Vážně chcete vědět, čím se baví vaše děti?

Psychologie 13. 5. 2013

Naši dědové a babičky honili káču, my cvrnkali kuličky a skákali gumu a dnes je nejlepším kámošem každého dítěte počítač. Nebo mobil, notebook, iPad, zkrátka cokoli, s čím se dá připojit na internet. Víte, co dnes "na síti frčí"?

2. Planking

na síti 4
foto:

Položit se jako prkno tváří dolů nejlépe někde, kde je to nebezpečné či potrhlé, zvěčnit se při tom a pak to vyvěsit na Facebook anebo YouTube. To je podstata plankingu.

Tahle fotografická mánie vládla internetu zhruba před dvěma lety, i když samotný její princip spadá zřejmě až do roku 1997, kdy se tomu ale neříkalo planking, nýbrž Laying down game.

Planking – název je odvozen z anglického výrazu pro prkno „plank“ – postihl statisíce šílenců. „Ležící prkna“ se válela všude – uprostřed silnice, na školních lavicích, nákupních vozících, autech nebo na komíně. Touha vytvořit lidské prkno na co nejbizarnějším místě se zdála být nekonečná.

Nebyla. Pomyslnou tečku za zdánlivě nevinnou zábavou učinil jeden dvacetiletý Australan, který zkusil „položit prkno“ na zábradlí balkonu. Spadl a zabil se.