Vezměte na milost overal

Móda 10. srpna 2012

Hledáte výjimečný kousek pro výjimečnou ženu s výjimečným pohledem na módu? Sáhněte po řešení 2 v 1 a pořiďte si tuhle super moderní kombinézu!

Poslední dobou mám pocit, že ve všech módních kouscích, které my znovu objevujeme, po léta makali námezdní dělníci, zruční řemeslníci a svalnatí honci dobytka.

Takže všem dávným rukodělcům vděčíme za většinu módních úlovků poslední doby. A overal neboli kombinéza je nejmenovaným předsedou spolku dávných pracovních mundúrů.

Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

K pestrobarevnému overalu si pořiďte boty v podobném designu a hlavně s vysokým podpatkem.

foto:
zdroj: Archiv firem
Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

Široké nohavice, nutný slamák a příjemná bavlna - to nejlepší řešení pro pohodový letní den

foto:
zdroj: Archiv firem

Stejně jako šaty po kotníky, i overal sluší nejvíce vysokým a štíhlým gazelám. „Ale co jim vlastně nesluší?“ povzdychnete si. Můžeme vás povzbudit, i tyhle dámy mají leccos zapovězeno.

Ne vždy mohou například nosit ty nejvyšší a nejsvůdnější jehly, neboť by svým průměrně vzrostlým mužským protějškům zadělaly na pořádný mindrák. To vám nestačí? Pak si uvědomte, že ne každé mužské oko rádo spočine na chlapecky štíhlém pozadí. My baculky máme opravdu v mnohém výhodu...

Takže se pojďme od dlouhonohých laní zaměřit na běžnou populaci. V overalu se můžeme cítit skvěle i my, které neoplýváme mírami modelek. Nevěříte? Čtěte pečlivě dál. Možná vás překvapí, že overal vám rozhodně není zapovězen.

Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

Tamsin London, 1660 Kč

foto:
zdroj: Archiv firem

Máte povislé bříško?

No dobře, trochu vám přední partie povolily, no. Ale ani tak se nemusíte overalu bát. Ovšem vyvarujte se lesklých, vzorovaných a upnutých materiálů a sáhněte po overalu se spadlým pasem nebo s řasením.

K overalu se můžete chovat jako ke kterémukoli jinému oblečení. To znamená, že není od věci přehodit přes něj lehký svetřík, navrstvit tílko nebo sáhnout po abstraktní vestě.

Vše, co je přes, dokáže rozbít jednolitý „nafukovací“ efekt a pomoci výslednému dojmu.

A jako vždycky platí staré známé pravidlo: Poutejte pozornost na tu část těla, která za to stojí. Vyčešte si vlasy, ověste se zajímavými šperky, omotejte šál ležérně přes ramena a na svoje břicho jednoduše zapomeňte. Pak si ho nevšimne ani okolí.

Trápí vás silná stehna?

Jestliže jste trošku podsaditější, budete mít s výběrem overalu potíž. Bývá totiž většinou ušitý z tenčích, poddajných materiálů jako letní šaty, tudíž kalhoty odhalí téměř všechny nedostatky. Proto zvolte overal tmavší barvy s širšími nohavicemi, raději z nějakého méně pružného materiálu. Od stehen můžete odpoutat pozornost dlouhým a širokým zipem na zádech (již pár let fungují zipy našité zvenku - k obecnému zděšení všech precizních švadlen).

V žádném případě nenoste kalhoty do gumičky u kotníků nebo ty v délce do půli lýtek. Vaše nohy by se opticky zkrátily, a tím i rozšířily, a průšvih by nezažehnaly ani vysoké štekle.

Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

C und A

foto:
zdroj: Archiv firem
Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

Tamsin London, 3420 Kč

foto:
zdroj: Archiv firem

Rozčiluje vás váš oplácaný zadek?

Tenhle problém trápí spoustu žen. Přitom zas tak o moc nejde. Chlapům se ženské "krev a mlíko" líbí a jenom my samy s tím naděláme příliš mnoho cavyků. Možná proto, že zrcadlo po ránu nelže. A tak stále dokola řešíme, co si vzít na sebe, aby se ulicí neneslo jen velké pozadí, ale i naše maličkost.

Pro typy se širší "základnou" je možná lepší sáhnout po bavlněné kraťáskové kombinéze se sámky v pase nebo s širšími nohavičkami s ohrnovací manžetou a s živůtkem tvarujícím postavu. A hlavně po botách na platformě nebo na vysokém podpatku. Ale musíte si být jistá, že vaše nohy stojí za to ukázat!

Takže se overalu nebojte. Jde o prima letní kousek, který hned tak někdo nenosí. Protože neví jak. Vy to teď už víte, takže se můžete zase o krok přiblížit kategorii žen, které jsou letos trendy, a přitom jim to sekne.

A abychom vám to ulehčili, připravili jsme pro vás fotogalerii se zajímavými kousky. Inspirujte se!

Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

New Yorker

foto:
zdroj: Archiv firem
Univerzál 2 v 1, zkrátka overal

Kik, 159 Kč

foto:
zdroj: Archiv firem

Kde se vzal, tu se vzal… na scénu vešel overal!

  • Overal (z angl. overall - tedy navrch, doslova přes všechno) nosili původně dělníci rozličných profesí. Největší obliby se mu dostalo v počátcích automobilismu.
  • Alexandr Rodčenko, jeden z umělců kolem tvůrčího seskupení Bauhaus, navrhl roku 1922 overal se zúženými rukávy a nohavicemi, s malým stojatým límečkem a spoustou naložených několikavrstvých kapes.
  • Ženy začaly nosit napodobeninu overalu ve stylu kalhotového kombiné, ze kterého se vyvinuly i jednodílné plavky.
  • Overal v džínovém provedení proslavila firma Strauss.
  • V současnosti na něm ulítávají především dámy showbyznysu. Například Jennifer Lopez v krajkovém overalu zabavila publikum, když při koncertě vynechala technika (čím jiným než vrtěním jejího pověstného zadečku), Naomi Campbell v něm zase ulovila ruského boháče.