Dnešní trend: Mladí a... klidní?

Psychologie 7. února 2013

Přichomýtl jsem se nedávno k rozhovoru dvou kamarádek. Povídaly si o svých náctiletých ratolestech. Že prý je to zvláštní, jak dlouho už jsou se svými partnery. Zvláštní – také mě to už párkrát napadlo v souvislosti s mou dcerou. Jen jsem netušil, že je to dnes skoro běžné.

Samozřejmě nic proti tomu, chválím to a jsem tomu vlastně rád. Ale když si vzpomenu na svá telecí léta mezi patnáctkou a pětadvacítkou… To byla nekončící jízda na toboganu! Když spolu dva chodili druhý týden, už byli bráni jako nudně ustálený pár.

A co je na tom?

Zprvu rádoby nenápadně a potom už otevřeně jsem zasondoval u své dvacetileté dcery. Její vztahy sice pětiletky zatím nedosáhly, ale i tak mi v době, kdy jí bylo kolem šestnácti sedmnácti, připadaly astronomicky dlouhé i dva roky. „Co ti na tom připadá divného?“ reagovala, „co vím, tak spousta holek to tak má,“ dodala.

„Se svým klukem jsem už pět let,“ potvrzuje i její kamarádka, jednadvacetiletá Žaneta z Prahy. A proč? „Ježíš a proč ne? Klape nám to, jsme spolu spokojení, co je na tom zvláštního,“ diví se mému dotazu.

Výlet časem

O pár dnů později jsem měl sraz z gymplu. Určitě znáte tyhle sedánky, kdy se najednou zvedne mlha a vítr a jste o pár desetiletí zpátky v čase a znovu zažíváte spoustu tehdejších eskapád. Nadhodil jsem téma, které mi leželo v hlavě - délky našich tehdejších vztahů. Po dvou hodinách hodně živého vzpomínání a probrání desítek lidí jsme v hlavách vypátrali pouze jedinou dvojici, která spolu setrvala neskutečný celý jeden ročník.

Na druhý den jsem se znovu poptal dcery. Zajímalo mě, kolik holek z jejího okolí má ty delší vztahy, jak mi tvrdila. Asi u jedenáctého jména jsem ji zarazil - víc jsem nepotřeboval. Už tak to bylo asi desetkrát víc, než jsem dal dohromady ze svých mladých let.

mladí

Věrná a dlouhodobá láska prý u dnešních mladých není nic podivného. Před pár lety bývalo jinak...

zdroj: www.thinkstock.cz

Tak jak to vlastně je?

O současné generaci –náctiletých a čerstvě –cetiletých se mluví spíš ve spojitosti s pojmy nevázanost, promiskuita a podobně (ostatně nemluví tak pokaždé starší o těch mladších?). Jo a taky že prý nečtou. A pak najednou z různých průzkumů vyplývá, že padesátníci jsou přelétavější než teenageři a že druhá míza je asi silnější než puberta.

„Hele, znám i dost těch, kteří to docela střídají, takže zase to neber tak, že jde o úplně běžnou věc,“ vrací mě trochu zpátky na zem Žaneta. Takže je otázkou, nakolik silným fenoménem tenhle zvláštní jev, zvaný „mladí a věrní“, vlastně je. I když - alespoň v porovnání s dobou o zhruba čtvrtstoletí zpátky - skutečně existuje.

Vlasta 6/2013

Co si o tomto "trendu" myslí naše celebrity? Souhlasí s názorem, že dnešní mladí jsou věrnější a jejich vztahy bývají dlouhodobé? A jak to mají se vztahy ony? Čtěte v nové Vlastě 6/2013.

elektronické předplatné