Otázka života či smrti:Dovedla byste se ubránit napadení?

Psychologie 25. července 2012

Věřila byste, že v Česku je znásilněná každá osmá žena? A že jen 300 z nich to nahlásí policii? Radši se připravte k obraně, útok může potkat i vás.

Útočníci často číhají na ženy také kvůli oloupení. Protože žena vždycky vypadá jako snadnější oběť. Znásilnění je ale bohužel nejčastější, podle policejních statistik tvoří přes čtyřicet procent všech mravnostních deliktů u nás.

Zoufalý je taky fakt, že naprostá většina případů přijde ze strany známé osoby! Může to být manžel nebo někdo známý z práce nebo ze skupiny přátel či rodiny. Jenom v 11 procentech je pachatelem neznámý muž.

Ať už ale útočníka znáte, nebo ne, zásadní je umět se bránit. Protože pokud nemáte zbraň nebo neovládáte techniku sebeobrany, zvyšuje se podle statistik riziko vašeho zranění o 27 procent!

Co radí odborníci?

  1. Především nechodit do míst, kde je vysoké riziko napadení. Určitě znáte ve vašem městě tyhle divné temné parky a osamělé uličky.
  2. Když zpozorujete něco nebezpečného, utečte. Zapomeňte na nákup nebo kabelku, a honem pryč! Nejlepší obranou je totiž určitě útěk.
  3. Pokud se utéct nedá, zaútočte. Jakkoli, ale hlavně tvrdě (na nepřiměřenou obranu se vykašlete, když jde o život).

Obrana se dá naučit

Nejlepší technika útoku je prý taková, která zastaví soupeře do tří minut. Jenže bez tréninku budete nejspíš ve vleku emočních reakcí a tedy jaksi "neefektivní".

Takže potrénujte. Buď se zapište na nějaký kurz sebeobrany, nebo si vezměte na pomoc knihy. Praktičtější a návodnější je ale audiovizuální nosič.

DVD Sebeobrana pro ženy 2

Spolu s aktuálním číslem časopisu Marie Claire právě vychází první díl trilogie výukových DVD Sebeobrana pro ženy. Naučíte se v něm, jak reagovat při napadení zepředu.

A abyste se naučily základní obranné pozice a chvaty, čekají vás další dva díly:

DVD Sebeobrana pro ženy 3

Ve druhém dílu, který vyjde s Marie Claire 9 (v prodeji od 23.8.2012), se naučíte, jak reagovat při napadení zezadu.

DVD Sebeobrana pro ženy 4

A ve třetím dílu u Marie Claire 10 (v prodeji od 25.9.2012) doplníte své znalosti, jak se bránit při napadení se zbraní a jak používat obranné prostředky.

Dývka jsou zdarma, cena časopisu se nijak nezvyšuje!

Však se podívejte na ukázku:

A POZOR!

I když jsme mluvili o temných koutech a uličkách, pamatujte, co jsme řekli o statistikách v úvodu - napadení s cílem znásilnit a ponížit vás může čekat i doma nebo na večírku u přátel nebo na chatě u kamaráda...

Marie Claire 8

Útočníci totiž nebývají jenom perverzní psychopati, ale muži, kteří si potřebují dokázat, že nad vámi mají moc. Nezáleží na tom, jestli zrovna na sobě máte kratičkou minisukni, nebo staré džíny a flanelovou košili – jste prostě žena.

Dobré ale je, že se útočícímu muži můžete ubránit na úrovni fyzické i psychické, i když to není lehké. Naučit se to dá. Třeba s pomocí DVD z Marie Claire.