Sluneční brýle: fakt záleží i na funkčnosti

Móda 12. července 2012

Každá z nás čas od času sáhne po slunečních brýlích. Pro někoho je jejich nošení v letních měsících nutné zlo, pro většinu však představují i super módní doplněk.

Milé mondény, pozor! Ve městě sice můžete řešit trendy design a „nejdůležitější“ stránku věci - jak vám obroučky ladí s oblečením - ale při sportu, relaxaci nebo řízení vozu byste měly postihnout i ryze funkční vlastnosti brýlí.

Nic nového pod sluncem

Tak schválně? Jsou tmavé brýle sexy?

foto:

Kosmický věk fandí kvalitě

Současné sportovní i módní brýle, pokud mají opravdu sloužit vašim očím, jsou vyráběny z pevných, nárazuvzdorných a pružných materiálů. Koneckonců, právě do jejich výroby zasahují supermoderní technologie, které úzce souvisí s výzkumy pro kosmický program. Nevěříte?

Existují brýle s pamětí, jejichž rámy a obruby se při rozsednutí či rozšlápnutí vrátí do původního tvaru a ani nejšílenější Lady Kalamita nemá šanci je rozšlápnout nebo rozsednout. Přitom je materiál ultralehký, pevný a pružný. Některé brýle pro pobyt v extrémních podmínkách bez úhony přežijí teploty minus 40 až plus 120 stupňů Celsia.

Stoprocentně filtrované

Ostré sluneční paprsky mohou poškodit nejen pokožku a vlasy, ale také orgán z nejcennějších – vaše oči. A proto si dávejte pozor na to, jaké brýle vašim kukadlům pořídíte. Ty značkové mají všechny do jednoho UVA i UVB filtr.

Elektromagnetické spektrum slunečního záření se skládá z vln, které plynule mění svou frekvenci. Vlny s délkou menší než 400 nm patří do sféry ultrafialového záření a pro zdraví jsou velmi škodlivé. Sluneční brýle se 100% UV filtrem zablokují průnik takového vlnění a ochrání naše oči.

Nic nového pod sluncem

Široký slamák paprsky utlumí, ale teprve správně zvolené a hlavně kvalitní brýle vaše oči opravdu ochrání.

foto:

Chcete barevné čočky?

Zabarvení čočky nemá nic společného s kvalitou UV filtru. I čiré čočky sportovních brýlí, například pro cyklistky, motoristky a sportovní střelkyně :-) mají 100% UV filtr. V současnosti se vyrábějí moderní barevné čočky – oranžové, růžové, kouřové... Jejich zabarvení a stínování se může stupňovat (téměř čiré u dolního okraje rámu a tmavé u horního). To jsou čočky tzv. gradientní, můžete s nimi v pohodě číst, a přitom oči chráníte před ostrým slunečním svitem při pohledu vzhůru či do dáli.

Brýle musí především výborně padnout, proto jejich výběru věnujte náležitou pozornost. Neměly by vás tlačit na spáncích a měly by hlavně sedět dobře na nose. Důležitá je i správná vzdálenost čoček od očí, řasy se nesmějí čoček dotýkat, stejně jako se spodní obruba nesmí dotýkat tváří.

Dejte průchod světlu

Dobré brýle nesou na vnitřní straně stranic označení kategorie propustnosti světla. Ty jsou čtyři a rozlišují zabarvení čoček od nejtmavších po nejsvětlejší. Kategorie CAT 4 je nejtmavší a nedoporučuje se například pro řízení vozu nebo lidem s jakoukoli oční vadou. Ano, velmi tmavé brýle působí navýsost elegantně, ale zároveň omezují kvalitu vidění. Klidně je noste na pláž nebo jako podporu image, nikdy ne za volant.

Nic nového pod sluncem

Slunce sice příliš "nepere", ale image je image.

foto:

Co možná o brýlích nevíte

  • čočky s rozjasňujícím efektem používejte ve chvíli, kdy je zataženo, nebo při sportu za umělého osvětlení
  • pro řidičky nebo jachtařky se hodí čočky polarizační, které omezují průnik odlesků
  • jestliže nosíte dioptrické brýle, můžete jednoduše do rámů slunečních brýlí vložit dioptrickou vložku
  • pořiďte si sportovní brýle s odnímatelnou čelní vložkou proti pocení
  • pokud chcete, aby vaše oči „dýchaly“, kupte si brýle s ventilací
  • zakončení stranic si můžete nastavit podle tvaru hlavy
  • ke kvalitním brýlím se prodává spousta funkčního příslušenství, o kterém možná ani nevíte

Od brýlí dnes můžete očekávat téměř vše, mají nadčasové vlastnosti. Vybírejte takové, které vám zlepší vidění, usnadní sportování a zajistí vám pohodovou relaxaci. A nezapomínejte, že sluneční brýle by měly nosit i vaše děti.