Nemám ráda řeči o sexu u dětí ve škole! Co zas bude v září?

Příběhy 2. července 2012

Co říkat dětem ve škole o sexu? Tak to je debata, z níž by mohla vzniknout občanská válka. Marika má jasno: na místě je prudérnost.

Kdyby bylo na ní, zakázala by všechny časopisy s erotickými fotkami a v televizi pořádně přitvrdila cenzuru. „Snad nejsem jediná, koho děsí, že se kolem nás pořád jenom ukazuje sex a pořád se o něm mluví.

Nemůžete jít do trafiky, aby na vás nevypadly hromady časopisů, na kterých jsou nahé ženy a různé pochybné nápisy, a nemůžete si pomalu zapnout žádný televizní program, aby tam nebyly nějaké divné scény. A to už nemluvím o internetu,“ rozčiluje se.

„Nejsem žádný blázen, mám sex normálně ráda, ráda se s manželem miluji a nemám s tím žádný problém, jenom mi strašně vadí, jak se z toho dělá houska na krámě.“

Připadá jí totiž, jako by dnes blízký vztah mezi lidmi, který se projevuje právě při milování, neměl žádnou hodnotu než jakékoli jiné zboží.

„Ale dobře, dospělý člověk si s tím nakonec nějak poradí, ale vadí mi, kolik z toho se pořád servíruje dětem. Naposled mě opravdu rozčílila paní učitelka mojí dcery, která je v sedmé třídě, která dětem zadala úkol vymyslet básničky, ve kterých bude slovo vagina a penis a sex. Z toho jsem byla úplně zděšená, nechtěla jsem tomu věřit, když mi to dcera doma vyprávěla, že to vymýšleli ve škole!“

Vagina nebo koleno

Obě její děti v tomto věku (synovi je třináct) vědí, co ta slova znamenají, vysvětlili si to doma na obrázcích, ale Marika si opravdu nemyslí, že by bylo na místě se tím zabývat tímto způsobem. Samozřejmě četla všechny debaty o tom, že je to pro děti dobré, že budou mít odpovědnější vztah k sexu, ale s tím hluboce nesouhlasí. Naopak podle ní se tím celá záležitost zlehčuje.

„Jako by vagina znamenala to samé, co třeba koleno! Pak ať mi někdo vysvětlí, proč tedy kolena běžně na veřejnosti ukazujeme, ale tahle intimní místa schováváme. To bychom mohli rovnou chodit nazí, kdyby to nemělo být trochu tajné. Byla jsem si s paní učitelkou promluvit, že s tím opravdu nesouhlasím, aby se moje dcera účastnila takového vyučování, ale myslím, že jsem ji nepřesvědčila.

Dívala se na mě, jako bych vylezla odněkud ze středověku a pálila knihy. Myslím, že vůbec nepochopila, co jsem se jí snažila vysvětlit – že chci, aby moje děti věděly, jak to mezi dospělými chodí, jak to všechno funguje a jak se to dělá, ale aby se pro ně sex nestal něčím úplně běžným, na čem v podstatě nezáleží, co můžeš mít, kdy chceš, a nepotřebuješ k tomu druhému člověku žádný vztah.“

dcera

Dcera dostala za úkol napsat básničku. Nic proti - ale měla být o vagině!

zdroj: www.thinkstock.cz
žena

Učitelka se na mě dívala, jako bych vylezla ze středověku.

zdroj: www.thinkstock.cz

S učitelkou nebyla řeč

Marika tehdy odešla ze školy s nepořízenou, učitelka řekla, že si neumí představit, jak by její dceru vylučovala z některých předmětů a kde by měla čekat, než se tato látka probere. Marika si to chce přes prázdniny promyslet a domluvit se v září s ostatními rodiči ve třídě.

„Snad se mi podaří s některými domluvit a pak říct učitelce nějaká pravidla, která by se měla dodržovat. Jenže připadám si jako bojovník s větrnými mlýny. Stejně děti před tím vším uchránit nedovedu. Doufám jenom, že si snad z naší rodiny odnesou nějakou lepší představu o tom, co je správně a jak se chovat.“

Co si myslíte o sexuální výchově? Měla by se tato tematika ve škole probírat? Vyjádřete svůj názor v komentářích pod článkem.