Hýčkejte své polobotky!

Móda 23. října 2014

Pokud jste „ulítlá“ na boty nebo je nosíte prostě proto, že dobám našich babiček už odzvonilo a bosky si vykračujete jen zřídkakdy v trávě nebo v jemném přímořském písku, tak či tak je třeba o ně pečovat. A jak jinak než s láskou a za pomoci kvalitních přípravků.

Obuv si zkrátka žádá své. Vždyť dobře opečovávaná bota vám prokáže stejnou službu jako třeba promazaný motor vašeho čtyřkolého miláčka. I k autu je potřeba dojít po svých... I když se módní trendy mění jak na běžícím pásu, tradice a klasika v podobě kvalitních nadčasových polobotek, lodiček a kozaček nezavdává důvod k tomu měnit boty každý měsíc. A pokud mají náležitě vypadat, je třeba si dát s údržbou patřičnou péči.

3 jednoduché kroky pro údržbu obuvi:

1. Očista

Před aplikací ošetřujících přípravků je třeba boty nejdříve očistit. Po návratu z procházky můžeme použít kartáč a teplou vodu, ale co když dorazíme na pracovní jednání či na schůzku a naše obuv má „skvrnku“ na kráse? Pak stačí mít po ruce čisticí ubrousky určené na kůži, s nimiž zbavíme obuv všech nečistot. Ubrousky jsou vhodné také k vnitřnímu čištění obuvi, takže nošení bot naboso nemusí být žádné faux-pas.

boty

Boty řádně vykartáčujte.

foto:

2. Výživa

I boty potřebují pravidelnou a dostatečnou výživu, zejména kožené. Jinak totiž kůže vyschne, popraská a hůře odolává zašpinění i vlhkosti. Nejvhodnější jsou výrobky s obsahem přírodních olejů a vosků. Na boty je nanášíme kartáčkem, důkladně rozetřeme a přeleštíme. Mnohem praktičtější jsou moderní přípravky s tekutější konzistencí a houbičkovým aplikátorem, kterými obuv ošetříme snadno a rychle.

boty

I boty potřebují péči!

foto:

3. Svěžest

Svěží pocit v botách a sebejistotu při jejich vyzouvání zajistí antibakteriální osvěžovač obuvi. Sprej s 24hodinovou působností účinně neutralizuje všechny nelibé pachy v běžné i sportovní obuvi a pomůže nám cítit se dobře v každé chvíli, takže se bez rozpaků můžeme zout na každé návštěvě.

Péče o tradiční materiály:

Kvalitní useň

Módní bota je nejčastěji vyrobená z usně. Charakteristickou vlastností tohoto přírodního materiálu je „vývoj“ vzhledu během užívání. Lícové vrstvy se stírají nebo mění barvu, v místech ohybů a vrásek vystupuje kontrastní barva, obuv získává jakousi patinu a vypadá „použitě“. Tyto změny jsou přirozené a žádoucí, nejde o vadu materiálu. A jak o konkrétní materiály pečovat?

Hladká useň

Tato kůže by měla být pravidelně čištěna a leštěna krémem nebo leštidlem bohatým na vosk, který zaručí výživu a především pružnost materiálu. Celoroční obuv z hladké usně bychom měli ošetřovat impregnací, která zabrání poškození špínou a zajistí voděodolnost obuvi. Pozor, nikdy nesmíte leštit vlhkou botu, protože by došlo ke s míchání leštidla s vodou a doba schnutí boty by vás mohla nepříjemně zaskočit.

Semiš

Semišovou nebo nubukovou obuv (tzv. broušené usně) zbavte hrubých nečistot pryžovým kartáčkem nebo čisticí gumou a poté ošetřete čisticím sprejem. Ideální je po ošetření použít přípravek oživující původní barvu materiálu (tzv. color renovator – černý nebo bezbarvý). Nakonec použijte impregnační sprej waterstop. Semiš nikdy neoplachujte čistou vodou, protože vlákna po uschnutí ztvrdnou a bota ztratí svůj původní „měkký“ vzhled.

boty

Různé materiály potřebují různou péči.

foto:

Lakovaná kůže

Nečistoty z povrchu lakované kůže nejdříve odstraňte jemným vlhkým hadříkem a poté povrch ošetřete vyživující emulzí pro lakované kůže.

Mikrotkanina

Obuv vyrobená z textilu se snadno zašpiní a navlhne. Před prvním nošením proto použijte vhodnou impregnaci. Textilní materiály čistěte kartáčováním a čisticí pěnou na textil. Po vyčištění je nezbytně nutné obuv impregnovat sprejem. Trendem poslední doby je praní textilní obuvi v automatické pračce, před tímto postupem výrobci obuvi varují a rozhodně ho nedoporučují.