Miluju seriály, a nejsem proto slepice

Příběhy 30. září 2016

Jen to, že Marcela relaxuje u televizních seriálů, z ní nedělá hloupou husu. Ale manžel to nechápe.

„Nemůžu za to, ale mě příběhy na pokračování prostě baví. Muž a sestra tvrdí, že jsem cvok, když sleduju všechny, které se vůbec stihnout dají. Prý se mnou není rozumná řeč, když nějaký zrovna běží,“ konstatuje Marcela (46).

Ale těmito poznámkami to nekončí. Muž se hodně zlobí, občas nadává, že vyhodí televizi z okna, že si bral normální ženskou, a ne maniaka. A Marcelina sestra ho v tom podporuje.

„Ale opravdu nevím, co je na tom tak špatného? Proto se přece seriály vysílají, aby se na ně lidi dívali, ne? Podle mě je to dobře napsané, jenom mě mrzí, že při nejlepší vůli nemůžu vidět všechny.

Štve mě, že se ty televize nemůžou nějak rozumně dohodnout, kdy se co bude vysílat, aby diváci mohli stihnout všechno, co se jim líbí. Pro mě by vůbec nemusely být žádné ty Hlasy a SuperStar, nebo jak se to všechno jmenuje. Kdyby radši nechali večery volné pro pěkný seriál…“

Kupuju si i dévédéčka

Marcela stíhá všechno. Sotva přijde z práce domů, začne Ulicí a pak televize střídá podle toho, který je zrovna den.

Nejradši má asi Ordinaci, ale ráda se podívá, když opakují nějaký starý seriál na stanici Barrandov. Dokonce si koupila všechny, které prodávali v trafice na DVD, a teď si objednává série vydané Českou televizí, i když jsou drahé.

„Přihlouplé latinskoamerické telenovely mě nikdy nebavily, ty postavy mi vůbec nejsou blízké a sympatické.“

„Není každý seriál takový, jako byla Nemocnice na kraji města od pana Dietla. Ale musím pochválit, že i ty nové věci jsou moc pěkné. Jenže jediný seriál, na který byl můj muž schopný a ochotný se se mnou dívat, byl fotbalový Okresní přebor. Prý konečně vymysleli něco pro chlapy. Já nevím, co proti seriálům má..."

Je to prostě relax

Marcela argumentuje, že přece není blázen, aby si myslela, že seriálové postavy jsou skuteční lidé. Ví, že je to jenom všechno podle scénáře, ale líbí se jí, že řeší skutečné problémy jako ona, že když jsou Vánoce, tak oni taky mají Vánoce.

Nebo třeba nějaké zdravotní potíže, které existují v její rodině taky. „Krásně si u toho odpočinu, jako kdybych se setkávala s dobrými přáteli.

A že mi to zabírá nějaký čas? Však doma je všechno hotovo, muž si nemůže stěžovat, že bych něco zanedbávala, tak co. Já mu do jeho hokeje taky nikdy nemluvím. Ale hádat se s ním nechci.“

ženy televize seriál
zdroj: Isifa.com

Proč seriály zabírají?

Podle psychologů způsobují současný boom seriálů především tři faktory:

  • Potřeba odpoutat se od reálných problémů. Vzniká proto, že svět je příliš složitý a náročný. I ten nejchytřejší mozek potřebuje občas vypnout a nechat svět běžet kolem, aniž by do něj zasahoval. Sledování seriálů k tomu napomáhá.

  • Menší kontakty mezi lidmi. Pro ženy je typický zájem o osudy jiných lidí. Protože ale trávíme příliš času v práci a v jeho zbytku sotva stíháme péči o rodinu, nemáme tak široký okruh známých, jako mívaly naše matky a babičky. Seriálové postavy nám je aspoň trochu nahrazují.

  • Menší ochota číst. Přečíst si třeba Angeliku v knize je pěkné, ale podívat se na filmový seriál je jednodušší, že?

Takže máte si sledování televizních seriálů vyčítat? Pokud kromě toho stíháte také normální život a pohyb na zdravém vzduchu, tak ne. A stíháte?