Hledám kámošku, značka: urgentně

Psychologie 21. listopadu 2013

Skvělá přítelkyně, se kterou můžete vyrazit na dámskou jízdu, ale zrovna tak se jí bez obav svěřit a vyplakat na rameno, je k nezaplacení. Pokud jste ji dodnes nenašla, kde ji v tomhle věku vzít?

Když jsme byly malé, najít si kámošku nebyl problém. Šlo to prostě samo. Na střední už to byl trochu oříšek. Holky se shlukovaly do skupinek a zapadnout do některé z nich nebylo vždycky jednoduché – obzvlášť když jste se ani v jedné necítila jako „mezi svými“. Hlouček intelektuálek, pro které byly známky na prvním místě, vám nic moc neříkal. Blondýny s nosem nahoru, které se zajímaly pouze o módní trendy, se vám zdály povrchní. Sportovkyně, co chodily třikrát týdně na tréninky, pro vás byly moc akční. Čas plynul a vy jste se nakonec kamarádila se všemi, ale vlastně s nikým. A vysoká? Ta byla, co se kamarádek týče, střední přes kopírák.

Dnes jste dospělá, a přestože máte děti, manžela, práci a několik dobrých známých, cítíte, že ve svém životě něco, nebo lépe řečeno někoho, postrádáte… Ano, chybí vám kamarádka „na život a na smrt“.

Dokud nás muž nerozdělí?

Vidět hloučky „bab“, které pořádají nájezdy na nákupní centra, smějí se u sklenky vína, chodí spolu do kina a vyrážejí na letní dovolenou, není v amerických filmech a seriálech nic neobvyklého. Třeba Sex ve městě, kde hlavní hrdinky i po třicítce společně obrážejí bary, obchody a ohromně se u toho baví.

Může se ale něco podobného odehrávat i ve skutečnosti? Podle psycholožky Jitky Douchové jsou přátelství tohoto typu spíše výjimečná.

„Často za mnou přicházejí rozvedené ženy po čtyřicítce, pro které byla mnoho let na prvním místě rodina. Svým dětem a manželům obětovaly vše, dokonce se vzdaly i kamarádek. Teď jsou samy a přítelkyni, kterou by v těchto chvílích potřebovaly, dost postrádají.“

sex ve městě

V životě to bohužel jako v seriálu Sex ve městě většinou nechodí.

foto:

Nedostatkové zboží

Řekněme si to na rovinu – čím jsme starší, tím jsme k sobě i k jiným kritičtější a náročnější. Pravdivost této přímé úměry potvrzují i psychologové.

„Dětská přátelství vznikají spontánně. Jsou upřímná a uzavírají se rychle. Stačí pár hodin na hřišti,“ říká psycholožka Zuzana Slezáková.

„Najít skutečnou přítelkyni ve zralém věku je o dost těžší a také pomalejší. Jsme opatrnější, vybíravější a máme víc požadavků. Dětská přátelství se navazují hlavně přes emoce, v dospělosti se přidává i rozumové zvažování.“

Důvod, proč potřebují mít ženy už od nepaměti po svém boku věrnou kamarádku, je prostý – mluvením se zbavujeme stresu a napětí. To proto se po několikahodinovém tlachání cítíte uvolněná a víc v pohodě. Dokonce máte pocit, že i na neřešitelné problémy najednou existuje řešení.

Mluvením o svých starostech i radostech vyjadřujete samu sebe a uvědomujete si, kým opravdu jste. Vylévání srdíčka má pozitivní vliv i na zdraví. Ventilace pocitů přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, prospívá srdeční činnosti a zvyšuje vitální kapacitu plic.

Jak vidno, kamarádky jsou lékem nejen na bolavou duši, ale i nemocné tělo. A proto, milé dámy, až tu svou najdete (a vy ji určitě najdete!), střežte ji jako oko v hlavě.

kamarádky 2

Dětská přátelství se navazují bez zábran.

zdroj: www.thinkstock.cz
kamarádky 3

Po "pokecu" s kamarádkou jako by starosti zmizely.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jak udržet přátelství?

Už jste svoji spřízněnou duši našla? Nenechte se o ni za žádnou cenu připravit!

Jak si udržet dobré přátelství:

  1. NEMĚŇTE JI Svou kamarádku berte takovou, jaká je, se všemi jejími chybami. Nikdo není dokonalý, takže i na ní, stejně jako na vás, se nějaká ta moucha najde.
  2. NEPOUČUJTE JI I když jste o své pravdě nanejvýš přesvědčená, nevnucujte ji kamarádce. Až bude chtít znát váš názor, jistě se vás na něj zeptá.
  3. UDĚLEJTE SI NA NI ČAS Být dobrou přítelkyní je závazek. Když se ocitne ve stavu nouze či bude potřebovat vaši podporu, musíte jí ji poskytnout ve dne v noci.
  4. NEKRITIZUJTE JI ANI JEJÍ BLÍZKÉ I když jsou podle vás její děti největší lumpové na světě a její manžel je vám víc než nesympatický, nechte si kritiku pro sebe. Předejdete tak zbytečným konfliktům.
  5. NEVYSÁVEJTE JI Každý potřebuje volnost a čas sám pro sebe, i vaše přítelkyně. Proto jí nevyčítejte, když jednou za čas místo na kafe s vámi vyrazí raději na masáž nebo ke kadeřnici.
  6. NELŽETE JÍ Ani vám se nelíbí, když z vás někdo dělá pitomce. Proto ke své kamarádce buďte upřímná i za cenu, že se jí to nebude třeba dvakrát líbit.
  7. NEŽÁRLETE NA NI Žárlivost dokáže zničit nejen milenecký vztah, klín dokáže vrazit i mezi přátele. Jestli se nechcete zbytečně hádat, zapomeňte na žárlivé výstupy. Co na tom, když se na večírku bavilo víc chlapů právě s ní, příště se misky vah obrátí a středem pozornosti budete pro změnu vy.
  8. DÁVEJTE SI DROBNOSTI Malý dárek potěší a je důkazem, že na dotyčnou osobu myslíte. Radost jí můžete udělat její oblíbenou čokoládou, přívěskem s jejím jménem či třeba lakem na nehty.

kamarádky 1

I malá drobnost potěší.

zdroj: www.thinkstock.cz