Můj přítel byl holkař. Zahne mi?

Příběhy 19. listopadu 2017

Zvyk je železná košile, říká se. Má se Martina bát, že se její partner vrátí ke starému způsobu života?

„Mám nového přítele, jsme spolu skoro rok a jsem s ním šťastná. Tedy byla bych úplně šťastná, kdybych pořád nemusela myslet na to, že byl – no děvkař. Prostě na holky,“ říká nešťastně Martina (40).

Její nový partner, se kterým se seznámila náhodou v kavárně, odpovídá přesně typu, který popisuje: je přitažlivý a příjemný, mohl mít, kterou si zamanul, a taky toho vždycky využíval.

Teď jí tvrdí, že to je všechno minulost, že to platilo, dokud nepotkal tu pravou, tedy Martinu. A že teď nepotřebuje spát s každou, kterou potká, když má stálou přítelkyni, kterou miluje.

„Prý opravdu do teď nepotkal nikoho, kdo by se mu líbil i jinak než fyzicky, že teprve já mu připadám jako žena, se kterou chce žít. Jenže já si říkám, že to platí teď, ale bude to platit třeba za rok, až ho trochu omrzím? Bude ho pořád bavit život jenom se mnou, když předtím střídal holky jako ponožky?“ Tyhle otázky si Martina klade pořád dokola.

Starého psa…

Martina se radila se svými dvěma nejlepšími kamarádkami, ale každá říká něco jiného.

Jedna, že se každý může změnit, a že přece pro každého chlapa je přirozené, že vyzkouší spoustu žen, než se nakonec usadí s jednou, se kterou má potom rodinu, a je jí věrný. Tvrdí, že i Karel Gott se přece nakonec usadil.

„Hrozně ráda bych tomu věřila, ale ta druhá kamarádka zase říká, že by mu nevěřila."

„Že když byl zvyklý žít nezávisle a mít v posteli každou chvíli jinou, že mu to bude chybět, protože chlapi jsou prostě takoví."

„Prý neexistuje žádný, který by nechtěl co nejvíc ženských, a když je navíc přitažlivý a lezou mu do postele samy, byl by hlupák, aby toho nevyužil. Prý se mnou třeba opravdu bude chtít zůstat, i si mě vezme, ale mám počítat s tím, že mi bude v jednom kuse zahýbat.

Prý jestli mi to nevadí, můžeme mít nakonec i šťastné manželství. Ale ať si zvyknu, že nebudu ta jediná,“ popisuje Martina budoucnost, o kterou by nestála.

Utéct, nebo zůstat?

Přítele má ale hodně ráda, myslí, že se k sobě hodí, a ráda by s ním zůstala. „Jsou chvíle, kdy vůbec nepochybuju o tom, že mě miluje. Ale potom jdeme třeba po ulici a vidím, že se dívá po jiných, nebo večeříme v restauraci, a on si prohlídne každou ženu, která jde kolem.

Na to si určitě nezvyknu, tím jsem si jistá. A to přestože on říká, že to nic neznamená, že muži jsou prostě zvyklí prohlédnout si všechny ženy. A že prý já se určitě taky dívám po cizích chlapech. No to se tedy nedívám, ani mě to nenapadne!“

Martina by si hrozně nerada zbytečnou žárlivostí zkazila hezký vztah, ale nechce se hrnout do manželství, ve kterém by byla podváděná. Může se z děvkaře opravdu stát věrný manžel? Nechce se jí tomu věřit.

Koukat na jiné povoleno

  • Přestože se ve společenských rubrikách občas píše o hollywoodských hvězdách, které se musí léčit ze závislosti na sexu, nejde o moc běžnou závislost. A to, že byl nějaký svobodný muž úspěšný u žen, ještě neznamená, že by nemohl žít jinak.
  • Podle antropologů je zcela normální a zdravé, pokud se i zadaný muž podívá na cizí hezkou ženu. Samozřejmě pokud to nedělá urážlivým způsobem pro svoji stálou partnerku.
  • To, že nezavírá oči před existencí jiných žen, ještě není důkaz ničeho nemorálního. Je možné, že skutečně teprve nyní dospěl ze stádia mladíka, který si chce svobodně užívat, do stádia dospělého uvědomělého muže.