7 fint, jak oklamat hlavu a zhubnout!

Psychologie 17. 2. 2015

Nechce se vám před jarem ani podívat se na váhu, natož vyzkoušet, jak se vejdete do loňských šatů? Ještě víc se vám ale nechce držet nějakou pitomou dietu? Nemusíte, stačí, když ošálíte vlastní hlavu. Diety přinášející strádání nefungují ze tří důvodů: naše tělo s nimi bojuje, náš mozek s nimi bojuje a náš okolní svět s nimi bojuje,“ říká Brian Wansink, americký specialista na marketing a výživu z Cornellovy univerzity a autor knihy Nezřízené labužnictví. „Máme za sebou miliony let evoluce a zděděný instinkt, který nám říká, abychom jedli tak často, jak se dá, a co nejvíc seženeme.“ Soustřeďte se na to, co je pro vás signálem k pokračování v jídle nebo k jeho ukončení.
 Při průzkumu Francouzů a Američanů se totiž například zjistilo, že mají rozdílný okamžik, kdy přestat jíst. Francouzi přestávají, když necítí hlad, Američané, když dojedí talíř nebo skončí pořad v televizi. Který národ je štíhlejší? Myslete na to a objevte si sami pro sebe několik psychologických triků, které budou fungovat zrovna na vás. Pár vyzkoušených vám pro začátek přinášíme.

Finta 3: Těšte se na dobroty

banany

Kdo je zvyklý jíst těžké omáčky s knedlíky, nerad přejde
 na lehké těstoviny nebo rizoto. Můžete si ale nalhat, stejně jako svému okolí, že nudle i rizoto obsahují právě ty ingredience, které máte rádi. Třeba smetanu, slaninu, tučný sýr nebo salám. Stačí šikovně kouzlit s kořením a vzhledem jídla, nechat na kuchyňské lince otevřený kelímek se smetanou, pustit ke stolu od sporáku vůni nakrájeného špeku. Pak už můžete tvrdit, že tohle všechno v těstovinách je a s velkou pravděpodobností vám strávníci uvěří.

DŮKAZ: Vyzkoušejte jíst potmě. Při jednom takovém pokusu bylo skupině studentů řečeno, že budou ochutnávat nový jahodový jogurt. Pak se zhaslo a jogurt dostali, ovšem čokoládový. A víte, co? Devatenáct lidí ze 32 „jahodový“ jogurt velice chválilo, prý bude jejich oblíbenou značkou. S výjimkou extrémních případů nám jídlo chutná tak, jak si myslíme, že bude chutnat.