Dáma Punčochatá

Dáma Punčochatá
happy Socks
Móda 8. dubna 2017

Kopírují každičkou křivku našich chodidel, lýtek, stehen... Máme s nimi až intimní poměr. Takže jakou punčošku na nožku?

Výběru punčoch věnovaly ženy odjakživa stejnou péči jako výběru parfému. A názor, že opravdu elegantní jsme právě v dokonalých punčochách, přetrvává dodnes.

Naštěstí se vnímání dokonalosti trochu pozměnilo. Zatímco dříve se cenilo, když si punčoch díky jejich přirozenému vzhledu nikdo nevšiml, dnes hodnotíme i míru originality a důvtipu jejich zpracování, barevnost a atraktivitu. Stejně jako umění sladit tento doplněk se zbytkem outfitu.

Nabídka dnešních punčoch a punčocháčů je... výraz „rozmanitá“ je prostě slabý. Každopádně s příchodem teplých dní očekáváme razantní nástup punčoch, které budou možná i trochu šokovat. Funkce tohoto doplňku se prostě posunula od nutnosti zahřát tělo k módnímu výstřelku.

Sukně se šplhá vzhůru

Na punčochách se v podstatě nešetřilo nikdy, byť byl vidět třeba jen kotníček. No a pak se během pár let lem sukně posunul rapidně směrem vzhůru. Ve dvacátých letech minulého století se totiž v rámci revoluce ve vnímání ženy začaly nožky odhalovat (bože!) „až“ ke kolenům!

Dáma Punčochatá

Marlene Dietrich coby šantánová zpěvačka Lola-Lola ve filmu Modrý anděl (1930) byla dokonalým ztělesněním femme fatale. A ukázala do té doby nevídané – odhalená stehna v podvazcích. Ach, jak hříšné...! Není divu, že bravurně svedla počestného profesora Unrata.

zdroj: Isifa.com

První zemí, která vedle bavlněných a vlněných punčoch začala vyrábět ty z umělého hedvábí, byla Anglie. Tělovou barvu nahradily slavnostnější krajkové a vyšívané varianty a barevná škála nabyla širšího rozměru.

Největší rozruch každopádně způsobily nylonky. Nylonové vlákno bylo nejen pružné a perfektně kopírující tvary nohy, ale také skvělé na údržbu, trvanlivé a dokonce i poměrně laciné.

Pojmenování „nylon“ vzniklo zřejmě zkrácením výrazu New York London.

První nylonové kousky vyrobila americká firma DuPont. Pět milionů párů punčoch uvedených do prodeje v květnu 1940 se vyprodalo během několika hodin. A do konce roku vzrostlo číslo na 64 milionů!

Traduje se historka, jak gymnaziální kvartu šokovala studentka, která do třídy nastoupila v nylonkách, jež si cestou zašpinila. Před zraky všech je prostě stáhla, propláchla pod vodovodem a za pár minut je suché a čisté s grácií zase natáhla. Válečné časy prostě plodily praktické frajerky.

A sukně letí nahoru!

Největší uplatnění našly punčochy ve chvíli, kdy se dosud neznámá módní návrhářka Mary Quant rozhodla bořit mýty a vyrazila se svými mini z malého londýnského butiku Bazaar dobýt svět. V tu chvíli punčochy zazářily, protože se zkrácením sukně na minimum dostaly zcela nový, nečekaný prostor.

Klasické podvazky nenásilně nahradily celistvé punčocháče sahající do pasu. Až do té doby (tedy konce 50. let) platilo, že žena, která příliš odhaluje nohy, je sakra hříšná. Teď si ženy módu zkrácených sukní jaksepatří užívaly! Možnost odhalit nohy vnímaly jako vítězství nad konvencí.

Nechcete být za Pipi? Buďte aspoň za Punčochatou...

  • Při výběru punčoch si především uvědomte, pro jakou příležitost je hodláte obléknout. Pokud pracujete v ryze formálním prostředí, měla byste je nosit do práce i v parném létě. Ano, je to poněkud protivné, ale některé firmy mají punčochy doporučené přímo ve firemním řádu (dress code) spolu s vhodnými botami, nejčastěji lodičkami na středně vysokém podpatku a s uzavřenou špičkou.
  • Dříve absolutně zatracovaná kombinace punčoch a bot s otevřenou špičkou dnes také ubírá na razanci. Ale punčochy se zesílenou špičkou do těchto bot opravdu nepatří. Ještě že na trhu jsou i varianty punčoch bez špičky.
  • Skvělým a originálním doplňkem jsou moderní punčocháče, které hýří barvami a vzory. A navíc se jedná o hit letošního jara, takže budete „in“!
  • Připadáte si na výstřelky podobného druhu příliš decentní a na výrazných sytých barvách zrovna dvakrát neulítáváte? Klidně si tedy jednolitý základ šatníku nechte, k oživení stačí opravdu málo. Zajímavý šperk, netradiční design kabelky, nebo třeba jiné než tělové punčochy a punčocháče. A nešetřete na nich!.

Dáma Punčochatá
zdroj: Archiv firem

Dáma Punčochatá
zdroj: Archiv firem