Dámy, tohle si na sebe fakt neberte!

Móda 3. srpna 2012

Usínáte v noční košili po babičce a váš oblíbený svetr je ten se sněhulákem? Vážně? Po čtyřicítce už byste měla vědět, že určité věci se nosit nesluší.

Ačkoliv jsem si myslela, že jsem v článku Vítejte v módním pekle! téma módních prohřešků kompletně vyčerpala, stačilo projít se párkrát po ulici, svézt se hormadnou dopravou a rozhlédnout se po supermarketu... a objevila jsem desítky dalších módních přešlapů.

Patnáctiletým slečnám, které ještě v módě tápají, se dá odpustit leccos, od ultra nízkých bokovek po vykukující podprsenky. Ale ženy po čtyřicítce už by měly mít svůj styl a vědět, co jim sluší. Vezmeme to tedy hezky popořadě.

Lacláče

fanning

Herečka Dakota Fanning vypadá, že si z farmy odskočila na shopping. Vidíte, jak džínový lacláčo-overal hyzdí její jinak krásné křivky? Věřte, že ani vám lacláče nesluší!

zdroj: www.denimblog.com

Overaly jsou sice v módě, ale lacláče k nim mají daleko. Určitě si v nich lebedí čtenářky nejmenovaného serveru věnujícího se bazaru dětského zboží, které dávají desítky tleskajících a smějících se smajlíků kdejakým ošklivým věcem. Ale normální žena, alespoň trochu módou políbená, by si je snad neoblékla. Nebo ano?

Ne! Lacláče patří na farmu, kde k nim obujete holínky a jdete kydat hnůj. Nebo na stavbu, kde vám při nahazování omítky nebude líto je zašpinit. Ale do města, do práce, ani na výlet lacláče nepatří!

S oblibou je oblékají těhotné ženy, protože se v nich cítí pohodlně. Ani těm to v nich však nesluší. Možná namítáte, že každá těhotná žena je krásná, protože nosí pod srdcem nový život. Jasně, ale to, že je žena těhotná, neznamená, že se může strojit jako hastroš.

Pokud jste v iném stavu, existuje škála oblečení, které si můžete obléct, a vypadat tak skvěle i v požehnaném stavu. Co třeba strečové kalhoty v pase na gumu doplněné o volnou tuniku v trendy barvách? Stačí se podívat na Simonu Krainovou, která na prahu čtyřicítky čeká druhé dítě a i v těhotenství se umí krásně obléct (leč někdy až příliš odvážně).

Takže: Lacláče ano, pokud se chystáte pracovat na statku nebo na stavbě, ale nikam jinam je nenoste.

Svetry se sněhulákem a spol.

I letos budou v módě norské vzory. To vás ale neopravňuje si obléct kýčovitý svetr se soby, sněhuláky či Santa Clausem.

Pokud chystáte recesistickou party s tématikou Bridget Jones, můžete na sebe samozřejmě natáhnout svetr se sněhulákem a partnerovi navléknout po vzoru Marka Darcyho totožný model. Také pokud jste na horské chatě, kde je zima, a nic jiného při ruce, určitě vás také perfektně zahřeje. Ale v jakémkoli jiném případě takový svetr prosím nenoste!

A netýká se to jen sobů, vyhnout byste se měla také výjevům Mickey Mouse, Kačera Donalda nebo Hello Kitty.

Sice se čas od času objevují i v dámských kolekcích, ale věřte, že po čtyřicítce v nich budete vypadat spíš k smíchu než roztomile.

Bridget

Svetr se sněhulákem si oblékněte, jen pokud jdete stavět sněhuláka.

zdroj: film Bridget Jones’s Diary
darcy

Na tmavě modrém podkladu vypadá sněhulák o něco lépe, ale stejně by takovýto svetr neměli oblékat ani pánové, pokud už vychodili první stupeň základní školy.

zdroj: film Bridget Jones’s Diary

Čím víc pruhů, tím víc Adidas

Vuitton

Model Alma značky Louis Vuitton, ať už v bílém, nebo hnědém provedení, je asi nejpadělanější kabelkou všech dob.

To si tak jdete po ulici a najednou se proti vám sune panína nohách silonové ponožky v sandálech, k nim má oblečené sedmiosminové kalhoty, které končí nad silonkami, a v ruce drží kabelku s monogramem LV. Věříte, že za ni dala 35 000 Kč? Já o tom silně pochybuji.

Stačí se podívat pořádně: Buď uvidíte, že vzor kabelky v originálním provedení ani nikdy vyroben nebyl, nebo je kabelka provedená ve špatných barvách, případně se z přívěsků nebo zipu odlupuje „zlatý“ lak. Je jasné, že tahle kabelka dílnu Louis Vuitton neviděla ani z tramvaje.

Řeknete si, na co vyhazovat 35 000 za kabelku, když si ji můžu koupit za dvě stovky u Vietnamců? Pokud tak smýšlíte, možná nosíte také již zmíněné lacláče a svetry se sněhulákem... Je pravda, že řada žen na takovou kabelku nemá peníze, a když je má, utratí je raději za dovolenou. To naprosto chápu. Ale právě proto mají značkové kabelky přívlastek „luxusní“ – tedy jsou určeny jen těm, kdo na ně mají a jsou za ně ochotné utratit požadovanou sumu.

A netýká se to jen kabelek. Často potkáte na dovolené své krajany, jak si to šinou ulicí v triku s obrovským nápisem Dolce&Gabbana přes prsa nebo v džínách s nápisem Armani na zadku. Destinace, jako je Tunisko nebo Thajsko, jsou rájem takových padělků. A když našinec vidí, že může získat „zaručeně pravé“ triko Dolce&Gabbana za úžasnou cenu 5 dolarů, byl by přece hlupák, kdyby si ho nekoupil. (Pro jistotu: nadsázka!)

Stejně směšně vypadá teplákovka se čtyřmi, namísto tří pruhů, a nápisem Abibas (a další zkomileniny). Ti, kdo módě rozumí, ví, že nemusí dokazovat smysl pro styl velkými logy, ale pěkně sladěným outfitem vyrobeným z kvalitních materiálů.

Než nosit tzv. fejk, kupte si kvalitní oblečení nebo koženou tašku z konfekce.

Třeba Zara dělá krásné a cenově dostupné kabelky, se kterými uděláte rozhodně větší parádu než s padělkem světoznámé značky.

Gumičky jak z pouti

Scarlett Johansson

Do vlasů patří ozdoby, ale raději než beruškami nebo pouťovou gumičkou ozdobte svůj účes třpytivou sponou po vzoru Scarlett Johansson.

Vždycky, když vidím paní s velkou látkovou gumičkou ve vlasech, vybaví se mi seriál Sex ve městě. Carrie, módní ikona, tam příteli vysvětluje, že takové gumičky nosí jen buranky. A má pravdu.

Chlupaté gumičky, gumičky s plastovými ozdobami, plastové spony určené k sepnutí culíku, podobně jako nedej bože berušky do vlasů, jsou pozůstatkem dob minulých.

Stejným módním prohřeškem jsou kuchyňské gumičky, které do vlasů prostě nepatří. Například v síti H&M najdete sety trendy gumiček za 50 Kč, takže o penězích tento módní prohřešek určitě není.

Ruku v ruce s gumičkami jde také úprava vlasů. Styl totiž není jen o oblékání, ale o celkovém dojmu. Můžete být sebelépe oblečená, ale strašným účesem všechno zkazíte.

Všimla jste si, že řada žen kolem padesátky nosí na hlavě unifikovaný krátký účes, který Ada z webu www.modnipeklo.cz vtipně pojmenovala „květák“? Stejně špatně vypadá také široký melír, trvalá, velké odrosty a mastné vlasy. Pokud oplýváte právě takovým účesem, zavítejte do nejbližšího kadeřnictví a cestou z něj si kupte pořádné gumičky.

Křeček v noční košili nebo v teplácích

Noční košile po pradědečkovi nebo flanelové pyžamo s potiskem medvídků je asi velice pohodlné, ale ruku na srdce: Kdybyste byla chlap, přišla by vám osoba v takovém nočním úboru přitažlivá? Mužům se obecně ženy v pyžamu nelíbí, mnohem raději mají, když partnerka spí v tílku a kalhotkách nebo v pyžamu složeného z tílka a šortek. Případně nahá.

Zapomeňte na infantilní potisky, neforemné střihy a také na vlněné ponožky!

Stejná pravidla platí pro oblečení na doma. Možná si říkáte: Vždyť mě doma nikdo nevidí, ale to platí jen, pokud bydlíte sama. Noste třeba plátěné kalhoty nebo bavlněné šortky, top a hezkou mikinu.

Jak můžete po partnerovi chtít, abyste se mu líbila, když vás vidí ve vytahaných teplácích a pánském tričku? Sice se v nich třeba cítíte pohodlně, ale až vám uteče za jinou, budete si vyčítat, že jste se o sebe víc nestarala.

Asi si teď říkáte: "Jaká arogantní, namyšlená pipina tenhle článek psala?!" Cílem tohoto článku bylo probudit ve vás emoce a donutit vás zamyslet se nad stylem oblékání. Můžete mě nesnášet, ale prosím vás, lacláče, noční košile a svetry se sobem nenoste!

Co byste naopak ve svém šatníku měla mít, naleznete v naší fotogalerii.