Aby váš šatník a vaše postava tvořily stabilní pár

Móda 19. března 2017

Nedávno jsme vám ukázali módní peklo. Teď vám poradíme, kudy to vzít do módního nebe, aby z toho nebyl očistec pro váš vkus i peněženku.

Do módního pekla jsme zavítali v článcích Dámy, tohle si na sebe fakt neberte! a Vítejte v módním pekle. Nyní, poučené z chyb, kterých jste se v módě dopouštěly, můžete směle vyrazit na opačný konec – do módního nebe. Dostat se tam ale mohou jen ty nejstylovější!

Jak vypadá podzim v módním nebi?

Představte si, že jste zemřela. A protože jste se celý život snažila hezky se oblékat, česat i líčit, pravidelně jste obměňovala šatník i botník, dostala jste se až před brány módního nebe. U nich vás místo svatého Petra vítá Victoria Beckham a po zhodnocení, že vypadáte stylově, vás vpustí dovnitř. Jenže být stylová není nic snadného. Nadešel tedy čas zajistit si předem místo v módním ráji.

1. Sledujte poslední trendy

Nemusíte být maniak, který skupuje life-stylové časopisy a jezdí na všechny týdny módy, které se ve světových metropolích konají. Ale alespoň jednou za měsíc vyrazte po obchodech a omrkněte, co se teď nosí.

Jsou vašimi oblíbenými šaty ty v nelichotivé délce do půlky lýtek s dominantním potiskem havajských květů? Pryč s nimi! In je plisování, šaty složené z vrchního nabíraného dílu a úzké spodní sukně, i pouzdrové šaty.

TIP: V rámci přípravy na podzim si opatřete svetry s falešnými záplatami na loktech, dlouhé kabáty a barevné kalhoty.

obchod

Nemusíte být maniak, ale do obchodů alespoň nakoukněte.

zdroj: www.thinkstock.cz

2. Nebojte se barev

Černá sice zeštíhluje a sluší všem bez ohledu na věk a typ postavy, ale budete v ní působit nudně. Na začátku podzimu můžete nosit stále ještě letní svěží barvy, jako je banánová, korálová nebo mentolová, ale s klesající teplotou přesedlejte na zemitější tóny. Podzimu bude vládnout vínová, fialová, hnědá, okrová, oranžová a zelená.

TIP: Pokud jsme vás nepřesvědčili a vy prostě bez černé nemůžete žít, pokuste se alespoň rozbít černý komplet jedním výrazným elementem. Třeba barevným topem, blejzrem, šátkem nebo kabelkou.

3. Zaostřete pozornost na boty

Gumové žabky, tenisky (ty prosím pouze na sport!), trekové sandály a baleríny s páskem přes nárt se sice v naší populaci přirozeně vyskytují, ale v botníku stylových dam již vyhynuly. Pravá lady totiž ví, že podpatkům žádný muž neodolá. Na jehlách je totiž noha nestabilní, a pánům ochranitelům tak připadáme bezbrannější.

Navíc elegantní lodičky můžete obout téměř při jakékoliv příležitosti – ať už vyrážíte do práce, nebo na večírek. Nemusíte hned utrácet jmění za louboutinky, ale do kvalitních lodiček se vyplatí investovat.

Pokud chcete vypadat smyslně, vsaďte spíš na vyšší než zdravotně nezávadný podpatek. Pro krásu se holt občas musí trpět. Pokud upřednostňujete pohodlné boty, zapomeňte na zdravotní obuv nebo crocsy a pořiďte si baleríny.

TIP: Vždy volte kvalitní materiál, třeba kůži nebo kůži v kombinaci s textilem. A taky nadčasovou barvu, abyste baleríny mohla nosit k různým stylům oblečení.

barvy

Z barev nemusíte mít obavy.

zdroj: www.thinkstock.cz
podpatky

Sexy podpatkům žádný muž neodolá.

zdroj: www.thinkstock.cz

4. Zdůrazněte pas

Závidíte modelkám jejich vyhublost? Muži ale ve skutečnosti preferují opravdové ženy z masa a kostí – nás! Pokud máte širší boky a plnější zadeček, nevadí. Důležité je pyšnit se výrazným pasem, který zdůrazní kontrast mezi horní a spodní polovinou těla.

Pokud zrovna extra pasem nevynikáte, můžete aspoň vytvořit jeho iluzi. Jak?

  • Základem je dobře zvolené spodní prádlo. Nezavrhujte ani korzety.
  • Namísto beztvarých kusů oblečení si kupujte vypasované kousky, ať už kabáty, nebo šaty.
  • Pokud daný kus oblečení pasu nedává vyniknout, přepásejte ho zajímavým páskem. Hubené ženy širokým páskem, silnější ženy by měly sáhnout po úzkém.

TIP: Udělejte z pásku středobod svého outfitu! Volte něčím zajímavý pásek, třeba s výraznou sponou, zajímavými perforacemi, vzory, nebo výrazně barevný pásek. Pokud potřebujete působit konzervativně, zvolte pásek ve stejné barvě, jakou má vaše oblečení. Ve volný čas si můžete dovolit sáhnout po kontrastním pásku, třeba lakovaném v neonových barvách.

5. Pochlubte se přednostmi

Každá na sobě najdeme něco, s čím jsme nespokojené. Co ale tentokrát naopak najít, co je na nás hezkého? Pěkné oči, plné rty, úzká lýtka nebo vypracované paže... Kouzlo stylového oblékání se skrývá v tom, vědět, jaké jsou vaše přednosti a nedostatky, a umět přednosti správně podtrhnout.

Pokud vás trápí větší bříško, nenoste upnuté topy, ve kterých by akorát pneumatika vynikla. Máte ale třeba pěkná lýtka? Oblékejte si tedy kousky, které odvedou pozornost právě od bříška k lýtkům - třeba šaty nabírané v horní části (takže zamaskují bříško), končící u kolen, nejlépe se zajímavým lemem nebo vzorem na spodní části šatů.

TIP: Na lýtka můžete upozornit také punčochami se zajímavým vzorem. Tělové punčochy jsou na ústupu, místo nich stoupá obliba punčoch vzorovaných, barevných a dokonce bílých.

silueta

Zdůrazněte siluetu.

zdroj: www.thinkstock.cz
lýtka

K lýtkům přitáhnou pozornost zajímavé punčochy.

zdroj: www.thinkstock.cz

6. Kombinujte nekombinovatelné

Puntíky a kostky, červená s oranžovou, černá s hnědou – že to k sobě nejde? Právě naopak! Out jsou ženy, které se urputně snaží sladit s outfitem lak na nehty i kabelku. In jsou kontrasty. Vyhněte se ale kombinování dvou odstínů stejné barvy.

TIP: Asi nejhůř vypadá kombinace dvou černých kousků. Černá barva má totiž přes 100 odstínů, z nichž některé jsou laděny do zlatova, některé do zelena nebo tmavě modra a ne každý černý kousek ladí k jinému černému kusu oblečení.

7. Buďte věrná stálicím šatníku

Pokud preferujete klasickou eleganci, vsaďte na kousky oblečení, které nikdy nevyjdou z módy. Co by tedy ve vaší skříni nemělo chybět? Bílá košile (nejlépe ušitá na míru od krejčího), černé koktejlky, lodičky na vysokém podpatku, džíny s vyšším pasem, úzké černé kalhoty, jednobarevný blejzr, pouzdrová sukně, propínací svetřík, elegantní kožená kabela, hedvábný šátek.

S těmito pár kousky vytvoříte outfity na celý týden. Třeba bílou košili můžete nosit s džínami, černými kalhotami i s pouzdrovou sukní. Model doplníte v chladnějších dnech propínacím svetříkem, nebo naopak blejzrem, přičemž svetřík i blejzr můžete zároveň nosit k černým šatům.

TIP: Které kousky oblečení by v šatníku stylové ženy neměly chybět, se dozvíte v naší fotogalerii.

kombinování

Nebojte se kombinovat!

zdroj: www.thinkstock.cz
košile

Bílá košile je trefa do černého.

zdroj: www.thinkstock.cz

Které celebrity umí v módě chodit?

celebrity 2

**Victoria Beckham** je uznávanou módní ikonou a módu i sama navrhuje. Pokud tedy existuje módní nebe, jedině ona může stát u jeho brány.

foto:
celebrity 4

Nejen Carrie ze Sexu ve městě se uměla oblékat, i její představitelka **Sarah Jessica Parker** módu miluje. Dokazuje, že se nemusíte bát kombinovat dvě zdánlivě nesourodé barvy, černou a metalickou hnědo-zelenou, ani nesourodé materiály.

foto:

celebrity 3

**Michelle Obama** je prototypem elegantní lady. Malinová barva lichotí její pleti. Pokud nenosíte rády podpatky, inspirujte se Michelle a obujte stejně jako ona baleríny.

foto:
celebrity 1

Kdo jiný než módní stylistka by měl módě rozumět? **Rachel Zoe** zdůraznila pas hnědým širokým páskem a nebála se zkombinovat šedou, hnědou a černou. Tleskáme!

foto:

kerestešová

I Česko má své módní ikony, paradoxně jsou jimi ale Slovenky. **Andrea Kerestešová** rozzářila obyčejné šaty červeným páskem a lodičkami, se kterými sladila rtěnku.

foto:
rolins

A další Slovenka - **Dara Rolins** - je módní ikonou už řadu let. Sází na jednoduchost. Ví, že má vypracované ruce a bujné poprsí, a šedý overal krásu obojího perfektně podtrhne.

foto: