Kdy už se konečně začnete mít ráda, i když nejste dokonalá?

Psychologie 11. listopadu 2016

Odmala nás jako stromek ohýbají a tvarují podle svých představ – rodiče, učitelé, partneři. Řekněte dost!

Naučit se mít se ráda – napsané na papíře to vypadá jednoduše, že? Ovšem díky osvědčeným postupům se to zvládnout dá a výsledek za to stojí. A hned na začátek – nedávejte si nadlidské úkoly.

Vypůjčíme si zajímavou metodu, kterou používají dietologové. I když někdo potřebuje zhubnout 25 kilo, na startu si stanoví reálný cíl – shodit kil 5! Začněte tím, že si své vlastnosti, dobré i ty špatné, upřímně přiznáte.

Tak si to napíšeme

Na sebepoznávání si vyhraďte jedno odpoledne, kdy vás nikdo nebude rušit. Vezměte si list papíru, rozdělte ho na dvě poloviny svislou čarou. Na levou polovinu papíru nadepište dobré vlastnosti a na pravou špatné vlastnosti. Pište na obě strany tak, jak vás budou slova napadat. Pište pravdu, ne to, co byste chtěla nebo co si myslí okolí. Bude pravá strana výrazně plnější? No a co? Tenhle seznam je stejně jen pro vaše oči.

A teď si to promyslete

Hotové dílo si pečlivě prohlédněte. Nepřemýšlejte nad jednotlivými slovy, jen si je uvědomte, jako když si odškrtáváte věci z nákupního seznamu, které už máte v košíku. Tohle jste vy. Některé vlastnosti jste zdědila po rodičích, některé vznikly ze zkušeností.

O něčem třeba zapochybujete. Lidé o vás říkají, že jste bojácná, a vy jste to podvědomě napsala mezi špatné vlastnosti. Teď, když to vidíte černé na bílém, to působí cize. Věřte svému podvědomí a klidně slovo škrtněte.

Také vás možná zarazí pohled na vlastnosti, ze kterých jste „vyrostla“. Celý život se měníme, mění se naše názory, chování, hodnoty, s tím souvisí, že některé z nich, které byly v určité chvíli důležité, ustoupily do pozadí. Nezavrhujte je, je dobré o nich vědět.

psát

Pěkně si to sepište.

zdroj: www.thinkstock.cz
čte

A teď si svůj seznam řádně prostudujte.

zdroj: www.thinkstock.cz

Odpusťte si, že máte chyby

Asi dojde k tomu, že špatné vlastnosti začnou z papíru „vyskakovat“. Odmala nás učí, že jen hodné holčičky dělají rodičům radost. Toužíme být dokonalé, aby nás měli rádi nejen rodiče, ale všichni. Jenže selhání se nikomu nevyhýbají.

Určitě se vám vybaví nehezké vzpomínky vyvolávající pocit viny. Stop! Udělejte za minulostí tlustou čáru. Drobné i větší nedostatky z nás dělají neopakovatelné osobnosti a právě takové nás mají lidé rádi!

Odpusťte si, symbolicky roztrhejte seznam a hoďte ho do koše.

Právě jste udělala krok k sebepřijetí. Reálně jste se smířila sama se sebou, což znamená, že můžete využívat dary, které máte. Poznala jste i své limity, což sice není příjemné, ale vede to k tomu, že od sebe nebudete očekávat víc, než můžete udělat. A tím se vyhnete spoustě trápení!

5 vlastností, které se těžko přiznávají

  • Nic nedotáhnu do konce Možná, že se vám pár věcí v životě nevyvedlo, ale určitě je i spousta těch, na kterých opravdu záleželo, a ty se vám uzavřít podařilo.

  • Nerada řeším nepříjemnosti Za to se nestyďte, to většina z nás! Každý by si přál mít život jako procházku růžovou zahradou.

  • Nemám pevnou vůli Když s tím budete počítat, můžete si vymyslet třeba nějaké zajímavé odměny, které vaši vůli posílí.

  • Neumím říkat ne Žádosti o pomoc od svého okolí není snadné odmítat. S tím hodně souvisí pocit, že to všichni vědí a zneužívají vás. Když neumíte říkat ne, zkuste říct alespoň „musím si to rozmyslet“.

  • Jsem líná Nechce se vám stále dokola uklízet? To málokomu. Je to nudné, namáhavé a stejně se zase nadělá. Když víte, že jste líná, počítejte s tím a obklopte se chytrou technikou – myčkou nádobí, samoobslužným vysavačem. Ve velké rodině se o úklid podělte a třeba si našetřete na paní na úklid.

lenost

Lenost se těžko přiznává.

zdroj: www.thinkstock.cz