8 tipů: Udržte svůj šatník v kondici

Móda 17. května 2013

Skoro každý model a každý materiál má speciální potřeby. Jak zacházet s vlnou a co určitě nedělat s hedvábím? Přečtěte si naše rady a budete mít jasno.

Látky se skládají z různých druhů vláken, a proto je třeba se při péči o ně řídit jejich nejcitlivější složkou. A především pokyny výrobce. Barevné materiály jsou obecně na teplotu citlivější než bílé.

šatník 7

HEDVÁBÍ doporučujeme čistit chemicky, prát ho můžete pouze ručně za užití speciálních, jemných pracích prostředků. Perte ho krátce v chladné vodě, oblečení v ní pouze jemně promačkejte a pak vymáchejte v chladné vodě, do které jste přidali lžičku vinného octa. Po vyprání oblečení zabalte do měkkého ručníku a opatrně vymačkejte přebytečnou vodu.

šatník 6

BAVLNU a LEN lze ve většině případů prát v pračce na 40-60 °C, viskózu pak při teplotě 30 °C. Bílé materiály je možno prát i při vyšších teplotách a následně bělit.

šatník 5

JEANSOVINU perte samostatně a používejte prací prostředky na barevné textilie. Před praním obraťte kalhoty na rubovou stranu, zapněte knoflíky a zdrhovadla a po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek a nevznikaly mapy a skvrny.

šatník 8

VLNU ošetřujeme chemicky, stejně jako hedvábí, směsi vlny s jinými vlákny lze i prát (obdobný postup jako u hedvábí).

šatník 1

TYLY a KRAJKY lze prát při teplotě do 30 °C. Máchejte je v čisté, vlažné vodě a rozhodně neždímejte, nechte jen okapat.

šatník 3

MANŠESTRY a FLÍSY perte při mírných teplotách (max. do 30 °C) samostatně a opět po rubové straně. Po praní opakovaně vymáchejte, aby byl dokonale odstraněn prací prostředek.

šatník 2

SAMETY a PLYŠE doporučujeme čistit chemicky. Při styku s vodou se zhoršuje kvalita a vzhled materiálu.