Šestý smysl sídlí v břiše

Psychologie 9. prosince 2016

Stalo se vám, že jste najednou věděla, že musíte zavolat matce? Nebo že váš drahý má jinou drahou?

Bohudík nebo bohužel, ženská intuice existuje. Je to informace, kterou jsme do našeho mozku v minulosti uložily některým z pěti smyslů a kterou vyvolají náhodné situace.

„Pro mě je intuice úplně první myšlenka, která mi probleskne myslí v souvislosti s nějakou věcí nebo událostí. Musím mít ale dostatečně čistou hlavu, abych ji dokázala postřehnout,“ říká Eva Vytloukalová z Litoměřic.

„Jako když náš maličký syn někam schoval dálkové ovládání na televizi. Obrátili jsme s mužem byt vzhůru nohama, ale bezvýsledně. Od začátku mi něco říkalo, abych se podívala do reproduktoru vedle televize.

„Intuice je funkce, kterou vidíte za roh, což ve skutečnosti nemůžete udělat, ale ona to udělá za vás a vy jí důvěřujete.“ Carl Gustav Jung

Bedýnka má takový kulatý otvor, kam malý občas strká věci. Asi třikrát jsem se do otvoru podívala, ale nic. Pak jsem se šla koupat, a jak jsem si tak meditovala v pěně, něco mi pořád říkalo, že mám ten reproduktor prohlédnout.

Manžel nevěřil, že by se tam ovladač vešel, ale když jsme bedýnku pracně rozebrali, byl tam.“

dálkové ovládání dítě
zdroj: Isifa.com

Mozek v břiše

Informace vnímáme dvěma způsoby – vědomě a intuitivně. Vědomě znamená pomocí uspořádané a logické řeči, zatímco ty intuitivní bývají uloženy bez ladu a skladu.

A právě z tohoto neuspořádaného „naleziště“ vycházejí pocity nejasného varování před případným nebezpečím. Intuice se skrývá v břiše – ve střevech totiž sídlí takzvaný „druhý mozek“, který funguje podobně jako ten v hlavě.

„Intuice je zvláštní instinkt, který ženě říká, že má pravdu, ať ji má, nebo nemá.“ Elbert Hubbard

Je s ním také přímo propojený a dokáže pomocí tisíců nervových buněk ukládat zážitky. Takže pokud se ocitneme v nějakých už zažitých či podobných situacích, vyvolá v nás pocity, jako je svírání žaludku, tlak nebo šimrání v břiše.

Tento „orgán intuice“ pracuje jako obrovská továrna, která vyrábí zhruba čtyřicet různých pocitů. A jim bychom měly naslouchat.

Ptejte se na lásku

Jak známo, ženy mají intuici obecně vyvinutější než muži. A většinou ji ztrácejí hlavně lidé, kteří se nechávají až přespříliš vést přísnými pravidly, mají strach riskovat a bojí se, co si o nich okolí pomyslí.

Z rodiny, ze školy, z „seminářů úspěšných“ odcházejí s přesně vyjmenovanými postupy a řešeními. Získají pocit, že mají život uspořádaný pěkně přehledně v bodech a nic je nemůže překvapit.

Intuice je ale pravý opak – schopnost vidět a vnímat bez bariér vlastních závor. Slyšet ještě nevyslovené. Vyplatí se ji poslouchat především v oblasti lásky, kdy nám společná hra mimiky, gestikulace, slov a myšlenek může pomoct při poznávání nového protějšku.

Intuice napoví, zda se vůbec vyplatí do vztahu investovat energii. Stejně tak nám rychlá duševní reakce může pomoct při řešení potíží v práci nebo v každodenním životě. Zvláště tam se ukazuje, že se často vyplácí víc než dlouhé zvažování pro a proti.

žena bolest břicha břicho
zdroj: Isifa.com
žena svoboda šťastná
zdroj: Isifa.com

Jak intuici použít?

  1. Zformulujte otázku. Musí být přesná, spíše jednoduchá a měla by mít přímý vztah k věci, o níž se chcete něco dozvědět. Třeba: „Přijmou mě v bance na místo, o které se ucházím?“ „Udělám zítra zkoušku z ekonomie?“ „Přijede Honza posledním večerním spojem?“ „Kdo mi to volá?“ A tak podobně.
  2. Popište na papír své stavy a obsah svých myšlenek. Ale co nejdříve, když budete otálet, dáte své logice možnost vstoupit do intuitivního procesu, což může ztížit nezaujaté přijímání informací. Zapisujte si všechno. I vjemy, které nemají zdánlivě žádnou souvislost s položenou otázkou, mohou mít smysl.
  3. Teď si vše přečtěte. Znáte odpověď? Počítejte s tím, že bude symbolická.