Můžete si koupit jen jednu věc? Tak tuniku!

Móda 17. července 2012

Příjemná, lehká a vzdušná košile prodloužené délky, často s širšími rukávy a přestřižením pod prsy, by neměla chybět v žádném letním šatníku.

Ze starověké římské košile (latinsky tunica) se za léta působení v módní branži stal elegantní, nadčasový a nositelný kousek oděvu. A tunika zdaleka není výsadou žen! Často ji oblékají i muži, tedy především ti, kteří vyznávají východoindická učení.

Objevte vzdušnou tuniku

Takhle vypadá bezstarostná pohoda.

foto:
zdroj: Archiv firem
Objevte vzdušnou tuniku

Takhle nějak vypadá odpolední siesta ve městě.

foto:
zdroj: Archiv firem

V daleké historii suplovala pracovní nebo domácí oděv, na veřejnosti přes ni lidé nosili tzv. tógu. Ve středověku se pak stala svrchním oděvem, podle kterého bylo možné určit, z jaké rodiny člověk pochází. Hedvábná tunika byla výsadou těch movitějších, zatímco méně šťastní oblékali tuniku vlněnou nebo lněnou.

Nebojte se volných střihů

Současná dámská tunika je velmi příjemným kouskem oblečení, a to právě na léto. Materiál jako hedvábí, satén, bavlna nebo len se skvěle nosí. Střih tuniky zase lichotí ženám, které mají nějaké to kilo navíc. Široké rukávy nenápadně skryjí ochablé paže, áčkový střih nebo přestřižení pod prsy zase zlikviduje nežádoucí „faldíky“ na břiše a bocích.

Nikde však není psáno, že si ji nemůžou užít i výrazně štíhlé ženy. Těm pak vhodně zvolený potisk lehce přidá na ženských proporcích. K tunice se hodí úzké kalhoty nebo legíny, ale ani sukně není tabu. Jen je potřeba si uvědomit, že prodloužené košili sluší kratší spodní díl, tedy sukně maximálně dlaň nad kolena, raději kratší.

Je libo potisk?

Dejte si záležet na výběru rozmanitých barevných potisků, které vás odliší od zbytku populace. Nebojte se výstředností. Létu a tunikám zvláště sluší třeba etno. Přidejte ještě nějaký masivní šperk, maličkou kabelku s třásněmi a kristusky. Uvolněnost především... Ležérní tuniku je možno nosit na mnoho způsobů. Frčí také kytky, a to všeho druhu. A jestli chcete pohodový hippies dojem umocnit, vetkněte si nějaký kvítek i do vlasů. Že už na to nemáte věk? O čem to mluvíte?

Jestliže milujete oblečení, které zachovává přirozenou siluetu, a proto se trochu obáváte volné tuniky, použijte pásek. Ten vybírejte s ohledem na kvalitu materiálu. Zapomeňte na příliš masivní kousky a volte spíše tenčí opasky. Můžete použít i více pásků a proplést je do sebe. Různě uvázané uzly a copánky působí mladistvě a dokážou podtrhnout vaši originální tvář.

Objevte vzdušnou tuniku

Krásná variace na téma moře. Cípatá hedvábná halenka bez rukávů je tím pravým ořechovým na promenádu podél pobřeží.

foto:
zdroj: Archiv firem

Zachovejte tradice

Klasická kostka, drobný puntík nebo žebrování, to je stará osvědčená klasika. A ve spojení s tunikou funguje výborně. Žabičkování v oblasti výstřihu je letos opět v módě, stejně jako vyšívané okraje a úzké stužky kolem krku. K tunice s tradičním vzorem můžete obléknout džíny, bílé plátěné kalhoty volného střihu nebo pestrobarevné capri. Ani boty na podpatku nebo klínku nejsou tabu. Naopak, k tradičnímu potisku fungují znamenitě. Retro má letos jednoznačně zelenou.

Ctěte barvy

Dokonce i jednobarevné tuniky mají něco do sebe. Čistá bílá tvoří základ každého oblečení a dá se s ní vytvořit nespočet zábavných kreací, právě za pomoci vrstvení materiálů. Ty barevnější zase zafungují jako celistvý jednolitý podklad, na kterém vyniknou extravagantní doplňky.

A jestli se chystáte na cestu k moři, bez tuniky v žádném případě neodjíždějte. Vhodnější kousek oblečení, které se dá vzít přes plavky a působí přirozeně, asi nenajdete.