7 fint, jak oklamat hlavu a zhubnout!

Psychologie 17. 2. 2015

Nechce se vám před jarem ani podívat se na váhu, natož vyzkoušet, jak se vejdete do loňských šatů? Ještě víc se vám ale nechce držet nějakou pitomou dietu? Nemusíte, stačí, když ošálíte vlastní hlavu. Diety přinášející strádání nefungují ze tří důvodů: naše tělo s nimi bojuje, náš mozek s nimi bojuje a náš okolní svět s nimi bojuje,“ říká Brian Wansink, americký specialista na marketing a výživu z Cornellovy univerzity a autor knihy Nezřízené labužnictví. „Máme za sebou miliony let evoluce a zděděný instinkt, který nám říká, abychom jedli tak často, jak se dá, a co nejvíc seženeme.“ Soustřeďte se na to, co je pro vás signálem k pokračování v jídle nebo k jeho ukončení.
 Při průzkumu Francouzů a Američanů se totiž například zjistilo, že mají rozdílný okamžik, kdy přestat jíst. Francouzi přestávají, když necítí hlad, Američané, když dojedí talíř nebo skončí pořad v televizi. Který národ je štíhlejší? Myslete na to a objevte si sami pro sebe několik psychologických triků, které budou fungovat zrovna na vás. Pár vyzkoušených vám pro začátek přinášíme.

Finta 1: Dívejte se na své jídlo

žena jidlo

Než začnete jíst, dejte si na svůj talíř nebo aspoň na stůl před sebe všechno, co plánujete dostat do žaludku. Takže talíř polévky, druhý chod i dezert. Případně ještě zmrzlinu, co si dáte potom. Zaprvé vás překvapí, kolik toho je, a za druhé si nebudete chodit přidávat, tedy aspoň s menší pravděpodobností. Mozek bude mít totiž signál, že jste dostali celou velkou porci, takže byste měli být uspokojeni a není třeba ještě něco jíst.

DŮKAZ: Při jednom pokusu si lidé mohli hned naložit na talíř všechno, co chtějí jíst, nebo si bez problémů chodit z plných stolů přidat. Ti, co si naložili na talíř rovnou velkou porci, nakonec snědli o 14 procent méně než ti, co si po menších dávkách přidávali.