Zamilujte se. Do sebe!

Psychologie 3. června 2012

Mít rád sám sebe a umět se pochválit, se v české společnosti (zatím) příliš nenosí. Pojďme se podívat, proč to změnit, a hlavně jak.

Usměrňování či kritika k dětství a dospívání patří. Mnoho z nás však během tohoto křehkého období zažilo také citové odmítání, chlad a lhostejnost, v některých případech dokonce otevřenou nenávist.

Tyto zkušenosti pak kráčejí ruku v ruce s pocity vlastní nedostatečnosti či neúspěchu. Mohou vést až k postoji: „Láska je tady jen pro ty nejlepší, a pokud chci taky kousek, musím si ho nejdřív zasloužit.“

Nikdo vám lásku nedluží!

Nemusíte! Zdroj lásky byste totiž měla hledat nejprve sama u sebe. „Pokud i v dospělosti neustále vyžadujete náklonnost od druhých, nenajdete to, co hledáte. Rodiče ani ostatní lidé vám lásku ‚nedluží‘. To, jak moc se máte rádi a do jaké míry si sami sebe vážíte, závisí jen na vás,“ vysvětluje pražská psycholožka Lucie Bouzková (www.bouzkova.cz).

„Lidé, kteří čekají na potvrzení vlastní hodnoty od okolí, jsou jako bezedné nádoby. Nezáleží, kolik chvály či pozornosti do nich nalijete, stejně budou nakonec zase prázdní.“

Chcete se neuspokojivých a frustrujících návyků zbavit? Tak to musíte začít sama u sebe. Základem je sebeláska – tedy schopnost přijmout se a mít se ráda se vším všudy. Jakmile si odpustíte chyby a nedokonalosti, rázem se ve vás uvolní obrovské množství dosud zadržované energie, kterou můžete začít využívat pro sebe a svůj osobní rozvoj.

Někteří lidé odejdou...

Nečekejte ale, že se jednoho rána probudíte a rázem k sobě zahoříte nekritickou náklonností. Schopnost sebelásky vyžaduje velký kus práce. Své chování a myšlení musíte měnit cíleně a postupně. „Vydáte-li se správným směrem a začnete se sama k sobě chovat s respektem, brzy pocítíte žádoucí změny. Vaše myšlenky budou pozitivnější, emoce v jejich důsledku příjemnější a postupně se bude zvyšovat i vaše sebedůvěra. Začnete k sobě být vnímavější a více pečovat o své potřeby,“ vyjmenovává psycholožka.

žena

Kdo jiný by byl více hoden vaší lásky než vy?

zdroj: Isifa.com

Připravte se však na to, že tato změna se promítne i do vztahů s okolím – odejdou ti, kteří se vašimi komplexy a životními nezdary ve skrytu duše bavili, nebo je vaše slabosti činily silnějšími. Takže těch litovat nemusíte. Navíc do vašeho života zavítají lidé, kteří si budou umět vážit nejen vás, ale také sami sebe. S těmi se vztahy budují mnohem jednodušeji.

Co je sebeláska?

  • Sebepřijetí bez porovnávání s ostatními, bez snahy vyniknout.
  • Schopnost uznávat vlastní i cizí potřeby jako rovnocenné.
  • Umění odvíjet svou hodnotu na základě vlastního úsudku.
  • Vnitřní klid a harmonie, tedy že se vám hlavou nehoní myšlenky na to, co musíte či nesmíte, máte zkrátka radost z toho, že jste!
  • Rozhodnutí nevystavovat tělo zbytečným stresovým situacím a napětí.
  • Schopnost nacházet řešení i ve složitých životních situacích – nestavět se pasivně do role oběti a nechat se osudem smýkat ode zdi ke zdi.
  • Umění najít rovnováhu mezi povinnostmi a zábavou.
  • Schopnost trávit čas sama se sebou a svými myšlenkami a mít radost ze své vlastní společnosti. A co sebeláska opravdu není plus tři praktická cviční, která vám pomohou se do sebe zamilovat, najdete na www.sensaklub.cz.

A co sebeláska opravdu není plus tři praktická cviční, která vám pomohou se do sebe zamilovat, najdete na www.sensaklub.cz.