Lenčino prokletí:Mlátil mě táta, mlátí mě manžel

Příběhy 13. června 2013

Čtenářka Lenka vyslechla naši výzvu a napsala nám do redakce o své vlastní temné zkušenosti s domácím násilím. Do předmětu mailu napsala: A taková to byla láska...

Bylo mi devatenáct let a moc jsem se chtěla odstěhovat od rodiny. Hlavně proto, že jsem se bála táty. Když se vracel opilý z hospody, s mamkou a sourozenci jsme kolikrát ve strachu utekli ven...

Pak jsem se seznámila s Rudou. Měla jsme pocit, že se o mě konečně někdo zajímá. Jezdili jsme s kamarády na výlety, stanovali, cestovali. Ruda hrál fotbal, líbilo se mi, jak je rázný, vtipný, pohotový a takový „chlapák“, ke kterému si nikdo nic nedovolil. Cítila jsem v něm oporu, dokonce i můj táta ho respektoval.

Chytil mě pod krkem a zdvihl

Otěhotněla jsem a měla jsem velkou radost. Jenže Ruda si mimčo nepřál. Ale já jsem se bála jít na interrupci. A hlavně jsem tam jít nechtěla! Nakonec se do toho vložila rodina a my se vzali. Všechno běželo tak nějak normálně. Až do pátého měsíce těhotenství, kdy mě manžel při hádce rozzuřeně uhodil. Tu facku cítím ještě dnes... Pak práskl dveřmi a šel na fotbal.

Napište nám svůj příběh

Své příběhy nám zasílejte na adresu DOPISY@SANOMAMEDIA.CZ. Uvítáme i vaše portrétní fotografie, ale podmínkou nejsou. Do předmětu prosím uveďte heslo: Příběh.

Brzy začalo kontrolování, co vlastně doma dělám, jak uklízím, s kým se bavím. Několikrát denně volal domů, jestli tam jsem. Jednou jsem se s malým Liborkem vrátila asi o půl hodiny později a Ruda se rozžhavil do běla. Zatlačil mě v kuchyni do kouta, chytil mě pod krkem a zdvihl. Neskutečně řval, že jsem líná kráva, která má určitě chlapa. Nemohla jsem dýchat, Liborek začal křičet. Manžel se mnou mrskal o zem a kopal do mě. Schoulila jsem se na zemi a brečela. Můj dvouapůlletý syn plakal a objímal mě.

Našla jsem azyl

Stupňovalo se to. Zakazoval mi přátele, vídat se s rodiči, sprostě mi nadával. Když se mu něco nelíbilo, chytil mě, ohnul přes koleno a seřezal mi zadek. Něco se ve mně zlomilo, naskočil ten starý strach z domova, vzpomínky, jak nás táta bil, a já začala jednat.

Liborek se v té době budil v noci, plakal a začal se počurávat. Na oddělení péče o děti mi dali kontakt na poradenské centrum pro ženy ROSA. Muž mi vyhrožuje zabitím, takže mi nabídli utajené azylové ubytování.

Čeká mě ještě velký boj – Ruda začal vyhrožovat, že mě zničí, připraví o Liborka, dostane do Bohnic... Ale já se nedám!

V azylovém domě jsem se seznámila s ženami různých profesí. Cítím, že nejsem na tu bolest sama, což je pro mě hodně důležité. A jedna malá radost už se mi dostavila – Liborek se přestal v noci budit a už se nepočurává.

boj

Muž mi vyhrožuje zabitím...

zdroj: www.thinkstock.cz

Zažíváte doma podobné situace jako Lenka? Týká se vás bezprostředně, co jste si přečetla? Kontaktujte třeba centrum ROSA na lince 241 432 466 nebo 602 246 102. Vše má řešení!