Malé, černé, nadčasové, univerzální

Móda 17. října 2017

Bez nich by byl módní svět mnohem chudší. Tmavé koktejlky po kolena, takzvané malé černé, patří už téměř sto let k základům ženské garderoby.

Ještě předtím, než slavná Coco Chanel „vynalezla“ ve dvacátých letech minulého století malé černé, nebyla tahle tradiční barva na dámských šatech moc populární, hodila se spíše na smuteční příležitosti.

„Když jsou malé černé správné, nedají se ničím nahradit.“ vévodkyně z Windsoru Wallis Simpson

Navzdory tomu po praktickém modelu odvážné Coco pracující ženy rády sáhly a módní revue Vogue nazvala malé černé „Chanelovskou fordkou“. (Znáte zakladatele této automobilky Henryho Forda: „Můžete mít jakoukoli barvu auta, jen když bude černá.) Brzo se ukázalo, že přesně něco takového v ženských skříních opravdu chybělo.

Zdrženlivý fenomén

Původní model malých černých sahal těsně pod kolena a měl tříčtvrteční rukáv. Klíčem k jejich společenskému úspěchu byla právě ona prostá jednoduchost, především ve střihové linii.

Hladký lodičkový výstřih, nezbytné průramky, splývavý materiál kopírující křivky (v prvopočátcích převážně žerzej) a univerzální černá daly vzniknout fenoménu, který nemá v rámci odívání konkurenci.

Stylová lady

V padesátých letech minulého století došlo ke znovuzrození „malých černých“, a to v podobě koktejlek, často doplněných kožešinovou štólou, dlouhými rukavicemi a nezbytnou sklenkou Martini.

Když v roce 1961 herečka Audrey Hepburn okouzlovala na plátně coby Holly ve Snídani u Tiffanyho, byly už „malé černé“ zavedeným kouskem oděvu. Slavný návrhář Hubert Givenchy jim dodal svěžejší a mladší styl a v kombinaci s perlami, slunečními brýlemi a vyčesaným drdolem stvořil z Audrey opravdovou módní ikonu.

Novodobé koktejlky

Dnes se za „malé černé“ považují právě koktejlky, které experimentují s délkou, extravagantními střihy, zdobením a rozličnými materiály. Nicméně jakýsi prapůvodní základ s odkazem na Coco Chanel zůstává.

Jednoduchý styl funguje napříč věkem i generacemi jako ideální pozadí pro doplňky, zejména pro výrazné šperky, psaníčka a ohromující účesy. Tyhle šaty mají mnohem vznešenější poslání než jen ubrat pár kilo v horních partiích a upoutat štíhlými lýtky. Ve své strohé jednoduchosti jsou velmi elegantní a šik.

Zkrátka, když nevíte, co si obléct na odpolední party nebo večírek, sáhněte po „malých černých“. Těmi rozhodně nic nezkazíte a budete za každé situace společensky na výši.

Naučte se zacházet s malými černými:

  • Nepřehánějte to se zdobením, k malým černým se hodí luxusní a jednoduché šperky, nejlépe perly, křišťál, zirkony nebo štras.
  • S malými černými dokonale ladí kožešinové štóly, bolérka a dlouhé, elegantní rukavice.
  • Drobné psaníčko a lodičky na podpatku jsou téměř nutností.
  • Podle etikety byste měla obouvat pouze lodičky v černé barvě, třeba i s otevřenou špičkou, ovšem pro neformální příležitosti se můžete i více barevně odvázat.
  • Máte-li silnější postavu, budou vám slušet šaty princesového střihu z jemného streče nebo sametu, bez zbytečných příkras, pod prsy přestřižené a pozvolna se rozšiřující.
  • Jestliže jste extrémně štíhlá až hubená, ženských tvarů docílíte vrstvením, volány a kombinováním lesklých a matných materiálů.
  • Nezapomeňte na výjimečný účes, v případě dlouhých vlasů třeba vyčesaný drdol nebo lokny, krásně ladí i zvlněné mikádo.
  • Líčení podřiďte dané události a mějte na paměti, že k výrazné rtěnce pasuje jemné líčení očí a naopak.