Jak se křísí módní web? Radostně!

Móda 6. září 2012

Dobrá zpráva pro všechny milovnice módy: z Marie Claire se stává deník! Nevěříte? Přesvědčte se na vlastní oči na www.marieclaire.cz.

Web tohoto prestižního časopisu, „který má i co říct“, je totiž úplně nový. A fakt krásný! A hlavně plný nápadů. Zkrátka jedinečný. Proto s trochou nadsázky v úvodu tvrdíme, že měsíčník Marie Claire k sobě získal poutavý lifestylový „deník“, který dělá čest noblese značky.

Web s časopisem úzce spolupracuje, rozhodně však není jeho přívěskem. Chce být svébytným portálem pro ženy. I proto má samostatnou redakci zkušených novinářek, fotografek, odbornic na módu, ale i třeba módních blogerek. Určitě budete znát třeba fotografku Alžbětu Jungrovou či blogerku Michaelu. To vše pod vedením novinářské legendy v oblasti lifestylových webů MARTINY MATYÁŠOVÉ:

Martina Matyášová

Šéfeditorka webu marieclaire.cz Martina Matyášová ví hodně o módě a životním stylu. A nebojí se zeptat (to nám teda věřte!).

Proč vlastně došlo k tak výrazné proměně webu Marie Claire?

Je to přirozený vývoj. Všude ve světě tištěné tituly násobí svou sílu prostřednictvím online aktivit. Natáčejí se videa, aktuálně se reaguje na novinky... Stará podoba marieclaire.cz už nesplňovala nároky online obsahu, který se denně aktualizuje.

Co vy osobně vnímáte jako největší změnu?

Určitě design, který je jednoduchý a přehledný. Potom nové funkce redakčního systému a samozřejmě i obsahové inovace.

Čemu se chcete zásadně vyhnout?

Srovnávání s čímkoliv. S nikým nesoutěžíme, chceme jít vlastní cestou. Při vymýšlení webu mi nešlo jen o design, ale především o jeho funkčnost. Chtěla jsem, aby se krása a styl snoubily s uživatelskou pohodlností. A to se povedlo.

Objeví se nějaké úplně nové rubriky?

Přibude dekor, jídlo, street style i obsah typický pro značku Marie Claire, který sdílejí světové edice. Mě hodně baví možnost vyložit si tarotové karty, jejichž podobu vytvořila speciálně pro marieclaire.cz studentka výtvarné školy. Připravujeme také sekci wallpapery, z níž si budete moct stáhnout do svých laptopů, smartphonů nebo tabletů zajímavé tapety z módního prostředí.

Takže bude hodně obrázků?

Tento typ webu staví na krásných fotkách, například fotogalerie jsou samozřejmostí. A to nejen jako součást článku - můžete do nich vstoupit přímo a jen prohlížet, prohlížet a prohlížet...

Bude na nových stránkách fungovat propojení s Twitterem a Facebookem?

Většina upoutávek na obsah jde z webu na Facebook i Twitter. A je tam dost živo, hodně se diskutuje – určitě se podívejte.

Jakou jste měla při vymýšlení designu webu vizi?

Chtěla jsem něco čistého, s masivním logem. To totiž na této značce miluju! Pokud však pracujete ve velkém vydavatelství, výsledek je vždy tak trochu kompromisem. Vývojový proces také trvá o něco déle, než když pracujete v malé firmě o deseti lidech. Vše se musí prodiskutovat, odsouhlasit, znovu prodiskutovat... Domnívala jsem se, že to půjde o něco rychleji. Na druhou stranu práce ve větším týmu odborníků vede k uspokojivějšímu výsledku pro čtenáře a uživatele. A o to přece hlavně jde!

Marie Claire 1

Luxusní módní časopis Marie Claire, který má i co říct.

Marie Claire 3

A jeho mladší sestra marieclaire.cz, která se hodlá svébytně zapojit do hovoru.