Jak zachránit manželství? Jednejte dřív, než bude pozdě

Psychologie 25. října 2012

Ať jste vdaná dva roky, nebo dvacet let, možná se v duchu užíráte nespokojeností. Jestli ne, tak gratulujeme, ale jestli jen trochu červíček hlodá, čtěte dál.

Je to pravda, se kterou se nedá hnout: Žijete-li v manželství nebo ve volnějším vztahu, problémům se čas od času nevyhnete. Pokud se k nim ale dokážete postavit čelem a včas je začnete řešit, ještě nemáte důvod panikařit.

Mnohem horší situace by totiž nastala, kdybyste si dlouhodobě namlouvala, jak u vás doma všechno senzačně klape. Všímejte si věcí, které vás a partnera trápí, a snažte se s tím něco udělat, dokud je ještě čas.

Jinak se vám totiž nakonec může stát, že se jednoho krásného dne vrátíte domů a v předsíni se přerazíte o jeho kufry zaparkované u dveří... Pro začátek nabízíme dvě dobré rady.

Jak tedy udržovat vztah „v pohodě“?

1. Zůstaňte nohama na zemi

Snad všechny milujeme romantické komedie a pohádkové příběhy, které jsou vždycky založené na stejném principu: do chudé dívky s dobrým srdcem se zamiluje boháč, princ nebo nějaký jiný pan Božský. Tisíckrát si můžeme opakovat, že realita většinou vypadá jinak, jenže když dojde na lámání chleba, nakonec každá z nás v hloubi duše doufá, že právě ona prožije něco podobného.

Ale na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že i když jeden vztah kvůli určitým neshodám ukončíme, v tom dalším se časem nejspíše dostaneme do stejné nebo minimálně dost podobné situace.

Jistě, všichni muži nejsou stejní, ale pořád se bavíme o chlapech, a ti jsou přece minimálně v těch základních bodech naprogramováni celkem podobně. A co z toho tedy pro nás ženy plyne?

Asi bychom měly být více realistické, nečekat od mužů zázraky a nehledat v nich spřízněné duše. Snažme se je více respektovat takové, jací skutečně jsou a odkud jsou. Pamatujme si, že pocházejí z Marsu, zatímco my jsme přece z Venuše...

nohy na zemi

Zůstaňte nohama na zemi.

zdroj: www.thinkstock.cz
princezna

Princezna z vás s největší pravděpodobností nikdy nebude.

zdroj: www.thinkstock.cz

2. Když dáváte, máte právo dostávat

Každý den se vracíte pozdě z práce obtěžkaná taškami a víte, že začne druhá práce na plný úvazek. Musíte uvařit, vyprat, vyžehlit, uklidit po manželovi nepořádek, plus na něj ještě od sporáku zavolat odpověď na jeho obvyklou otázku: „Miláčku, nevíš, kde mám bačkory...?“

V posteli byste se pak měla proměnit v přitažlivou, odpočatou a věčně roztouženou milenku.

Zřejmě už jste jen po přečtení výčtu těchto povinností dost unavená. Jestli vaše tělo i duše volá o pomoc, pak zcela právem. Dá se ale dovolat nějaké změny třeba i po dvacetiletém partnerském soužití? Té zásadní asi stěží...

Nicméně, jen se litovat a dál fungovat jako robot, bez toho aniž byste o svém vyčerpání před partnerem utrousila jediné slůvko, je nesmysl. Zkuste svého milého do dění v domácnosti malinko zapojit.

Nepoužívejte příkazy, jděte na to lišácky... Například mu řekněte, že když připraví večeři, zatímco vy uklidíte, můžete se pak spolu o to dříve odebrat do ložnice... Hrát si na železnou ženu, která všechno zvládne sama, se beztak nevyplácí.

večeře

Zkuste ho ponouknout, ať udělá večeři. Samozřejmě výměnou za něco...

zdroj: www.thinkstock.cz

Vlasta 43/2012 čtverec

UŽ TYHLE DVA ÚKOLY, KTERÉ JSME PŘED VÁS POSTAVILI, NEJSOU NEJJEDNODUŠŠÍ, ŽE ANO? ALE JEŠTĚ SI MŮŽETE PŘEČÍST DALŠÍ DOBRÉ RADY V NOVÉ VLASTĚ 43/2012.