Vyzrajte na podzimní depresi bylinkami

Psychologie 19. září 2013

Je po létě, na scénu přichází podzim a s ním spojený nárůst melancholických nálad, splínů či lehčích depresivních stavů. Můžeme si pomoci sami, nebo je nutné rovnou navštívit psychoterapeuta či dokonce psychiatra? Za zkoušku stojí zkusit senzační účinky bylinkových čajů.

Téměř každý bojuje se zahnáním podzimní únavy. Jeden by se hned ládoval různými doplňky stravy nebo dokonce prášky, přitom ale stačí zapátrat v pokladech matky přírody. Harmonizující a zklidňující účinky bylin zaberou na vaše pocuchané nervy, ale prokážou vám i lepší službu než léky na spaní.

O radu, jak nejlépe zatočit s depresemi, jsme požádali Jarmilu Podhornou, která se bylinkami zabývá více než čtvrt století a vybudovala si na nich svou živnost. Máme pár zaručených tipů na byliny, které vás znovu postaví na nohy a na tváři vám vykouzlí úsměv.

bylinky marali

Maralí kořen (Leuzea) je silný životabudič. Ostatně svůj název si zapůjčil od stejnojmenného druhu jelena marali, který žije na Sibiři a před zimou vždy vyhrabává kořínky těchto bodláků. Usnadňuje adaptaci na stres, stimuluje životní procesy, působí jako afrodiziakum a posiluje sexuální funkce. Také napomáhá udržovat normální hladinu cukrů, tuků a cholesterolu. Co víc si přát.

A jak ho nejlépe užívat? Je dobré pít ho ráno a večer, ale ne těsně před spaním, protože způsobuje nespavost. Čaj z lístků téhle rostliny působí jako silný šálek kávy, na rozdíl od ní ale dodává tělu potřebné minerální látky, vlákninu a vitaminy (k dostání je čaj Maralan).

bylinky čertův kořen

Eleuterokok neboli čertův kořen působí jako harmonizátor, zvyšuje odolnost proti stresu, ovlivňuje nervové poruchy. Čeká-li vás rušný den, určitě si ráno vypijte šálek tohoto odvaru a vezměte si i v termolahvi do práce. Zaručeně všechny úkoly zvládnete a navíc vás nikdo nerozhází.

bylinky kotvičník

Kotvičník vás naprosto vžene do víru života. Tahle bylina posiluje organismus, funkce štítné žlázy a optimalizuje činnost srdce a cév. Také revitalizuje svaly, takže pokud chcete mít prvotřídní muskulaturu, pijte čaj z téhle bylinky. Také se traduje, že pomáhá mužům s erekcí, proto možná stojí za vyzkoušení pít čaj z kotvičníku ve dvou. Kromě čaje bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje i tinkturu z pupenů, ve které se pozitivní vliv rostliny kumuluje.

bylinky lichořeřišnice

Lichořeřišnici určitě znáte. Roste na zahrádkách nebo zdobí terasy a parapety kaskádou svých žlutě ohnivých květů. V létě jsou její listy výborné třeba na chleba s máslem, chutnají totiž jako ředkvičky. V zimě si z jejich sušených listů a květů můžete dopřát čaj. Je to takové přírodní antibiotikum, které vás ochrání před nastuzením. Vyzkoušejte také skvělou tinkturu – stačí několik kapek do čaje a antibakteriální prevence je zaručena.

rybíz

Černý rybíz - maliník jsou kombinací přímo úžasnou. Maliník reguluje hormonální činnost vaječníků, dělohy. Černý rybíz je protialergický a zvyšuje imunitu. Upravuje hormonální sekreci, má účinek podobný ženským hormonům. Výtažky z černého rybízu působí na vyrovnanost, zharmonizují vaše vnitřní hodiny. Čaj z listů černého rybízu můžete popíjet během celého dne.

Najděte si takovou bylinnou směs, která vám bude chutnat. Můžete si ji nechat speciálně namíchat jen pro sebe (více na www.nadeje-byliny.eu), určitě prozáří vaše podzimní i zimní dny.