Zabouchněte konečně dveře mamahotelu!

Psychologie 20. června 2013

Lednička plná, jídlo navařeno, vyžehlené prádlo naskládané do komínků ve skříni. Komu by se chtělo jinam? Jenže vy už toho máte tak akorát dost! Je čas, aby vaše dospělé dítko šlo o dům dál.

Je jim třicet a pořád bydlí u rodičů. Klasický případ "hostů mamahotelu"! Máte-li takovou ratolest doma a přemýšlíte, jak ji „vystrčit“ do dospělosti, nejspíš vás nepotěší, že podle statistik téměř 20 procent mamánků hodlá žít u rodičů tak dlouho, dokud to budou ochotní tolerovat. Až 30 procent se odmítá stěhovat, dokud nenajdou partnera, s nímž by mohli společně bydlet.

Mladí vyžírkové

Nejenže očekávají plný servis, ale podle statistik většina „hostů“ mamahotelu nijak nepřispívá na rodinné výdaje a nepodílí se ani na domácích pracích. Ba co hůř, skoro polovina si od rodičů s klidným svědomím půjčuje peníze.

Přitom ne že by je neměli. Zatímco vy vaříte a staráte se o domácnost - a taky všechno financujete - oni trajdají po světě, kupují si luxusní zboží a utrácejí po zábavních podnicích. Stále se traduje, že muži jsou nezávislejší než ženy, ale skutečnost je jiná.

Ani skutečnost, že už jste se jednou svého potomka „zbavili“, není sázkou na jistotu. Celkem 21 procent dospělých se po nějaké době pokorně vrací domů, protože prostě nezvládli vše poplatit.

Mění se i důvody k opuštění rodičovského domu. Dříve mladí „přestupovali“ do manželské domácnosti, dnes odcházejí kvůli škole či práci. Po skončení studia se mnohdy ovšem jako takzvané „bumerangové děti“ vracejí zpět.

rodina

Ať chcete či ne, musíte být drsná.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co s tím?

Nechat si prát a vyvařovat je pohodlné, nechat se živit dvojnásob. Co dělat, když vidíte, že váš potomek už by to zvládl sám, ale je prostě jenom líný?

Jednoduše s okamžitou platností zastavte všechny své služby. Synátor se možná naštve, ale vy zatněte zuby a vydržte! Uvidíte, že nesmlouvavá pravidla a především nekompromisní požadavek finanční spoluúčasti způsobí, že vaše levná ubytovna s luxusním servisem pro něj přestane být atraktivní.

Buďte drsná

Máte-li na to žaludek, můžete dospělého potomka z domu i vypakovat. Jestliže nemá možnost vydělávat, povinnosti živit ho se ovšem stejně nezbavíte. Pakliže chodí pořád domů s nataženou rukou, asi jste v minulosti udělali něco špatně.

Účinnou prevencí je totiž učit děti už od dospívání znát hodnotu peněz i tím, že si budou přivydělávat. Na vylétnutí z hnízda musí trénovat odmalička; je třeba učit dítě samostatnosti a zodpovědnosti. Jen tak zjistí, že odpadkový koš se sám nevyprázdní a mokrý ručník nevyšplhá zpátky na věšák v koupelně.