Léto se blíží: Jak se na dovolené nepozabíjet?

Psychologie 17. června 2013

Psychologové a manželští poradci se málokdy v něčem shodnou. Existuje přece jen jedna výjimka: svorně tvrdí, že nejrizikovější situací v partnerském vztahu je společná dovolená. My vám teď poradíme, jak ji přežít.

Na začátku je otázka: Spolu, nebo každý zvlášť? Zmínění psychologové tvrdí, že společná dovolená je zátěžovým prvkem vztahu zejména proto, že partnera obvykle uvidíte v situacích, ve kterých ho neznáte. A může to být šok!

Jenže co když čtrnáct dní trčíte na hotelovém pokoji, protože venku leje tak, že byste psa nevyhnala? Ponorka tu může dorazit raz dva.

Vyberte si parťáka

Když už se rozhodnete vyrazit v páru, zvažte, zda jedete s tím pravým. Například dva Placáci pravděpodobně umřou na pláži žízní. Optimista zahořkne v momentě, kdy dostane průjem.

A dorazí ho Strýček Skrblík, kterému dojde, že potraviny, které tak draze zakoupil, se patrně zkazí. Zkusí je tudíž sníst sám a na záchodě se budete střídat.

Průzkumník vás zapudí, když večer usnete ve chvíli, kdy vám bude referovat o stavu vykopávek na místním hradě. Záchranou pro všechny je v takovém případě Vedoucí. Já vím, občas vám tou svou důležitostí leze krkem, ale tady se jeho záchranný plán, který doma celý rok připravoval, bude hodit.

Těm, kteří si myslí, že svého partnera skutečně znají, a věří, že dovolenou přesto přežijí, přejeme hodně štěstí a klidný let.

pláž

Jestli jste Placák, je fajn vzít na dovolenou s sebou někoho, kdo vám na pláž bude nosit drinky.

zdroj: www.thinkstock.cz

Dnešek versus pravěk

Dovolenkáře lze jednoduše rozdělit bez ohledu na pohlaví do následujících skupin.

  • Placák Poznáte ho podle věty „Já sebou tady na pláži teď plácnu a vy si mě pak zvedněte.“ Do moře odbíhá, pouze musí-li na malou. Pití mu potajmu nosí děti.
  • Strýček Skrblík Před dovolenou stráví víkend v outlet centru, kde nakoupí vše od vodních pistolí až po matračky. Ochotně zaplatí nadlimitní kilogramy jen proto, že voda v letovisku je prý drahá. Když po příletu zjistí opak, podlehne depresi.
  • Optimista Vychází z předpokladu, že když si zaplatil all inclusive, bude celou dobu svítit sluníčko, okna hotelu nebudou mířit na skládku a prášky proti průjmu si balí jenom zbabělec.
  • Průzkumník První den s vámi ještě u moře vydrží, ale pak už se vidíte jen u snídaně. S průvodcem v ruce pak vyráží na průzkum pamětihodností. A k večeři si o nich pro vás připraví referát.
  • Vedoucí Je jediný, kdo má v kufru lepidlo na propíchnutý kruh. Jeho mottem by se mohla stát věta: „Já jsem to říkal.“ Na druhou stranu má obvykle záložní plán, který se může hodit.

Hlavně nic neřešte

Odborníci na léčbu lidských duší důrazně varují: Rozhodně nejezděte na společnou dovolenou cokoliv řešit! Chování pubertálního syna a fakt, že dcera je v tom a není si jistá s kým, vyřešte doma. A hlavně si nemyslete, že když vám to doma "skřípe", společná dovolená to spraví. Upřímně, bude to spíš poslední hřebík do rakve.

Co s tím?

Jeďte každý sám! Partner ať vezme do ruky prut, do druhé stan a vyrazí na čtrnáct dní na ryby. Žena si ve stejné době zabalí kufr, nasedne na letadlo a v Tunisku se stane Placákem. Zbytek dovolené klidně mohou trávit spolu na horách a při čekání na medvěda si líčit úžasné dovolenkové zážitky.

Jestli fakt lpíte na společné cestě, předem si dohodněte pravidla hry. Začněte tím, že vyskytnou-li se během pobytu problémy, necháte si hádky až na doma.

Vymyslete si paralelní program. Přibalte si do kufru notebook, pár filmů, knížku. A ujistěte svého partnera, že když opravdu bude psí počasí, může si místo čtení vyrazit do baru třeba na striptýz.

Ono není od věci ujistit se, zda na dovolenou odjíždíte se stejnými představami o svém přímořském intimním životě. Doporučuje se, abyste podle termínu menstruace řešili i datum odletu do teplých krajin. Kromě sexu je fajn řešit včasně i peníze. Kapesné rozdělte hned po příletu a nemluvte partnerovi do toho, za co to své utrácí.

dovolená

Některé věci je nejlepší řešit co nejdříve. Vyhnete se tak následným problémům.

zdroj: www.thinkstock.cz