami právě na vás.

Nutné ošplouchnutí a následné velmi pomalé vnoření do vody v místech, kde vám hladina dosahuje maximálně po pás, můžete absolvovat v plavkách, které budou lahodit především oku a vaší postavě.

Plavky v celku

Požadavek na estetiku plní beze zbytku. Skryjí vaše poporodní strie na břiše, opticky zpevní povolené svaly a nezaříznou se vám... no prostě v místech, kde je to nejméně třeba.

Jejich nevýhodou je především to, že se v nich opálíte nepravidelně a některé problematické partie, kterým by trocha bronzu jenom prospěla, zůstanou zářivě bílé. I na tyhle případy však výrobci myslí a přicházejí na trh s materiály, které sluneční paprsky lehce propouští. Jasně, trochu si za ně připlatíte, ale nebudete vypadat jako zebra nebo jako Naomi Cambell plus Kim Basinger v jednom.

Barvy a vzory

Velmi žensky působí tradiční černo-bílá kombinace. Nesporným bonusem je možnost pohrát si s geometrickými obrazci a vzory tak, aby byl výsledek naprosto perfektní. Ženy s menším poprsím mohou využít řasení a volánků na horním dílu plavek, které opticky zvětší objem, nebo bodovat abstraktními potisky nahrávajícími iluzi bujných vnad. Dámy s bytelnějším „spodkem“ odpoutají pozornost od problematických partií nějakou výraznou ozdobou v partiích dekoltu, třeba sponkou, broží nebo mašlí.

Elegantní plavky

Pareo může dokonale ladit s plavkami, ale k těm jednobarevným si můžete klidně pořídit i kontrastní model. Triola, 1359 Kč

zdroj: Archiv firem

Zlatá šedesátá

I v plážové módě narážíme stále častěji na retro prvky. Letos se na pultech objevují plavky, které vzdávají hold módě 60. let minulého století. Kalhotky se zvýšeným pasem, kosticové špičaté podprsenky s viditelnými švy, úzká ramínka (ne vázaná za krk), to jsou jen příklady toho, že doba Jackie Kennedy je zpátky. Potisky ve stylu kostiček, puntíků a kosočtverců bodují na celé čáře. A pokud chcete jít s dobou, pořiďte si set plavek, který se dá lehko kombinovat. Ze dvou vzorovaných a dvou jednobarevných dílů můžete vytvořit několik nositelných a slušivých variant.

Pareo & spol.

Už dávno neplatí, že na pláži máte být jen vy, plavky a písek. Právě naopak. Plavky svým minimalistickým pojetím doslova vybízejí k tomu, aby byly něčím ozvláštněny. Náramek kolem kotníku v běžném životě neuplatníte, ale v plavkách vynikne. Nezničitelné plastové šperky zahrají do noty právě na pláži, stejně jako výrazné sluneční brýle, klobouky a šátky.

A nezapomeňte na pareo! Tenhle velký šátek uvážete (na několik způsobů) přes plavky, třeba když si jdete koupit občerstvení a nechcete se producírovat před zraky ostatních vlastně polonahá. Pareo supluje zavinovací sukni ke kolenům, volné šaty za krk, trojcípou halenu nebo třeba turban. Dnes se prodává přímo k plavkám v podobném nebo stejném designu, ale můžete si je zakoupit i sólo.

KDYŽ CHCETE PŘEPLAVAT LA MANCHE (NEBO ALESPOŇ BAZÉN)

Jste-li plavkyní tělem i duší a pobyt u vody berete tak trochu jako součást tréninku a zlepšování kondice, podřiďte tomuto přístupu i výběr plavek. Nemluvíme o závodním plavání, ale spíše o kondičním, spojeném s pobytem na sluníčku.

Ty z vás, které se rády hýbají, budou velmi pravděpodobně v mezičase, kdy zrovna neplavou s delfíny, hrát plážový volejbal, minigolf nebo alespoň skákat z můstku.

Pro všechny tyto aktivity je více než nutné zvolit plavky, které drží tvar a nemusíte si je po každém jednotlivém pohybu upravovat, popotahovat a po pár tempech ve vodě posunovat na místo určení.

Sportovní styl

Pro plavání se nejlépe hodí tílkové plavky v celku, se širšími ramínky, bez kostic a ozdob, které ideálně kopírují vaši postavu. Stejně jako u dresů do fitka by měly mít zpevnění v oblasti zad, čehož se dociluje nejčastěji zkřížením ramínek.

Plavky mohou mít i nohavičky, pokud na nich trváte, ale nejschůdnější variantou jsou lehce prostřižené kalhotky. Na tanga byste měla při sportu zapomenout, stejně jako na sukýnky a volánky. V jednoduchosti je síla a aerodynamický tvar má své uplatnění právě u sportovních plavek.

Dá se předpokládat, že sportovní plavky používáte i v bazénu. A bazény bývají chlorované. Vybírejte proto materiál, který nějakou tu přidanou chemii vydrží bez úhony.

Věděla jste, že:

  • ve 20. letech minulého století nosili ženy i muži vlněné plavky? Byly to plavky v celku, s nohavičkou nebo krátkou sukýnkou, v problematických partiích často zdvojené.
  • první elastické plavky v celku ušila firma Jantzen ve Spojených státech v roce 1920? Plavky sloužily vodním sportům, a proto měly aerodynamický tvar. Šlo vlastně o důsledek jakéhosi plážového šílenství, které se týkalo spíše kultu opálení a odhalování těla než zdraví.
  • bikiny nesou název stejnojmenného ostrova, kde v poválečných letech probíhaly jaderné zkoušky? V roce 1946 si je nechal patentovat strojní inženýr Louis Réard, který vyrukoval s poměrně úspěšnou reklamní kampaní pět dní po prvním výbuchu. A bikiny sklidily obrovský úspěch.
  • první koupací čepice z pogumovaného dyftýnu nebo sametu měla zapínání pod bradou? Zhruba 30 let si udržela svoji podobu, pak přišly na řadu koupací čepice á la paruka nebo varianty zdobené ptačím peřím.


Až si vyberete plavky podle svého gusta, nechte se vyfotit a fotku nahrajte na www.zenaleta.vlasta.cz. Vedle titulu Žena léta 2012 na vás čeká spousta cen!