Kdo bude slavnější: Kupka, nebo Matragi?

Móda 21. srpna 2013

Otázka není nesmyslná, i když se milovníci výtvarného umění jistě čílí. Český malíř světového významu František Kupka byl totiž inspirací pro nejnovější diamantovou kolekci návrhářky Blanky Matragi.

Dovolte rekapitulaci pro ty, kdo nedávali ve škole pozor: František Kupka byl malíř a grafik, jehož obrazy se dneska prodávají za desítky milionů. Důvod je ten, že byl opravdu geniální a v mnoha směrech předběhl svou dobu.

Je jeden ze zakladatelů abstraktní malby, kdy linie a barevné plochy vyvolávají hudební a poetické dojmy. Narodil se roku 1871 v Opočně, studoval v Praze a ve Vídni, ale většinu svého života prožil ve Francii. Jeho obrazy, dneska slavné, se nejdřív setkaly s nepochopením a nelítostnou kritikou.

Třeba Amorfa-Dvoubarevná fuga a Teplá chromatika, vystavené v Paříži roku 1912. Po válce už byl ale jmenován profesorem pražské Akademie a ocenění se dočkal. Taky, to jen tak mimochodem, spoluvytvořil slavné logo Koh-i-nooru v podobě dívky s patentkou v oku Miss KIN. Jeho velkou sběratelkou je Meda Mládková.

Klávesy piana

A teď, co s ním má společného Blanka Matragi? Obraz Klávesy piana. Ona totiž vytvořila autorskou kolekci šperků pro pražskou Diamonds International Corporation (D.I.C.).

Jedna sada se jmenuje právě Klávesy a inspirace je jasná: Kupkův obraz. Klávesy piana jsou pro něj vlastně přelomovým obrazem, protože jeho řešení se pohybuje někde na rozhraní mezi realitou, což je klaviatura piana, a abstrakcí. Hudební rytmus vyjadřoval pomocí pohybu, linie, barvy a dynamiky jejich odstínů. Podívejte se na studii k obrazu z roku 1909.

Matragi 3

Takhle vypadal nejslavnější český malíř František Kupka.

foto:
Matragi 4

Podle tohoto obrazu vznikla série luxusních šperků.

foto:

Turmalíny, onyx, brilianty

Blanka Matragi prý na možnost vytvořit diamantovou kolekci kývla bez váhání. „Věděla jsem, že mají vlastní profesionální brusičské a zlatnické dílny a dokážou šperk vyrobit přesně dle mých představ,“ vysvětluje a dodává, že kameny vybírala po celém světě. Kromě kolekce Klávesy vymyslela taky hravější kolekci Octopus.

„Obě sady jsou vyrobeny z osmnáctikarátového bílého zlata. Pro šperky Klávesy byly použity zelené turmalíny, černý onyx, bagetové diamanty a kulaté brilianty. Sada Octopus zase září růžovými turmalíny, safíry a drobnými diamanty,“ říká Aleš Bergl, šéfdesignér D.I.C. (www.dicholding.com).

Během další spolupráce pak vznikly další barevné varianty těchto sad, a to ve světlejších a pastelových odstínech.

Obrazy Františka Kupky se dneska draží v aukčních síních a může si je dovolit málokdo, ale možná si můžete třeba k významnému výročí koupit jím inspirované náušnice, co myslíte?

Matragi 1

Takhle přetvořila Blanka Matragi Kupku do diamantů.

foto: