Nosíte biooblečení?

Móda 28. ledna 2017

Nálepky BIO a EKO v současné době prostě letí. Pro někoho jen proto, že je to v módě, pro jiné proto, že se opravdu chtějí chovat ekologicky. Biopotraviny jsou už hodně známé. Čím dál víc ale „frčí“ biooblečení!

Samotná výroba oblečení z ryze přírodních materiálů samozřejmě není žádná novinka. Bavlna či konopí se používají spousty let. Jenže je rozdíl, jestli máte triko z bavlny, nebo biobavlny. Jde o to, jak se ta bavlna vlastně vypěstovala.

Na tu „klasickou“ jsou potřeba tuny chemikálií, zejména pesticidů a hnojiv. Biobavlna v sobě nic takového nemá. A ve výsledku je to znát, biobavlna je na první omak měkčí, má přirozenější vůni a lepší prodyšnost.

Stejně to platí třeba i u zmiňovaného konopí, které je velice odolné, takže dlouho vydrží, a pochvalují si ho například lidé trpící ekzémy. No a čím dál víc se prosazují výrobky třeba z bambusu, sóji, ramie, či dokonce dřeva.

OBLEČENI V ODPADU

Ovšem za ekologické nebývají brány jenom výrobky z přírodních surovin. Můžete si tak třeba obout boty vyrobené čistě a jen z recyklovaných materiálů, tedy vlastně z odpadu.

U velkých firem jde hlavně o jejich vlastní odpad – odřezky a jiné zbytky vzniklé při výrobě. A často se i pro výrobu oblečení kombinují přírodní materiály s umělými recykláty.

bio

Prázdné plastové lahve se dají znovu využít třeba k výrobě tašek

foto:

UZAVŘENÝ KRUH

To jsme byli pořád jen u výroby. Každý výrobek ale jednou doslouží. Co s ním potom? Vrcholem ekologie je vlastně uzavřený kruh – co z přírody vzešlo, zase se do ní vrátí. A tak si můžete koupit třeba zase boty, ovšem tentokrát ze stoprocentně přírodních materiálů, které po prošoupání podrážek nevyhodíte do popelnice, ale hezky je „pohřbíte“ do země, ony se komplet rozloží a můžete na nich pěstovat třeba kytičky.

Že jde nejen o ekologii, ale i o módní záležitost, potvrdil i světoznámý návrhář bot Blahnik. Před pár lety vytvořil střevíce na podpatku z korku, palmových vláken a rybí kůže. Pravda, cena už moc ekologická nebyla, na jejich zakoupení bylo tehdy potřeba vyrobit sedmnáct tisícikorunových bankovek...

bio

Vrcholem ekologie je uzavřený kruh...

foto:

NEROZHODUJE JENOM MATERIÁL

I když si ale budete při nákupu oblečení či obuvi hlídat, z jakých jsou materiálů, jestli jsou opravdu bio a rozložitelné, přesto nemáte záruku, že se chováte zodpovědně. Protože bambusové triko je určitě fajn, ale když je vyrobeno na druhém konci světa a pak putuje náklaďáky, loděmi a letadly až k vám, může za sebou zanechat pořádně velkou ekologickou stopu.

Takže se třeba i dívejte, odkud se vámi vyhlídnutý výrobek dováží. A navíc byste ještě měli hlídat, zda je výrobek opravdu tzv. fair trade. Nicméně si takovéto chování získává stále větší oblibu. A mezi námi – je to dobře...